Jouluviikon sää on märkä ja vaarallisen liukas: Näin valkealle joululle käy Suomessa – "Reki on ensisijainen vaihtoehto joulupukille"

Alkuviikosta"lumensulatuskelit"– jouluksi kylmenee ja lumi palaa lähes koko maahan 4:24
Katso meteorologin ennuste joulunalusviikosta.

Tuleva viikko on osassa Suomea sateinen, mutta joulusta tulee todennäköisesti luminen koko maassa.

Miten valkean joulun käy ja millä kulkuneuvolla joulupukki pääsee matkaan?

– Ihan hyvältä nyt näyttää. Kyllä se reki on ensisijainen vaihtoehto joulupukille, MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas kertoo.

Mäkikannaksen mukaan Suomessa on paikoitellen alueita, joilla viikon puolivälin vesisateet saattavat sulattaa lumia. Hanget voivat huveta keskiviikon ja torstain välisenä yönä lähes 10 senttimetriä.

Tilanne muuttuu kuitenkin lumisemmaksi perjantaina, kun samoille alueille on näillä näkymin satamassa lisää lunta.

Joulun lumitilanne on kriittisin Varsinais-Suomen rannikolla, Satakunnassa sekä Pohjanmaalla. Näillä alueilla on tällä hetkellä alle 10 senttiä lunta.

– Muuten lunta on sen verran paljon, että vaikka sää lauhtuu tässä viikon puolivälissä ja vettä tulee, suureen osaan maata on siitä huolimatta tulossa valkea joulu.

Lumen sulaminen ja heti perään pakkasen kiristyminen muuttaa tiet ja kadut erittäin liukkaiksi. Mäntykannas muistuttaa nastakenkien tärkeydestä.

– Erittäin liukas viikko edessä. Varsinkin eilen sunnuntaina, kun tuli vettä ja nyt se on jäätynyt yön aikana, niin sekä jalankulkijoiden että autoilijoiden kannattaa olla hyvin tarkkana maan etelä- ja keskiosissa.

Lue myös:

    Uusimmat