Joulupöydän upeat suklaakakut

Makea houkutus kruunaa jouluaterian. Takuuvarma suklaakakku on täydellinen jälkiruoka jouluksi. Mehevä suklaa-kinuskikakku, tyylikäs portviini-suklaakakku vai suussa sulava mutakakku? Valitse suosikkisi Makuja-sivujen taivaallisista suklaakakuista.

Mehevä suklaa-kinuskikakku

Tämä kakku on herkkusuun unelma. Kinuskin ja suklaan huumaava yhdistelmä tyydyttää taatusti makeanhimon.

Pohja:
150 g Pirkka leivontamargariinia tai voita
3 dl sokeria
3 kananmunaa
4 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl kaakaojauhetta (tummaa)
2 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria
2 dl maitoa

Kostutus:
3/4 dl vettä
1/4 dl Pirkka mustaherukkamehutiivistettä

Täyte:
1 ps (400 g) Pirkka marjasekoitusta (pakaste)
1 dl Pirkka vadelmahilloa

Kuorrutus:
1 tlk (2 dl) Pirkka kinuskikastiketta
100 g taloussuklaata

Koristeeksi:
hasselpähkinä- tai suklaarouhetta

Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten.

Sekoita keskenään vehnäjauhot, kaakaojauhe, leivinjauhe ja vanilliinisokeri.

Lisää jauhoseos taikinaan siivilän läpi vuorotellen maidon kanssa. Vältä turhaa sekoittamista, ettei taikina sitkisty. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun (irtopohja) kakkuvuokaan (halkaisija 24 cm).

Paista 175 asteessa 45–50 minuuttia. Kumoa kakku hieman jäähtyneenä.

Leikkaa jäähtynyt pohja kolmeen osaan. Kostuta levyt vesi-mehuseoksella.

Täyte:

Keitä sulanutta marjasekoitusta kattilassa 2 minuuttia koko ajan sekoittaen. Voit kuumentaa marjat myös mikrossa. Jäähdytä ja sekoita joukkoon hillo.

Levitä pohjalevylle puolet täytteestä. Täytä toinen väli samoin. Nosta päälle kansilevy. Peitä kakku kelmulla ja nosta päälle leikkuulauta ja kevyt paino. Anna mehevöityä jääkaapissa yön yli.

Kuorrutus:

Kuumenna kinuskikastike kattilassa. Nosta kattila liedeltä ja paloittele joukkoon suklaa. Anna suklaan sulaa ja sekoita kuorrutus tasaiseksi. Levitä kuorrutus kakun reunoille ja pinnalle.

Koristele kakun reunat esimerkiksi hasselpähkinä- tai suklaarouheella. Kakku säilyy mehevänä useita päiviä.

Portviini-suklaakakku

Tässä kakussa ei säästellä suklaata. Voit pitää kokonaisen kakun kylmässä ja leikata haluamasi määrän paloja kakkulautasille lämpenemään. Näin kakun rakenne ei mene pilalle lämmetessään.

200 g voita
2 dl sokeria
3 munaa
150 g suklaata
2 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
½ dl kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria
1½ tl leivinjauhetta

Kostutukseen:
1 dl portviiniä
1 rkl siirappia

Täyte:
200 g tummaa suklaata
1 dl kuohukermaa
150 g huoneenlämpöistä voita
3 rkl portviiniä

Pinnalle:
1 dl rouhittua suklaata

Vaahdota voi ja sokeri ja lisää munat yksitellen. Sekoita kuohkeaksi.

Yhdistä kaikki kuivat aineet ja lisää joukkoon rouhittu suklaa. Sekoita jauho-suklaaseos vähitellen muna-voivaahtoon. Pane taikina voideltuun halkaisijaltaan 22–24 senttiä olevaan irtopohjavuokaan.

Paista 175-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia, kunnes kakku on kypsä. Kumoa kakku vuoasta ja anna kakun jäähtyä kunnolla.

Valmista täyte: Kiehauta kermaa ja sulata suklaa kermaan. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Vaahdota voi ja sekoita vähitellen suklaa-kermaseoksen joukkoon. Lisää portviini ja pane kylmään hetkeksi kovettumaan tarvittaessa. Sekoita portviinin joukkoon siirappi.

Täytä kakku: Vuoraa irtopohjavuoka kelmulla. Puolita kakku ja pane pohja puoli kakkuvuokaan. Kostuta kakkupohja. Pane puolet täytteestä väliin. Laita kakkupohja päälle ja kostuta lopulla liemellä. Pane loppu täyte päälle ja ripottele suklaarouhe pinnalle.

Peitä hyvin kelmulla ja anna maustua seuraavaan päivään.

Ota kakku hyvissä ajoin huoneenlämpöön, sillä vain huoneenlämpöisenä sen täyteläinen maku ja rakenne tulee esiin. Lisäkkeeksi sopii hyvin löysä vaniljalla maustettu kermavaahto.

Marmoroitu suklaa-appelsiinikakku

Appelsiini antaa tuhdille kakulle ihanaa raikkautta. Upea ja herkullinen kakku koristellaan valkosuklaalla.

Pohja:
4 Pirkka Parhaat kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
3/4 dl Pirkka kaakaojauhetta (tummaa)
1/2 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
1 appelsiini
1 dl sokeria
2 rkl maissitärkkelysjauhoja (Maizena)
2 Pirkka Parhaat kananmunaa
2 dl Pirkka vispikermaa
noin 10 g voita

Kostutus:
1 1/2-2 dl keltaista jaffaa

Kuorrutus:
1 dl Pirkka appelsiinimarmeladia
1 dl Pirkka vispikermaa
1 pkt (200 g) taloussuklaata
1/2 pkt (à 100 g) valkoista leivontasuklaata

Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää siivilän läpi muna-sokerivaahtoon varovasti sekoittaen.

Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan (halkaisija 20 cm) Paista kakkua uunin alimmalla tasolla 175-asteessa noin 30 minuuttia. Kumoa kakku leivinpaperille ja anna jäähtyä.

Täyte:

Raasta kuori (1 rkl) appelsiinista ja purista siitä mehu (1 dl). Sekoita (kerros) kattilassa tai teräskulhossa sokeri, maissitärkkelys, appelsiininkuori ja -mehu, munat sekä kerma. Nosta kattila tai kulho vesihauteeseen ja kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli on sakeaa. Lisää lopuksi nokare voita. Jäähdytä kylmässä vesialtaassa.

Leikkaa kakku kolmeen osaan. Kostuta alin kerros jaffalla ja levitä sille puolet täytteestä. Nosta toinen levy täytteen päälle, kostuta ja levitä loput täytteestä. Kostuta kansilevy ja nosta se kakun päälle.

Notkista appelsiinimarmeladi sekoittamalla. Levitä marmeladia ohut kerros kakun päälle. Marmeladi estää suklaan imeytymisen kakkuun.

Kuorrutus:

Kuumenna kuorrutuksen kerma mikrossa lähes kiehuvaksi. Lisää kerman joukkoon paloiteltu taloussuklaa ja sekoita tasaiseksi. Jos suklaa ei kokonaan sula kermaan, kuumenna sitä varovasti mikrossa 20 sekuntia kerrallaan. Kaada suklaa kakun päälle ja levitä lastalla tasaiseksi kerrokseksi myös kakun reunoille.

Sulata valkoinen suklaa mikrossa varovasti 20 sekuntia kerrallaan. Kaada valkoista suklaata kakun päälle pisaroina ja vedä välittömästi cocktailtikulla kuvioita suklaasta. Näin saat marmorointia muistuttavan pinnan kakkuun.

Anna kakun vetäytyä jääkaapissa vähintään 2 tuntia, mielellään yön yli.

Mutakakku

Mutakakku eli mud cake on suklaaherkkujen klassikko. Nauti suklaahoukutuksen kanssa lasillinen kuplivaa – kuohuviiniä tai samppanjaa.

100 g voita tai leivontamargariinia
200 g tummaa suklaata
4 kananmunaa
200 g tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
0,5 dl perunajauhoa

Sulata suklaa ja rasva vesihauteessa. Varo ettei suklaa kuumene liikaa ja juoksetu.

Erottele valkuaiset ja keltuaiset. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi omassa kulhossaan. Vatkaa myös keltuaiset, tomusokeri ja vaniljasokeri omaksi vaahdokseen. Lisää perunajauhot ja suklaa-rasvaseos keltuaisvaahtoon.

Sekoita hyvin, mutta silti hellävaraisesti. Nostele valkuaisvaahto taikinaan ja kaada se voideltuun kakkuvuokaan.

Paista 180-asteisessa uunissa 30 minuuttia.

Luumu-suklaakakku

Konjakissa marinoidut luumut antavat makua Akin vastustamattomalle joulukakulle. Tässä kakussa suklaa maistuu pohjassa, kuorrutuksessa ja koristeissa.

Marinoidut luumut:
2 dl vettä
1/2 dl sokeria
1 rkl sitruunanmehua
1/2 dl konjakkia
1 ps (250 g) Pirkka luumuja

Kakkupohja:
150 g taloussuklaata
150 g Pirkka leivontamargariinia
5 kananmunaa
2 dl sokeria
1 1/2 tl leivinjauhetta
2 dl vehnäjauhoja

Kostutus:
luumujen marinointiliemi

Kuorrutus:
1 dl vispikermaa
150 g taloussuklaata

Koristeeksi:
Pirkka suklaarusinoita

Kiehauta vesi, sokeri ja sitruunanmehu. Keitä, kunnes sokeri on sulanut, ja ota kattila levyltä. Lisää konjakki ja luumut. Anna luumujen marinoitua huoneenlämmössä noin 2 tuntia. Valuta luumut siivilässä hyvin. Säilytä liemi. Leikkaa luumut saksilla pieniksi paloiksi.

Sulata paloiteltu suklaa ja margariini kattilassa hyvin miedolla lämmöllä. Ota kattila levyltä ja anna jäähtyä haaleaksi.

Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita jauhot ja leivinjauhe. Lisää muna-sokerivaahtoon varovasti sekoittaen suklaaseos, luumut ja lopuksi jauhoseos. Sekoita vain sen verran, että ainekset sekoittuvat.

Kaada taikina tasapohjaiseen voideltuun ja korppujauhotettuun (3 l) kakkuvuokaan. Paista uunin alimmalla tasolla 175 asteessa noin 50 minuuttia. Kumoa kakku hieman jäähtyneenä.

Kostuta kakku luumujen marinointiliemellä. Anna kakun jäähtyä kunnolla.

Kuumenna kerma juuri ja juuri kiehumapisteeseen pinnoitetussa kattilassa. Nosta kattila liedeltä ja paloittele suklaa kerman joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Levitä seos tasaisesti kakun päälle, kuorrutus saa valua reunoille. Koristele suklaarusinoilla.

Vinkki: Kakku säilyy pitkään jääkaapissa.

Kokeile myös näitä:

Teksti: MTV3

Kuvat: Ruokakesko Oy ja MTV3

Lue myös:

    Uusimmat