Aamulehti: Media-alan tutkija selvittää Kuuselan juttujen todenperäisyyttä

Matti Kuusela sepitteistään: Haluan, että lukija miettii, mitä hän lukee 2:32
Katso myös: Matti Kuusela sepitteistään: Haluan, että lukija miettii, mitä hän lukee

Päätoimittajan arvion mukaan selvitys valmistuu juhannukseen mennessä. 

Aamulehti on pestannut media-alan tutkijan Maria Lassila-Merisalon selvittämään toimittaja Matti Kuuselan juttujen todenperäisyyttä. 

Samassa yhteydessä Aamulehden vastaava päätoimittaja Sanna Keskinen arvioi, että selvitys valmistuu juhannukseen mennessä. 

– Selvityksessä keskitytään Kuuselan juttujen analysointiin ja todenperäisyyden selvittämiseen. Lisäksi selvitämme sisäisesti toimituksen prosessien, johtamisen ja toimituskulttuurin mahdollisia vaikutuksia siihen, että tällainen toimintatapa on päässyt syntymään ja jatkumaan vuosia, Keskinen sanoi Aamulehden jutussa.

Lassila-Merisalo valittiin selvityksen tekijäksi hänen aiheeseen liittyvän osaamisensa takia, kertoi Keskinen torstaina STT:lle. Lassila-Merisalo on väitellyt vuonna 2009 kaunokirjallisesta journalismista. Lisäksi hän on mukana hankkeessa, jossa tutkitaan luotettavaa journalistista tarinankerrontaa.

Kuusela kertoi aiemmin kirjassaan, että hän on käyttänyt kirjoittamissaan jutuissaan sepitettä. Aamulehti poisti Kuuselan yli 500 juttua verkosta, koska lukijan ei ollut lehden mukaan mahdollista tunnistaa niistä useissa ollutta sepitettä. 

Entisiä työkavereita haastatteluun

Selvitystyön aikataulu on kova, mutta siihen tähdätään, Lassila-Merisalo sanoi STT:lle torstaina.

– Olen siinä ymmärryksessä, että osa jutuista on aika selkeitä siltä osin, että niiden tutkiminen ei kestä hirveän kauaa.

Kaikkea ei kuitenkaan Lassila-Merisalon mukaan voida varmentaa. Esimerkiksi haastateltava on voitu nimetä jutussa vain etunimellä, ihmisiä voi olla jo menehtynyt tai muuten tavoittamattomissa.

Lassila-Merisalo kertoi aikovansa esimerkiksi haastatella laajasti Kuuselan entisiä työkavereita sekä muita, jotka ovat seuranneet Kuuselan työskentelyä. Tutkija sanoi toivovansa myös Kuuselan osallistuvan selvityksen tekemiseen. Hän ei ole kuitenkaan vielä ollut yhteydessä Kuuselaan.

Lassila-Merisalo arvioi maanantaina Journalisti-lehdessä, että Kuuselan tapaus edustaa aikakausien törmäystä. Hän korosti lehdessä Aamulehden vastuuta Kuuselan toiminnasta ja sanoi pitävänsä selvänä, että Kuuselan esihenkilöt ovat tienneet tämän keksivän juttuihin sisältöä, jota lukija ei välttämättä voi erottaa tosiasioista.

Aamulehden mukaan on hyvin mahdollista, että selvitystyön edetessä lehti palauttaa yleisön saataville Kuuselan juttuja.

28.3.2024 kello: 19.16: Juttua päivitetty kauttaaltaan.

 

Lue myös:

    Uusimmat