Joululahjat internetistä – näin onnistut etäostoksissa

Moni hankkii lahjat internetistä. Maalaisjärki on tärkeä apuväline ulkomailta ostettaessa.

Suomessa etämyynnissä tuotteilla on aina 14 päivän vaihto- ja palautusoikeus.

– Suomessa palautuksesta aiheutuvat kulut ovat aina liikkeelle kuuluvia, mutta muualta Euroopasta tilattaessa kannattaa varautua maksamaan palautuskulut itse, kertoo Kuluttajaliiton johtava lakimies Tuula Sario.

Internetistä tilaaminen on pääosin turvallista, mutta huijauksia tapahtuu silti paljon. Tuula Sario kehottaa tekemään ennakkotyötä ennen tilaamista ja luottamaan maalaisjärkeen.

– Mitään ylimääräisiä tietoja ei saa maksutilanteessa antaa. Kannattaa myös etukäteen tarkistaa, onko yrityksellä toimivat internet-sivut, käyntiosoite ja puhelinnumero. Jos on epävarma, kannattaa kokeilla soittaa yritykseen ennen tilausta.

Varo, jos tilaat osia autoon!

Sario kertoo huijauksia tapahtuvan useimmiten harvinaisempien tuotteiden kanssa. Tietokoneen- tai autonosia tilatessaan ihmiset saattavat maksaa jopa 1 000 euroa jostakin tuotteesta, joka ei sitten koskaan saavukaan perille.

Myös keskustelupalstoja kannattaa seurata, huonot kokemukset yleensä leviävät keskustelupalstoilla.

Luottokortilla maksaminen on yleensä paras vaihtoehto. Jos tavaraa ei ala kuulua, voi asiakas ottaa yhteyttä luottokorttiyhtiöön ja peruuttaa maksun.

– Ongelmien ilmaantuessa kannattaa ottaa yhteyttä Euroopan kuluttajakeskukseen, joka välittää valituksia kohdemaan kuluttajariitalautakuntaan.

Studio55.fi/Tuuli Lindgren

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja