Juha Muje teki mittavan uran teattereissa, elokuvissa ja televisiossa – näistä rooleista hänet muistetaan

3:38
Video: Juha Mujeen vaimo Pirjo kertoo näyttelijälegendan viimeisistä hetkistä.

69-vuotiaana menehtynyt näyttelijä Juha Muje teki mittavan uran paitsi teatterin lavoilla, myös television ja elokuvien puolella.

Suomen kansallisteatteri ilmoitti maanantaina suru-uutisen: näyttelijä Juha Muje on kuollut 69 vuoden iässä.

Kansallisteatterissa vuodet 1997-2013 näytellyt Muje ehti mittavan uransa aikana työskennellä laajalti myös muissa teattereissa ja tehdä runsaasti mieleenpainuvia elokuvarooleja.

Mujeen tunnetuimpia rooleja oli muun muassa pornokauppias Sundmanin rooli Raid-televisiosarjassa ja myöhemmin myös Raid-elokuvassa.

Muje muistetaan lisäksi myymäläpäällikön roolistaan elokuvissa Varasto ja Varasto 2. Vuonna 2017 hänet nähtiin huippusuositussa Yösyöttö-elokuvassa Anterona, ja samaan rooliin hän palasi myös viime vuonna ilmestyneessä jatko-osasa, Tarhapäivässä.

Muje oli myös rakastettu ääninäyttelijä. Hän antoi äänensä Ujolle Disneyn piirrosklassikossa Lumikki ja seitsemän kääpiötä ja lisäksi hänet muistetaan myös Lumieren äänenä Kaunotar ja hirviö -elokuvassa.

Vuonna 1991 ilmestyneessä Uppo Nalle -elokuvassa hän sen sijaan tuli suomalaislapsille kasvona tutuksi Reetan isän roolista, kun taas nuorempi sukupolvi muistaa Mujeen vuoden 2012 Risto Räppääjä ja viileä Venla -elokuvan Uolevi Horsmaniemenä.

Television puolella Mujeella oli Raidin lisäksi rooleja useissa legendaarisissa sarjoissa, kuten Blondi tuli taloon, Hynttyyt yhteen, Vesku Show sekä Team Ahma.

Näyttelijän kuolinsyytä ei ole kerrottu julkisuuteen. Viime viikolla Turun Samppalinnan Kesäteatteri tiedotti, että ensi kesän musiikkinäytelmän Mielensäpahoittajan päärooliin valittu Muje oli sairastunut vakavasti.

Hän kertoi Ilta-Sanomien haastattelussa vuonna 2017 sairastavansa sepelvaltimotautia ja lisäksi hänelle tehtiin sydämen ohitusleikkaus 2000-luvun alussa.

IS tavoitti Mujeen viime viikolla, jolloin hän kertoi olleensa kaksi viikkoa sairaalassa. Näyttelijä ei kuitenkaan kommentoinut lehdelle tarkemmin, minkälaisesta sairaudesta oli kyse.

– Perheen kanssa on päätetty, etten kommentoi nyt sairauttani, Muje sanoi lehdelle.

Mujeen kuoleman vahvistivat Kansallisteatterille näyttelijän omaiset.

– Olemme hyvin surullisia Juha Mujeen poismenon johdosta ja otamme osaa omaisten syvään suruun. Hän oli pidetty työtoveri ja rakastettu näyttelijä, Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho kommentoi tiedotteessa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja