Journalistiliitto kauhistui Pohjoismaisen vastarintaliikkeen valereportterista: "Todella hurja tilanne, jos yleistyy"

Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho pitää hurjana tapausta, jossa Pohjoismaisen vastarintaliikkeen NTV-kanavalle kuvaava mies esiintyi ruotsalaisena toimittajana eilisessä natsien vastaisessa mielenosoituksessa. Hän ei ole aiemmin kuullut vastaavasta Suomessa.

– On todella hurja tilanne. Mikäli tällainen yleistyy, epäluottamus yhteiskunnallisia toimijoita kohtaan kasvaa, Aho kertoo STT:lle.

Videolla esiintyvä mies on tehnyt uusnatsijärjestö Pohjoismaiseen Vastarintaliikkeeseen liittyvälle NTV-Youtube-kanavalle useita videoita. Toimittajana toimimiseen eikä mielenosoituksissa haastattelemiseen tarvita lupaa.

Haastateltavan kannalta toimittajana esiintyminen on Ahon mukaan ongelmallista, koska harvoin kukaan tulee kysyneeksi haastattelijan lehdistökorttia. Haastateltava ei voi tietää, kuuluuko toimittajaksi esiintyvä ihminen sellaiseen mediaan, jolla on sisällöstä vastaava päätoimittaja ja joka noudattaa journalistin ohjeita.

– Toki toivoisin, että Suomessa ei tarvitsisi siihen mennä, mutta voi olla, että jos toimintatapa leviää Suomeen, on mentävä siihen, että joudutaan selvittämään, kuka on toimittaja ennen kuin hänelle kerrotaan asioita.

Ahon mukaan ihmisten kannattaa kysyä, mille medialle toimittajaksi esiintyvä työskentelee.

– Kun tällaisia tapauksia tulee julkisuuteen, se herättää ihmiset ymmärtämään, että on mahdollista, että joku käyttää hyväkseen lehdistönvapautta.

Lue myös:

    Uusimmat