José Mourinho päätyi poikkeukselliseen ratkaisuun Töölössä – vaikuttiko vakoilu-uhka? Valmentajavelho sivuutti kysymyksen

Näin kauan Jose Mourinho tarkasteli Töölön Bolt Areenan tekonurmen kuntoa 1:02
Näin kauan José Mourinho tarkasteli Töölön Bolt-areenan tekonurmen kuntoa

AS Roman päävalmentaja José Mourinho keräsi täyden tuvan Töölön jalkapallostadionilla pidettyyn lehdistötilaisuuteen keskiviikkoiltana. Kokenut portugalilaisluotsi kehui torstai-illan vastustajaansa HJK:ta erinomaisesti valmennetuksi ryhmäksi.

Pääkuvan video: AS Roma ja päävalmentaja José Mourinho ottivat tuntumaa Töölön stadionin nurmeen keskiviikkoiltana.

Suomeen saapuu vain harvoin José Mourinhon meriiteillä ja karismalla varustettua jalkapallopersoonaa. Kaiken eurooppalaisessa jalkapallossa voittanut AS Roman päävalmentaja otti yleisönsä lehdistötilaisuudessa, joka oli täyteen pakattu HJK:n jalkapallostadionin kabinettiin.

Vetoketjulliseen huppariin, verkkareihin ja valkoiseen AS Roma -t-paitaan sonnustautunut Mourinho on muuttunut astetta leppoisammaksi vuosien varrella. Eläkeikää kovaa vauhtia lähestyvä 59-vuotias valmentajavelho tervehti ystävällisesti lehdistön jäsenet astellessaan haastateltavaksi, eikä osoittanut tippaakaan sellaista ylimielisyyttä, jolla hän niitti kyseenalaistakin mainetta Englannissa valmentaessaan.

Mourinho vaikuttaa löytäneensä Roomassa paikkansa nykyisellä jalkapallokartalla – ei aivan terävimmällä huipulla, mutta todella lähellä sitä ja ennen kaikkea merkityksellisen suurseuran peräsimessä.

Mourinho kertoi olevansa Suomessa toista kertaa elämänsä aikana.

 – Mutta ensimmäistä kertaa olen täällä pelaamassa. En ole keskittynyt tähän maahan, vaan siihen, että meidän on voitettava torstaina, jotta meidän ei tarvitse miettiä, mitä muissa otteluissa käy. Siitä ei tule helppoa, Mourinho aloitti.

Muun muassa Real Madridia, Interiä, Chelseata, Manchester Unitedia ja Tottenhamia urallaan valmentanut portugalilainen jakoi varauksettomia kehuja HJK:sta ja päävalmentaja Toni Koskelasta.

– Sanoin jo viime ottelun jälkeen, että pelatessamme 11 vastaan 11 se ei ollut helppoa. Katsoin HJK:n molemmat ottelut Ludogoretsia ja Betisiä vastaan. Ludogorets ei voittanut, ja Betis oli onnekas ensimmäisellä puoliajalla. Emme ole lomalla. Meillä on edessämme iso matsi huomenna.

Roma tarvitsee Helsingistä pisteitä jatkaakseen kauttaan Eurooppa-liigassa. Real Betis menee menojaan lohkokärjessä, mutta HJK:n ja bulgarialaisen Ludogoretsin voittamalla Giallorossi nappaa kiinni jatkopaikkaan Eurooppa-liigassa.

– Tämä on elintärkeää meidän kannaltamme. Haluamme pelata Eurooppa-liigassa, joten suunnittelemme vain huomista otteluamme.

Harjoittelu Töölössä ei maistunut

MTV Urheilu pääsi esittämään Mourinholle kaksiosaisen kysymyksen, josta jälkimmäinen osio kuului ”miksi AS Roma ei harjoitellut Töölön stadionilla” keskiviikkoiltana. Joukkue kävi vain pikapikaa tutustumassa stadioniin ennen Mourinhon lehdistötilaisuutta ennen paluutaan hotellille.

Yleensä joukkueilla on tapana harjoitella europeliä edeltävänä päivänä ottelustadionilla.

Mourinho ei kuitenkaan vastannut kysymyksen jälkimmäiseen kohtaan, vaan ohitti sen vastauksessaan tekonurmesta.

On mahdollista, että AS Roman joukkue harjoitteli keskiviikkopäivän ennen lentoaan ja halusi näin maksimoida pelaajien levon ennen torstai-illan koitosta. Tiettävästi joukkueen kone saapui verrattain myöhään keskiviikkona Helsinki-Vantaan lentoasemalle.

Toinen mahdollinen syy haluttomuudelle liittyy tietysti stadionin tekonurmeen ja loukkaantumisriskiin.

Villein spekulaatio Roman haluttomuudelle harjoitella Töölössä on stadionin avoimuus. Kentän tapahtumia on mahdotonta suojella uteliailta katseilta, sillä esimerkiksi Olympiastadionin viereiseltä kalliolta on suora näköyhteys kentälle.

Arkkitehtuuriltaan poikkeuksellisen avoin stadion on muutenkin haavoittuvainen uteliaille katseille.

"Pohjoismaista tulee hyviä joukkueita"

Roomalaisseuran perässä Helsinkiin saapunut italialaistoimittaja muistutti Uefan seurarankingista, jossa HJK on sijalla 212. Ikuisen kaupungin jätti on samassa rankingissa 12:ntena. Pelaajabudjeteissa joukkueet ovat vielä kauempina toisistaan.

– En välitä rankingista. Kentällä se ero ei näkynyt viimeksi näin isona. Olen nähnyt tämän joukkueen, ja se on hyvä.

– Olemme valmiita. Meillä on tietoa tästä joukkueesta. Kehuin viime pelin jälkeen valmentajaa, että hänen joukkueensa oli hyvin organisoitu. Ruotsista, Norjasta, Tanskasta ja Suomesta on tullut aiemminkin hyviä pelaajia, mutta nykyään Pohjoismaista tulee hyviä joukkueita, Mourinho tunnusti.

Rooman Stadio Olimpicolla pelatussa ottelussa HJK joutui vajaamiehiseksi jo vartin pelin jälkeen, kun toppari Miro Tenho ajettiin ulos suoralla punaisella. Roma viimeisteli voittonsa toisella puoliajalla.

Nyt Romaan verrattuna piskuisella HJK:lla on oletettavasti käytössään 11 pelaajaa pidempään, eikä Töölön tekonurmen tuomaa etua voi pitää olemattomana.

Mourinhon Romalla on puolestaan allaan tahmea 0–1-tappio Serie A -kärki Napolista, jota vastaan se ei saanut ainoatakaan laukausta aikaiseksi. Lisäksi Giallorossilta puuttuu riveistään sekä argentiinalaistähti Paulo Dybala (loukkaantunut) että hyökkäyspelille arvokas, pelikiellossa oleva Nicolo Zaniolo.

Myös hyökkäävän keskikenttäpelaajan Lorenzo Pellegrinin pelikunto Helsingissä on pelin alla arvoitus.

– Odotamme erittäin vaikeaa ottelua, Mourinho paketoi.

HJK:n jatkohaaveet Eurooppa-liigassa ovat jo menneet, mutta sensaatiomaisella voitolla AS Romasta torstaina se säilyttäisi mahdollisuudet lohkokolmoselle aukenevaan paikkaan Konferenssiliigan pudotuspeleissä.

HJK isännöi Italian suurseuraa AS Romaa torstai-iltana Eurooppa-liigassa kello 22 alkaen.

Lue myös:

    Uusimmat