Jose Mourinhon toiminnalle täystyrmäys, suomalaisasiantuntija vaatii huippuluotsille kovaa sanktiota – "Häpeällistä"

Sevilla kukisti AS Roman Eurooppa-liigan finaalissa rangaistuspotkukisan jälkeen.

Entinen huipputuomari ja C Moren erotuomariasiantuntijanakin toiminut Mikko Vuorela antaa AS Roman päävalmentajalle Jose Mourinholle kovaa kritiikkiä tämän Eurooppa-liigan ottelun jälkeisestä toiminnasta.

Mourinho hiiltyi tappioon päättyneen Eurooppa-liigan finaalin jälkeen päätuomari Anthony Taylorille pahanpäiväisesti. Mourinho tylytti englantilaistuomaria kovin sanoin ottelun päätyttyä stadionin uumenissa. 

Erotuomariasiantuntija Mikko Vuorela kritisoi voimakkaasti Mourinhon toimintaa. 

– Mun mielestä Mourinhon toiminta oli sopimatonta ja häpeällistä. Hänhän on Roomassa lähestulkoon fudisjumalan asemassa. Sitä kautta hän näyttää esimerkkiä koko maailmalle, Vuorela kritisoi.

Vuorela toivoo, että Euroopan jalkapalloliitto UEFA antaa Mourinholle painavan sanktion.

– Rikosoikeudessa harkitusta rikoksestakin saa isomman tuomion. Jos hän tunti ottelun jälkeen odottaa parkkihallissa ja aukoo siellä päätään, niin silloin kyse on "harkitusta rikoksesta". Toivon UEFA:n puuttuvan asiaan niin kovalla kädellä, että kaikki huomaisivat, ettei noin kannata tehdä. Pelkään, että tästä tulee joku nahkapäätös ja Mourinho voi saada 1-2 matsin toimitsijakiellon.

Ottelun jälkeen oli Roma-fanien vuoro ottaa Taylor kohteekseen. Twitterissä leviävällä videolla paljastuu, kuinka Roman fanit piirittivät kotimatkalla olleen Anthony Taylorin perheineen ja heittivät heidän suuntaansa herjaa, pulloja ja jopa tuolejakin.

Vuorela näkee, että Mourinhon antama esimerkki on osaltaan toiminut katalyyttinä Roma-fanien toiminnalle.

– Se on nimenomaan käynnistänyt tämän kaiken. Vaikka hän ei käskytä faneja mihinkään, hän antaa omalla toiminnallaan esimerkin ja kertoo faneille, että erotuomaria voi kohdella miten vain, Vuorela näkee.

Tuomarit lehdistötilaisuuteen?

Erotuomarit nousevat keskustelunaiheeksi usein jalkapallo-otteluiden lehdistötilaisuuksissa. Useat päävalmentajat ovat tälläkin kaudella ripittäneet tuomareita kovin sanoin median edessä.

Vuorelan mielestä tuomareidenkin olisi välillä hyvä osallistua lehdistötilaisuuksiin perustelemaan tarkemmin ottelussa tehtyjä päätöksiä ja ratkaisuja. Tämä voisi vähentää valmentajilta tulevaa kritiikkiä.

Vuorela antaa oivallisen esimerkin omalta uraltaan, kun hän marssi Tampere Unitedin ja Hakan välisen Veikkausliiga-ottelun jälkeen lehdistötilaisuuteen.

– Olen itsekin ryssinyt aikanaan. Kun vihelsin Veikkausliigassa, teimme oikein ison mokan Tampere Unitedin ja Hakan pelissä. Menin lehdistötilaisuuteen ja Keke Armstrong oli toinen valmentaja siellä. Kun kerroin, että moka tuli, ei nähty ja ei voitu viheltää, Keke alkoi nauraa ja sanoi: "Mikko, olin juuri valmis ripittämään sinut oikein kunnolla, mutta ei siinä enää ole mitään aihetta", Vuorela muistelee.

– Toivoisin, että erotuomareilta löytyisi niin paljon rohkeutta. Ehkä erotuomarit kaipaavat jonkinnäköistä esiintymiskoulutusta, että pystyisivät kommentoimaan isot ratkaisut niin, että suuri yleisökin tietäisi, miksi niitä tehdään, Vuorela jatkaa.

"Puhutaan isosta ongelmasta"

Vuorela toimi tuomariuransa jälkeen kuuden vuoden ajan Palloliiton kurinpitovaliokunnassa ennen kuin jäi omasta tahdostaan sivun tehtävästä. Kurinpitovaliokunnassa Vuorela näki läheltä, kuinka paljon erotuomarit kokevat vääryyttä Suomenkin kentillä.

– Kyllä tästä puhutaan isosta ongelmasta. Siellä käsiteltiin paljon sellaisia asioita, joissa erotuomareita kohdeltiin huonosti. Suomessa ja maailmalla on se ongelma, etteivät rangaistukset ole riittävän kovia. Jos nyt kuvitellaan, että Mourinho saisi vaikka kymmenen ottelun toimitsijakiellon, kyllä se seuraavalla kerralla pistäisi sekä Mourinhon että muutaman muunkin miettimään, että kannattaako ihan oikeasti toimia noin, Vuorela toteaa.

– Yleisellä tasolla erotuomareiden asema on paljon parantunut, mutta tällaisiin yksittäisiin tapauksiin, joita tulee liian usein Suomessa ja maailmalla, pitäisi pystyä puuttumaan niin kovaa, että ne saisi pois.

"Ehkä silloin oli enemmän reiluja jätkiä"

Vuorela lopetti oman tuomariuransa vuonna 2008. Kokenut oikeudenjakaja ei oman uransa aikana kokenut uhkaavia tilanteita, mutta erimielisyyksiä oli valmentajien kanssa tämän tästä. Erimielisyydet puhuttiin kuitenkin hyvässä hengessä läpi loppuvihellyksen jälkeen.

– Jos mietitään vaikka kaikkien tuntemaa suurta jalkapallopersoonaa Pasi Rautiaista. Silloin kun Pasi oli Veikkausliiga-valmentajana, heitin hänet kaksi tai kolme kertaa ottelutapahtumasta pois ja olimme otteluissa aika usein eri mieltä asioista. Mutta kun 90 minuuttia oli täynnä, niin ei meillä ikinä jäänyt sellaista suhdetta – olemme tänä päivinäkin Rautiaisen kanssa hyviä kavereita ja oltiin pelien jälkeenkin. Ei siinä jäänyt traumaa, Vuorela kertoo.

Vuorela tiedostaa, että maailma on muuttunut hänen aktiiviajoistaan huomattavasti. Viime vuosina sosiaalinen media on nostanut entistä enemmän päätään monella eri saralla, mikä on osaltaan luonut jalkapallofaneille täysin uudenlaisia tapoja kritisoida tuomareita.

– Kyllähän sosiaalinen media, jossa pystyt kommentoimaan joka paikkaan nimettömänä erotuomareita. Se on raadollinen tie. Jos joku erotuomari lukisi kaiken, mitä hänestä kirjoitetaan, siinä tulisi hulluksi. Ei kannata lukea niitä. Kun saat nimettömänä kirjoittaa, voit kirjoittaa mitä vaan. 

– Aikakausi on paljon muuttunut siitä ajasta, kun olin aktiivi. Ehkä silloin oli enemmän näitä reiluja jätkiä, joiden kanssa oltiin pelissä useinkin eri mieltä, mutta kun peli oli ohi, ei jäänyt mitään hampaankoloon. Asiat saatiin puhuttua pelin aikana tai välittömästi sen jälkeen, Vuorela pohtii.

Lue myös:

    Uusimmat