Journalistiliitto harmittelee AlfaTV:n konkurssiuutista – kanavaan sijoittaneen Keskisuomalaisen toimitusjohtaja: "Eihän tämä mikään yllätys ollut"

Alfa TV hakeutuu konkurssiin 2:12
Alfa TV hakeutuu konkurssiin.

Televisiokanava AlfaTV:n taustayhtiö Brilliance Communications Oy kertoi tänään jättäneensä konkurssihakemuksen käräjäoikeuteen. Tämä tarkoittaa AlfaTV:n toiminnan loppumista.

Kanava tuli Suomen mediamarkkinoille lupauksella näkökulmista, jotka jäävät muussa mediassa vähällä huomiolle. 

Journalistiliitto pitää konkurssiuutista harmillisena.

– Tietenkin tosi valitettavaa pelkästään jo se kanavan kaatuminen mutta myös näiden työpaikkojen menettäminen, liiton puheenjohtaja Hanne Aho sanoo MTV Uutisille.

Brilliance Communicationsilla oli viime vuoden lopulla 31 omaa työntekijää.

Ahon mukaan uutisoinnin laajuus ja monipuolisuus on kansalaisten kannalta tervetullutta.

– Alfahan lähestyi monia asioita vähän eri näkökulmasta kuin monet muut. Mielenkiinnolla seurattiin sitä, minkä tyyppistä uutisointia se teki.

AlfaTV laajensi viime aikoina uutistoimintaansa ja ankkuroidut TV-uutiset alkoivat toukokuussa vain päivää ennen sitä, kun yhtiö ilmoitti oman pääomansa loppuneen. 

AlfaTV:tä pidettiin valtavirtaa konservatiivisempana kanavana. Sen pääomistaja on kristillinen lähetystyöjärjestö IRR-TV.

Kanavalla nähtiin muun muassa Liike Nytin puheenjohtajan Hjallis Harkimon, perussuomalaisten entisen puheenjohtaja Timo Soinin sekä kristillisdemokraattien omat ohjelmat.

AlfaTV näytti myös joitakin perinteisiä ja muilla kanavilla aiemmin päättyneitä formaatteja, kuten Syksyn Sävel ja Miss Suomi.

Sijoittajien rahat kuluivat

Kesällä 2021 AlfaTV järjesti osakeannin, jossa se keräsi yli kolme miljoonaa euroa. Mukaan lähtivät muun muassa liikemiehet Toivo Sukari, Heikki Salmela ja Eero Lehti. Samoin ruutukasvo Harkimo.

Osakeantia mainostettiin mediakonserni Keskisuomalaisen julkaisuissa, ja samalla siitä tuli myös yhtiön osakas.

– Lievää harmistusta, mutta eihän tämä mikään yllätys ollut. Onhan tämä roikkunut ilmassa jo pitkään, että siellä on ollut suuria taloudellisia haasteita, Keskisuomalaisen toimitusjohtaja Vesa-Pekka Kangaskorpi kommentoi.

Kangaskorpi sanoo, että Keskisuomalaisen sijoituksen riski oli hyvin pieni, koska rahallinen panos annettiin käytännössä mainostilana. Mukana oltiin mielenkiinnosta kurkistaa tv-toimintaan.

Aiemmin pelkkänä lehtitalona tunnettu Keskisuomalainen oli jo laajentanut radiotoimintaan. Uusi sijoitus televisiotoimintaan ei ole poissuljettua tulevaisuudessa.

– Strategiaamme kuuluu tietty kasvuhakuisuus. Meillä on sisällöntuotannon osaamista ja aika kattava mediakoneisto, että kyllä se yhtenä vaihtoehtona pyörii. Mutta ei mitään konkreettisia suunnitelmia ole. 

AlfaTV:n katsojaosuus jäi noin prosenttiin. Kangaskorpi sanoo kuitenkin kuulleensa varsinkin ajankohtaisohjelmien saaneen kohtuullisen hyvää palautetta ja niillä olleen melko vakiintunut oma katsojakuntansa.

– Luulen kyllä, että AlfaTV jättää jonkinlaisen aukon mediakenttään. Mutta onko se aukko sellainen, joka täyttyy tai on tarpeen täyttää? Aika näyttää, Kangaskorpi sanoo.

Lähetykset päättyvät pian

Helsingin Sanomien tietojen mukaan kanavayhtiö Brilliance Communicationsilla on seitsennumeroinen summa velkaa. Sen suurimmat velkojat ovat pääomistaja IRR-TV sekä tv-verkon operaattori Digita.

– TV-bisnes vaatii valtavia pääomia Suomessa ja myös aika vakaan mainosrahoituksen, jotta sitä pystytään pyörittämään, Journalistiliiton Aho sanoo.

AlfaTV:n johdosta tai henkilökunnasta ei tänään kommentoitu konkurssihakemusta MTV Uutisille. Viestintäpäällikkö Elisabet Saranpään mukaan kanavalla odotetaan pesänselvittäjän ohjeistusta.

Lähetysten odotetaan päättyvän viimeistään ensi viikolla, kun konkurssi vahvistetaan.

Lue myös:

    Uusimmat