Mainos

Jouluiset ovikranssit

Tuo jouluinen tunnelma myös kotisi ulkopuolelle ja korista ulko-ovi kauniilla kranssilla, joka toivottaa vieraat ja tutut tervetulleeksi.

Kranssin nauhoitus ja rusetti

Isoon kranssiin tarvitset noin 5 metriä leveää tai kapeaa koristenauhaa ja pieneen kranssiin noin 3 metriä nauhaa. Aseta nauhan keskikohta kranssin alareunan kohtaan. Kiepauta nauhan toinen pää kolme kertaa kranssin toisen puoliskon ympäri ja kiepauta nauhan toinen pää samoin kolme kertaa kranssin toisen puoliskon ympäri. Asettele nauhat tasaisesti kranssin kehälle ja solmi nauhat kiinni toisiinsa kranssin yläreunaan. Tee solmukohtaan reilunkokoinen rusetti. Voit tehdä halutessasi rusetin päälle vielä toisen rusetin, jolloin rusetista tulee runsaampi. Leikkaa nauhanpäät haluamasi pituisiksi.

Kranssi huovutetuilla koristeilla

Kranssin koristeena olevat huopahelmet on valmistettu huovuttamalla ohut kerros villaa ison puuhelmen päälle. Kranssin keskelle kiinnitetty sydän on muotoiltu ensin neulalla huovuttamalla ja sydän on vielä lopuksi huovutettu veden ja mäntysuovan avulla tiiviimmäksi.

Maatuska-kranssi

Kiepauta pieneen kranssipohjaan juhlavasti kimaltava kapea tummanpunainen nauha ja tee rusetti kranssin yläreunaan. Nauhanpäät on helppo muotoilla hieman aaltoileviksi, sillä nauhan reunoissa kulkevat ohuet metallilangat. Liimaa maatuskan puoliskot kiinni toisiinsa puuliimalla. Tee piikillä maatuskan päälaelle pieni reikä ja ruuvaa siihen pieni rengasruuvi. Väännä tumman metallilankapätkän toiseen päähän pieni lenkki ja kiinnitä maatuska rengasruuvista lenkkiin roikkumaan. Liimaa ripustuslenkin kohdalle kapeasta tummanpunaisesta organzanauhasta solmittu pieni rusetti. Kiinnitä maatuskakoriste kranssin keskelle kiepauttamalla metallilangan toinen pää kranssin yläreunassa muutamien oksien ympärille.

Helmien huovutus

Kiedo ison punaisen puuhelmen ympärille ohut punainen villasuikale. Villan tulisi peittää hyvin koko helmen pinta ja villasuikale saisi mennä hieman ristiin rastiin helmen ympärillä. Laita suihkupulloon lämmintä vettä ja loraus mäntysuopaa. Suihkuta hieman mäntysuopa-vesiseosta villaan käärityn helmen päälle ja hiero helmeä todella varovaisesti käsiesi välissä. Suihkuta helmen päälle lisää mäntysuopavettä ja kun villan pinta alkaa huopua, voit hieroa helmeä voimakkaammin käsiesi välissä. Kastele villan pintaa aina kun se alkaa tuntua kuivalta. Kun villan pinta on huopunut ja tiivistynyt tasaiseksi pinnaksi puuhelmen päälle, huuhtele helmeä vuoroin kylmän ja kuuman veden alla, viimeiseksi kylmällä vedellä. Anna helmen kuivua hyvin. Pujota huovutetut helmet puuhelmen rei’istä tummaan sidontalankaan. Kieputa sidontalanka huopahelmien kera kranssin ympärille. Aseta huopahelmet niin, että jokaiseen kranssin etupuolelta menevään sidontalankaan tulee 2-4 huopahelmeä. Kiinnitä sidontalangan alku- ja loppupää kiinni toisiinsa ja asettele huopahelmet tasaisesti.

Kranssi jättiläiskulkusella

Kiepauta pieneen kranssipohjaan ruudullinen silkkinauha. Solmi nauhan päät kranssipohjan yläreunaan ripustuslenkiksi. Tee rusetti samaisesta ruutunauhasta ja kiinnitä se ripustuslenkin tyveen. Kiinnitä suuri koristekulkunen kranssin keskelle ohuella juuttinauhalla.

Sydämen huovutus

Muotoile villatuppo kädessäsi suurehkon sydämen muotoon ja aseta se paksun superlonpalan päälle. Aloita villasydämen huovutus pistelemällä villan pintaa sieltä täältä huovutusneulalla. Pistele villaa tasaisesti joka puolelta, jolloin villa alkaa tiivistyä ja saamaan sydämen muotoa. Käännä sydän ja pistele villaa tasaisesti joka kohdasta. Villasydämen reunat kannattaa myös käydä läpi neulalla pistelemällä, jolloin reunoista tulee tasaisemmat ja siistimmät. Jatka sydämen villapinnan pistelyä huovutusneulalla kunnes se on melko tiivis ja huopunut. Huovuta sydän tiiviimmäksi veden ja mäntysuovan avulla. Suihkuta suihkupullolla huopahelmienkin valmistuksessa käytettyä lämmintä mäntysuopavettä sydämen pintaan. Hiero villan pintaa kevyesti ja lisää mäntysuopavettä jos pinta tuntuu kuivalta. Kun pinta alkaa hieman huopumaan hiero sydämen pintaa voimakkaammin. Jos haluat, voit ottaa avuksesi myös pienen palan kuplamuovia, jonka välissä hieroen villan pinta huopuu nopeammin.

Kun sydän on mielestäsi tarpeeksi huopunut, huuhtele sydän vuoroin kylmän ja kuuman veden alla, viimeiseksi kylmällä vedellä. Puristele sydän pyyhkeen välissä kuivemmaksi ja anna sen kuivua hyvin. Kiinnitä huopasydän kranssin keskelle tummalla sidontalangalla. Pujota sidontalanka yhden huopahelmen läpi ja väännä sidontalangan pää spiraalin muotoon, jolloin huopahelmi pysyy hyvin spiraalin yläpuolella. Muotoile helmen yläpuolella olevaa lankaa siksak-muotoon ja pujota sidontalanka huopasydämen läpi. Aseta huopasydän muotoillun sidontalankaosion yläpuolelle ja väännä lanka samanlaiseen muotoon myös sydämen yläpuolella. Kiinnitä sydänkoriste kranssin keskelle kiepauttamalla sidontalangan pää kranssin yläreunassa muutamien oksien ympärille.

Kranssi ikonikoristeella

Laita kranssipohjaan nauha edellä olevan ohjeen mukaisesti. Aseta rusetista tulevat nauhat ylösalaisin käännetyn V-kirjaimen muotoon ja liimaa nauhojen päät kranssin alareunaan takapuolelle kiinni. Laita puupohjalle liimatun ikonikuvan ylä- ja alareunoihin puupohjan keksikohtaan pienet rengasruuvit. Tee tummasta sidontalangasta tai ohuesta elefanttilangasta spiraalipäinen S-kirjaimen muotoinen koukero ja kiinnitä koukeron toinen pää ikonikuvan alareunan rengasruuviin ja pujota koukeron toiseen päähän koristekristalli. Tee samaisesta metallilangasta spiraalin muotoinen ripustuslenkki ja pujota se ikonin yläreunan rengasruuviin. Taivuta ripustuslenkin toinen pää 90 asteen kulmaan ja pujota metallilanka kranssin yläreunaan risujen lomasta läpi, jolloin koriste kiinnittyy kranssipohjaan.

Silkkinauhakukkasilla koristeltu kranssi

Kranssin kehälle liimatut kukat on valmistettu 2,5 cm leveästä valkoisesta silkkinauhasta. Leikkaa silkkinauhasta 30 cm pituinen pätkä. Harsi valkoisella langalla pienillä pistoilla nauhaan piirroskuvan mukaiset ompeleet siksak-muotoon. Kiristä harsinlanka, jolloin harsimalla eritetuista kolmioista muodostuu kukan terälehdet. Ompele nauhan päät siististi kukan tyveen ja ompele kukan keskelle valkoinen vahahelmi. Liimaa kukkia kranssipohjan kehälle yksittäin tai muutaman kukan ryhmiin. Solmi valkoisesta nauhasta runsas rusetti ja kiinnitä rusetti kranssin yläreunaan.

Koriste vanhasta kortista

Kiepauta isoon kranssipohjaan luonnonvärinen juuttinauha ja solmi nauhasta reilunkokoinen rusetti kranssin yläreunaan. Liimaa vanhan joulukortin reunaan kortin nurjalle puolelle ohut puuvillapitsi. Kiinnitä teipillä kortin taakse keskelle pystysuunnassa kulkeva tumma metallilanka. Halutessasi voit suojata kortin etu- ja takapuolen kontaktimuovilla, jolloin se kestää paremmin ulko-ovessa sään armoilla. Tee metallilangan molempiin päihin pienet spiraalit ja pujota kortin alareunan spiraaliin pieni kulkunen. Kiinnitä korttikoriste yläreunan metallilankaspiraalin avulla kranssin keskelle roikkumaan.

Käpykukkakranssi

Kiepauta isoon kranssipohjaan punainen juuttinauha ja solmi nauhasta reilunkokoinen rusetti kranssin yläreunaan. Leikkaa pihdeillä männynkävyistä kärjet pois, jolloin kävystä tulee kukan näköinen ja sen suomut muodostavat kukan terälehdet. Liimaa käpykukkia kranssin kehälle nauhojen päälle yksittäin tai muutaman kukan ryhmiin. Kävyt on helpoin liimata kuumaliimalla.

Mallien suunnittelu ja toteutus: Hanna Sumari ja Viivi Vatanen

Kranssipohjat, nauhat ja muut askartelutarvikkeet: Sinooperi Oy, www.sinooperi.fi
Ikonitaulu, vanha joulukortti, maatuska ja kävyt omista varastoista

(T.i.l.a. 5.12.2007)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.