Joulu haastavaa aikaa ruoka-allergisille – katso vinkit

Pipareita ja muita joululeivonnaisia tehdään ahkerasti jo monessa kotikeittiössä. Jouluun on vielä muutama viikko, mutta herkuttelu on jo alkanut pikkujoulujen merkeissä. Allergia- ja Astmaliiton vinkeillä allergisetkin voivat nauttia joulun mauista turvallisin mielin.

Perinteisistä jouluruuista ja -herkuista löytyy ohjeita, jotka sopivat niin muna-, maito- kuin vilja-allergiselle. Sopivia ohjeita voi etsiä erityisruokavaliot huomioivien reseptihakujen avulla.

Suklaata maitoallergiselle?

Suklaa on joulumakeisten ykkössuosikki, mutta sen kanssa joutuu moni allerginen olemaan tavallista tarkempi. Hyvä muistisääntö on, että tumma suklaa sopii maitoallergisille ja valkoinen suklaa kaakaoallergisille.

Monista suklaakääreistä löytyvä maininta ”saattaa sisältää pähkinää/maapähkinää” on yleensä turha. Mahdollinen allergeenimäärä on niin pieni, että se ei aiheuta vakavia haittoja syöjille.

Pähkinäsekoitukset kannattaa jättää syömättä

Futureimagebank

Pähkinöille allerginen ei välttämättä ole allerginen kaikille pähkinöille, joskin ristikkäiset allergiat ovat melko yleisiä. Hasselpähkinä aiheuttaa pähkinöistä eniten allergiaa, koska se liittyy usein Suomessa yleiseen koivuallergiaan. Voimakkaasti pähkinäallergisen pitää välttää ristiallergian vuoksi saksan-, pekaani-, pistaasi, cashew-, ja parapähkinöitä sekä mantelia.

Kookospähkinän aiheuttavat allergiareaktiot ovat erittäin harvinaisia. Vaikka maapähkinä on palkokasvi, tulee voimakkaasti pähkinäallergisten välttää myös maapähkinöitä. Pinjansiemen kuuluu mäntykasveihin, mutta sillä on samoja allergeeneja kuin pähkinöissä ja myös sitä tulee välttää.

Tutut joulumausteet aiheuttavat allergiaa

Joulun mausteista kaneli, inkivääri ja kardemumma aiheuttavat eniten allergiaoireita. Mausteallergia ei ole kovin yleinen. Turvallisia maustevaihtoehtoja ovat ainakin siirappi, muut sokerit ja suola, muita mausteita voi käyttää sopivuuden mukaan. Kannattaa muistaa, etteivät muskottipähkinä ja kookospähkinä ole pähkinöitä, joten ne saattavat sopia pähkinäallergiselle.

Maustamattomat puna- ja valkoviinit sopivat useimmille allergisille. Joillekin viinit aiheuttavat päänsärkyä jo hyvin pieninä määrinä. Muissa alkoholijuomissa, kuten glögeissä ja likööreissä, on erilaisia mausteita tai lisäaineita, jotka voivat aiheuttaa allergisen reaktion.

Lähde: Ruokatieto

Kuvat: Lehtikuva, Futureimagebank ja SXC

Lue myös:

    Uusimmat