Joukon ja Pirkon pihalta Mellilästä löytyi Suomen virallinen ykköskuusi – katso videolta, kun 23-metrinen järkäle kaatuu!

13:41
Tässä se keikahtaa: Katso, kun Suomen virallinen joulukuusi kaadetaan!

Tänä vuonna oli poikkeuksellisen hankalaa löytää kriteerit täyttävää kuusta, mutta lopulta sopiva kuusi löytyi.

Turun kaupunki pyysi vinkkejä yleisöltä sopivasta kuusesta. Valtakunnan virallinen ykköskuusi löytyi lopulta Mellilästä omakotitalon pihalta.

Valtakunnan ykköskuusi pystytetään Turun Tuomiokirkon eteen, ja se saapuu joka vuosi sinne poliisisaattueessa. Turku ja Helsinki ovat leikkimielisesti kisanneet, kumman kuusi on ykkönen.

Kuusi kasvanut jo 1980-luvulla

Turun Sanomat kertoo, että joulukuusen lahjoittajat ovat melliläiset Jouko ja Pirkko Tuomola. Heidän muuttaessaan nykyiselle tontilleen Mellilään 40 vuotta sitten, kuusi vielä kasvoi suurempien lajitoveriensa vieressä. Ajan saatossa kuusi kasvoi pariskunnan mukaan reippaasti. He kertovat alkaneensa epäillä kuusen kuntoa, joten lahjoitus tuli sopivaan saumaan, sillä kaato olisi ollut todennäköisesti edessä muutenkin.

Ykköskuusella tarkat kriteerit

Kuusen on Turun Sanomien mukaan oltava vähintään 20-25 metrin mittainen, sen tulee jaksaa kantaa yli 700 lamppua, olla sopusuhtainen, sekä kaatoympäristön otollinen. Tuomoloiden kuusi täytti kaikki vaadittavat kriteerit.

Turun kaupungin perinne Tuomiokirkon joulukuusesta alkoi jo 1930-luvulla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja