Joulustressiä? Lue vinkit sen karkottamiseksi

Haluatko joulustressin hellittävän? Unohda joulukuusi, yksin ahertaminen ja tukalat ostosreissut: muutamilla keinoilla jouluvalmistelut sujuvat rauhallisemmin.

Marthastewart.com-sivusto muistuttaa, että joulun aikaan kannattaa varata aikaa myös itsensä hemmotteluun. 

Luovu isosta kuusesta

Iso joulukuusi voi olla vaikuttava, mutta älä aliarvioi pienempien joulupuiden viehätysvoimaa. Pienet, ruukkuihin istutetut jouluhavut koristavat ja luovat tunnelmaa aivan yhtä hyvin. Pyhien jälkeen voit istuttaa ne pihalle.

Paketoi fiksusti

Aloita lahjojen paketointi ajoissa, mutta lisää rusetit ja koristeet myöhemmin – muista kuitenkin merkitä paketit, jotta tiedät mikä menee kenellekin. Koristelemattomat paketit on helppo varastoida ja kuljettaa.

Ahkeroi hyvässä seurassa

Jos joulutervehdysten kirjoittaminen, piparien leipominen ja lahjojen paketointi on mielestäsi lähempänä työtä kuin huvia, älä uurasta yksin. Kutsu ystävät koolle istumaan iltaa vaikkapa pipari- tai joulukorttitalkoisiin! Viinipullollisen ja hyvien laulujen säestämänä askareet sujuvat mukavammin, ja saat ne tehtyä lennokkaasti.

Osoitekirja sähköiseksi

Luovu vanhasta ja kuluneesta muistikirjastasi, ja tallenna läheistesi yhteystiedot tietokoneellesi. Naputtele osoitekirjastasi yksi nimi päivässä tekstitiedostoon, vaikkapa aina sähköpostit tarkistettuasi, jos et halua tehdä koko urakkaa kerralla. Tai anna askare tehtäväksi tietokoneet hallitsevalle lapselle tai lapsenlapselle pientä rahasummaa vastaan. Kun osoitetiedot ovat tietokoneella, voit esimerkiksi tulostaa ne suoraan tarralapuille.

Varaudu viime hetken lahjatarpeisiin!

Voi olla, että tuletkin tarvitsemaan viime hetkellä lisää lahjoja: joko yllätysvieraille tai ystäville, jotka eivät ole vahvistaneet ajoissa tuloaan. Hanki varastoon muutamia pieniä lahjoiksi kelpaavia muistamisia, jotka ilahduttavat kaikkia: kauniita hillopurkkeja, somasti paketoituja saippuoita tai viinipulloja. Näistä on iloa itsellesikin, mikäli niille ei muuten ilmenekään tarvetta.

Vieraita tulossa?

Tee tilaa eteiseen ja naulakoihin hyvissä ajoin. Siirrä omat takkisi vaikkapa toiseen vaatekaappiin, hanki henkareita ja jonkinlainen kori hansikkaille ja päähineille. Siivoa myös jääkaappisi, jos vieraat tuovat mukanaan vaikkapa viilennystä kaipaavia juomia.

Baarikaappi kuntoon!

Tee inventaario baarikaapilla: varmista, että sinulla on perusjuomatarpeita ja täydennä varastosi. Hanki viileään pullo tai pari kuohuvaa, sillä parhaat juhlat ovat usein spontaaneja.

Lennä kevyesti

Jos matkustat lomille, kevennä taakkaasi hankkimalla lahjakortteja kookkaiden pakettien sijaan. Turvatarkastusta varten pakkaa paketit niin, että niiden sisältö voidaan tarvittaessa tutkia repimättä kääreitä.

Muista rentoutua!

Illanistujaisten ja ostosreissujen lomassa on tärkeää muistaa myös rauhoittua ja nauttia hiljaisuudesta. Ennen kuin aikataulusi täyttyy, varaa itsellesi muutamia tunteja omaa luppoaikaa – tai jopa pari päivää! Varaa etukäteen itsellsi esimerkiksi liput elokuvan päivänäytökseen, kylpylähoitoon tai manikyyriin, niin varmistat ettet tule käyttämään aikaa itsesi hemmottelun sijaan kiireellisempiin askareisiin.

Hanki leivontatarvikkeita

Hanki hyvissä ajoin varastoon peruselintarvikkeita, joita tarvitset usein, kuten voita, jauhoja, sokeria, leivinjauhetta, soodaa, hiivaa ja vanilliinia. Näin vältät viime hetken kauppareissut.

Opettele tekemään helppo perustaikina, vaikkapa keksiohje, jonka avulla saat leivottua nopeasti ja näppärästi. Juhlakaudella muuntele bravuuriasi lisäämällä taikinaan esimerkiksi kuivattuja kirsikoita, mausteita, valkosuklaata tai macadamia -pähkinöitä.

Shoppaile lahjat fiksummin

Laadi budjetti ja ostoslista hankittavista lahjoista: näin varmistat, että kaikkia lahjotaan tasapuolisesti ja vältät päämäärättömät vaellukset kaupoissa. Järjestele ostoslistasi eri kategorioiden mukaan, niin että yksi käynti esimerkiksi lelukaupassa tai elektroniikkaliikkeessä riittää.

Voit myös rohkaista ystäviä ja sukulaisia laatimaan toivelistoja suosimiinsa nettikauppoihin. Nämä listat auttavat erityisesti lahjojen hankkimisessa kauempana asuville läheisille.

Suunnittele hyvin

Kaiken valmiiksi saattaminen viime hetkellä vieraiden jo koputellessa oveen aiheuttaa stressiä. Sen sijaan hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Mieti, mitä voit tehdä etukäteen ja laadi tarkistuslista kaikesta, mitä tarvitset.

Kun on aika tehdä ostokset (mielellään pari päivää etukäteen) vältä ruuhkaisia arki-iltoja ja viikonlopun tungosta.

Juhlapäivänä kata pöytä jo aamusta siltä varalta, että jokin yllättävä meno kuten viime hetken kauppareissu sotkee aikataulusi. Hieman ennen vieraiden saapumista himmennä valoja, sytytä kynttilät ja kaada itsellesi lasi viiniä.

Lykkää juhlia

Mukavilla yhteisillä hetkillä ei ole parasta ennen -päivää! Voit ihan hyvin lähettää esimerkiksi onnellisen uuden vuoden toivotuksia tyypillisten joulutervehdysten sijaan. Miksi tavata kaikkia tuttavia joulukuun pyhinä, kun aivan hyvin voit järjestää juhlat tammikuun puolella, jolloin on rauhallisempaa?

Voit kutsua ihmiset luoksesi esimerkiksi nyyttäreihin, ja lahjoja ei tarvita. Tai vältä kaikki järjestämisestä aiheutuva vaiva, ja kutsu ihmiset koolle esimerkiksi konserttiin ja lasilliselle ravintolaan? Joulukoristeet ovat ehkä tiessään, mutta aika on rauhallisempi – ja lisäksi sinulla on jotain, mitä odottaa tammikuussakin!

Lähde: Marthastewart.com

Kuvat: Colourbox.com

Juttu on julkaistu alun perin joulukuussa 2012.

Lue myös:

    Uusimmat