Jouko Ryytty

Jouko ei ole varma liikunnan ja unen riittävyydestä, mutta muut elämäntavat ovat jokseenkin kunnossa. Työpäiviin sisältyy omasta mielestä riittävästi palauttavia hetkiä ja vointi on hyvä.

Hyvinvointianalyysinkin mukaan Joukon päiviin ei sisältynyt yhtään kuntoa kohottavaa harjoitusta. Liikunnan terveysvaikutuksetkin jäivät vain kohtalaisiksi, vaikka arkiliikuntaa kertyi reilusti kahtena työpäivänä. Askeleita työpäivinä kertyi mukavat 4900 ja 6200, mutta vapaapäivänä mittari näyttikin vain 400 askelta. Arkiaktiivisuutta eli fyysistä kuormittumista, jonka teho on 20–30 prosenttia maksimaalisesta suorituskyvystä, Joukon arkeen sisältyy työpäivinä tunnista kahteen.

Arkiliikunnan lisäksi Joukon kannattaisi harrastaa kuntoa kohottavaa liikuntaa esimerkiksi kolme kertaa viikossa, 20 minuuttia kerrallaan, noin 60–80 prosentin teholla maksimaalisesta suorituskyvystä. Liikunta tuntuu silloin raskaalta ja hengästyttää selvästi, mutta ei aiheuta puuskutusta. Toinen vaihtoehto on liikkua keskinkertaisella teholla viisi kertaa viikossa noin 30 minuuttia kerrallaan.

Joukon työpäiviin ei sisälly palauttavia jaksoja. Työpäivät ovat intensiivisiä ja kestoltaan pitkiäkin. Vaikka päiviin sisältyy taukojakin, ei taukojen aikana ehdi tapahtua palautumista. Suosittelen, kiinnittämään entistä enemmän huomiota palautus- ja rentoutumistaukoihin työpäivien aikana, ettei kokonaiskuormitus kasva liian suureksi ja ala heikentää unenaikaista palautumista.

Lisäksi on tärkeää huolehtia tasaisesta energiansaannista sekä nestetasapainosta koko päivän ajan. Erityisesti aamiaisen nauttiminen on tärkeää pitkien työpäivän aluksi. Energiavarastoja voi täydentää päivän mittaan noin kolmen tunnin välein ja nestettä kannattaa nauttia kerran tunnissa. Energiatason tasaisena pitäminen varmistaa, että keskittymiskyky säilyy hyvänä vielä iltapäivälläkin.

Vuorokautinen palautumismäärä vaihtelee kohtalaisesta heikkoon. Uniajassa oli suurta vaihtelua ja keskimäärin uniaika jäi noin kuuteen ja puoleen tuntiin (6h 30min). Myös palautumisen laatu ja määrä vaihtelivat kuormittumisen mukaan. Erityisesti pitkien ja kuormittavien työpäivien jälkeen kannattaa panostaa iltarentoutumiseen, varmistaa miellyttävä makuuhuoneen lämpötila ja mennä ajoissa sänkyyn, ettei palauttavan unen määrä ja palautumisen laatu kärsi.

Joukon vapaapäivä sisälsi runsaasti palautumista ja tuli varmasti tarpeeseen. Erityisesti iltapäivä ja ilta olivat Joukolle palauttavaa aikaa. Mittauksen perusteella viikonloppu riittää palauttamaan työviikon kuormituksista. Pieni kunnon kohentaminen säännöllisellä liikunnalla parantaisi Joukon palautumiskykyä ja unen laatua.

Lue myös:

    Uusimmat