"Jos voisin palata ajassa taaksepäin, en olisi hankkinut lapsia" – äidit kertovat salaisesta katumuksestaan

7:24

BBC haastatteli kolmea äitiä, jotka katuvat lasten hankkimista. Haastateltu Joy mietti pitkään, teeskentelevätkö muut äidit äitiyden olevan ihanaa.

Yllä olevalla videolla puhutaan lapsiperhearjesta, jonka rankkuus voi yllättää.

– Jos voisin palata ajassa taaksepäin, en olisi hankkinut lapsia, Rachel sanoo.

BBC haastatteli kolmea äitiä, jotka katuvat lasten hankkimista. Rachelilla on kolme lasta, joista nuorin on 17-vuotias.

"Se tuntui vain loputtomalta kierteeltä"

Rachel on lastensa yksinhuoltaja, ja lapsista huolehtiminen on ollut rankkaa.

– Se tuntui vain loputtomalta kierteeltä, jossa pannaan pullo tai ruokaa lasten suihin, jotta se (ruoka) voi tulla ulos toisesta päästä – ja missä vaiheessa tästä kaikesta pitikään tulla hauskaa, Rachel kuvailee tuntemuksiaan.

– Halusin vain huutaa, ettei se (äitiys) ole kaikkea sitä, mitä sen sanotaan olevan. Jos olet todella äidillinen, se on upeaa ja sinulla on kaikkea, mitä olet ikinä halunnut, mutta jos et ole äidillinen, et ole tehnyt muuta kuin vanginnut itsesi.

Hän tuntee syyllisyyttä sanoistaan, koska rakastaa lapsiaan, ja kokee, ettei ole ollut heille hyvä äiti. Samalla hän miettii, aistivatko lapset hänen ajatuksensa.

– Mutta ei elämän pitäisi olla sitä, että annat oman elämäsi pois, oman vapautesi, jotta heillä voi olla elämä.

"Kaikkien muiden tarpeet ja halut tulivat ensin"

Alison sen sijaan haaveili aina perheestä. Mielessään hän näki pienen perheensä mukavassa talossa puutarhan keskellä.

Kun Alison sai ensimmäisen poikansa, hän huomasi, ettei olekaan niin äidillinen kuin uskoi olevansa. Lasta toivonut nainen palasi töihin kuuden kuukauden kuluttua.

– Ei sillä, etten olisi halunnut viettää aikaa hänen kanssaan, mutten tiennyt, mitä tehdä, en ollut hyvä keksimään leikkejä.

Alison miehineen hankki vielä toisen pojan. Alison rakastaa lapsiaan mutta myöntää, että jos saisi nyt päättää, ei varmaankaan hankkisi lapsia.

– Kaikkien muiden tarpeet ja halut tulivat ensin. Kahden viimeisen vuosikymmenen mantra on ollut "jos kaikki muut ovat onnellisia, niin minä olen onnellinen", mikä vähän suututtaa toisinaan, Alison sanoo.

Joy mietti, teeskentelevätkö muut äidit

Joy sai lapsensa 20 vuotta sitten.

– Kaikki puhuvat siitä, että lapsi ojennetaan sinulle, ja sitten villi, upea rakkaus virtaa heidän lävitseen. En saanut mitään siitä. Se näytti vain suurelta vastuulta, hän kuvaa.

Vauvan hoitaminen oli rankkaa, eikä Joy muistele vauvavuosia lämmöllä. Pitkään hän mietti, teeskentelevätkö muut äidit äitiyden olevan ihanaa.

– Minulla ei tuntunut olevan kykyä olla se ihana, kiltti, lämmin ja haliva äiti.

Joy rakastaa tytärtään, mutta myöntää, ettei heidän suhteensa ole fyysisesti kovin hellittelevä tai "siirappinen".

– Olisi todella upeaa, jos naiset voisivat olla syvästi rehellisiä itselleen, ja jos lasten saaminen ja perheen perustaminen ovar todella tärkeitä asioita (sinulle), niin anna mennä, koko sydämelläsi. Mutta jos sinulla on tunne, joka sanoo "en todellakaan ymmärrä tätä", niin älä pelkää tai häpeä sitä, että nouset seisomaan ja sanot "olen ihminen, joka ei halua olla äiti, en halua lapsia".

Lähde: BBC.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja