Joulunpunaista ja Valkoista

Suomalaiseen joulunviettoon kuuluvat perinteikkäästi herkuista notkuvat ruokapöydät, mutta viime aikoina myös viinit ovat saaneet yhä tukevamman jalansijan joulunajan juhlinnassa. Ja mikäs sen mukavampaa kuin tutustua uusiin elämyksiin rauhassa, jakaen löytämisen riemun hyvässä seurassa, ilman liian kireän talousglögin aiheuttamaa väsähtämisvaaraa.

Mutta mitä pulloja joulupöytään kannattaa avata? Vastaus ei ole aivan ilmeinen, suomalainen joulupöytä on luvalla sanoen melkoinen sekamelska, josta löytyy kymmeniä hyvinkin paljon toisistaan poikkeavia makuja ja rakenteita, eikä yhtä kaikkeen sopivaa ihmeviiniä voi nimetä. Jollei sitten sitä Sinun omaa lempiviiniäsi, jota on mukava maistella tilanteessa kuin tilanteessa, tai sitten runsasta valikoimaa erilaisia viinejä joihin on aina tehnyt mieli tutustua.

Kolme metodia joulupöydän viinivalintaan

Halutessamme rajata määrää lähtekäämme hakemaan viiniä kolmella eri metodilla. Nimetäänpä ensimmäinen menetelmä vaikka Alilyönniksi. Juhlapöydän tähti, kinkku tahi kalkkuna, on maultaan melko mieto mutta muut ruokalajit ja lisukkeet sisältävät runsaita, jopa äkäisiä makuja. Tarkoituksena on valita viini joka ei päihitä edes kinkkua saati sitten muita ruokia vaan antaa ruokien makujen jyllätä vain varovaisesti tukien kokonaisuutta taka-alalta. Tällaisia leppeitä viinejä ovat esimerkiksi valkoviinipuolelta Hunawihrin Pinot Blanc Klevner R serve (8,04e/koodi: 7422) ja punaisista Monte Ory Tempranillo Cabernet Sauvignon, tuottajana Bodegas Muga (7,16e ja koodi: 465887).

Toinen menetelmä, Balanssi, on kaikkein vaikein ja viinin tarkka valinta lähes mahdotonta maistelematta ruokia, maustavathan kaikki emännät ja isännät herkkunsa hieman eri tyyleillä. Nyt olisi tarkoitus päästä likimääräiseen tasapainoon runsaammanmakuisten jouluherkkujen kanssa eli viiniltä vaaditaan lämmintä mausteisuutta, hyvää rakennetta ja jossain määrin myös raikasta hapokkuutta.

Chapotierin valkoista Chäteauneuf-du Pape 2000:sta (22,60e/koodi:576327) olisi mukava suositella, mutta koska sen saatavuus on rajallinen, käännytään sen sijaan Wolfgang Blassin ja South Australian Chardonnayn (11,75e/koodi: 578567) puoleen. Punaviineissä vaihtoehtoja on hieman helpompi löytää, käytetyn kuivatun rypäleen antamalla lisäpotkulla ryyditetty Masi campifiorin"Ripasso"(13,50e/koodi: 6364) ja uhkean hedelmäinen, mausteinen ja runsas Beringer North Coast Zinfandel 1998 (15,89e/koodi: 459707) täyttävät vaatimukset.

Kolmas metodi on hieman yksinkertaisempi. Sitä voitaisiin kutsua vaikkapa Dominanssiksi ja siinä viinistä tehdään kuningas. Unohdetaan laatikot ja rosollit, niitten makeudet,happamuudet ja niiden asettamat vaatimukset ruoalle. Viini on pääosassa, sen pitää olla tukevaa, täynnä makua ja hienoja, ajan kanssa paljastuvia nyansseja ja ulottuvuuksia, eikä se saa jäädä ruoan jalkoihin.

Valkoviiniosastolta tällaisia, vielä laatutasoltaan korkeita viinejä on hieman hankala bongata mutta kyllä sieltä jotain löytyy, esimerkiksi Frescobaldin ällistyttävän runsas Pomino Benefizio 1999 (16,48e/koodi: 579357) ja miksei joku kaiken kokenut voisi harkita nauttivansa Ch. Guiraudin 1995 Sauternesia (25,10E 0,375l/koodi: 7242) läpi jouluaterian. Australiasta löytyy kaksikin punaista Dominanssiviiniä, Penfoldsin Kalimna bin 28 Shiraz (19,00e/koodi: 5145 ja Rosemountin GSM 1999 (22,90e/koodi: 454607). Zenaton Amarone della Valpolicella 1998 (29,90e/koodi: 458517) ja toscanalainen Cabreo il Borgo 1998 (25,00e/koodi: 456127) ovat myös varmoja valintoja.

Lahjapulloksi

Kaikki todella mukavat lahjaviinit tulevat Alkon hyllyihin jo syksyn kuukausina ja ne myös yleensä myydään loppuun muutamassa viikossa, mutta annetaan nyt muutamia lahjavinkkejä edellämainittujen Dominanssiviinien lisäksi.

Jos lahjansaajalla ei ole vielä kunnon viinilasia kannattaa hänelle sellainen hankkia, yksikin riittää henkilökohtaiseen käyttöön.

Riedel on jo käsite lasinvalmistajien joukossa eikä syyttä, mutta myös muita hyviä ja hieman halvempia merkkejä löytyy. Kannattaa vierailla paikallisissa kokkipuodeissa kyselemässä vaihtoehtoisia lasinvalmistajia. Castillo Banfin Summus 1988 (32,30e/koodi: 457827) punaviiniä on näkynyt vielä myymälöissä ja voi pojat, onpa siinä VIINI. Muutamien aikaisempien vuosikertojen perusteella olin jo tuomitsemassa koko tuotteen törkeäksi rahastukseksi, mutta jouduinpa muuttamaan mielipiteeni maistettuani -98a.

Lahjaviinejä hankkiessa kannattaa muuten pitää mielessä että viime vuosituhannen viinejä ei enää valmisteta joten niitä kannattaa ostella varastoon. Pierre Gelinin Fixin 1er cru Clos Napol on 1999 (29,90e/koodi: 448767) on eräs oiva esimerkki tällaisesta kellaroitavasta aarteesta. Nyt se on sellainen vähän hedelmäinen, vähän hapan, vähän sitä sun tätä, mutta parin vuoden säilytyksen jälkeen alkanee melkoinen tuoksujen ja makujen ilotulitus.

Ja mitäs sitten tehdään kun on syöty ja siirrytään kuusen katveeseen, kynttilöiden tai mahdollisesti jopa takan loisteeseen, Stilton-juuston ja piparkakkujen seuraan odottelemaan illan kunniavierasta, Joulu-Ukkoa. Silloin kaivataan pientä puuhastelua ja mikäs olisikaan mukavampaa kuin dekantoida Kopke Quinta São luis 1987 (30,00e/koodi: 3251) vuosikertaportviini ja nauttia sen kypsistä aromeista tuon jalon englantilaisen juuston kera.

Mikko Virta

Lue myös:

    Uusimmat