Jos kaikki menee hyvin, Vesa lähtee avaruuteen ensi vuonna – siviilien avaruuslennoista on tulossa arkipäivää

3:27
Kuinka paljon Heilala maksoi avaruuslennosta, ja minkälaisia ehtoja siihen liittyy? Katso Heilalan koko haastattelu.

Ensimmäinen täysin siviileistä koostuva avaruuslento pääsi aamuyöllä Maan kiertoradalle. Suomalainen avaruusturisti saatetaan nähdä avaruudessa jo ensi vuonna.

Siviililennon onnistuminen oli merkittävä hetki 54-vuotiaalle Vesa Heilalalle, josta saattaa tulla ensimmäinen suomalaissiviili avaruudessa.

– Siinähän on kaksi näkökulmaa. Ihmiset kuten minä toteuttavat unelmiaan. Ja toisin päin, minä kun tavallaan osittain huvittelen, maksan myös tutkimusta ja teknologian kehittämistä, Heilala kuvailee.

Heilala varasi avaruuslennon Virgin Calactic-yhtiön raketilla jo vuonna 2010, kun siviilien avaruuslentoja alettiin kauppaamaan. Heilala oli aiemmin päättänyt lähteä avaruuteen, joten päätös oli helppo.

– Omatekemä raketti laukesi Hyvinkäälle. Pakko mennä kaupallisiin, kun ei itse osaa.

Jos kaikki menee hyvin, Heilala lähtee avaruuslennolle ensi vuoden lopulla.

Virgin Calactic-yhtiö onnistui laukaisemaan miehitetyn lennon avaruuteen heinäkuussa. Mukana oli muun muassa yhtiön omistaja, miljardööri Richard Branson.

Kuinka paljon Heilala maksoi avaruuslennosta, ja minkälaisia ehtoja siihen liittyy? Katso Heilalan koko haastattelu artikkelin alusta.

Yöllä tehtiin avaruushistoriaa

Elon Muskin SpaceX-yhtiön siviililento teki historiaa viime yönä saavuttaessaan maan kiertoradan. Nelihenkinen miehistö koostui täysin siviileistä.

Mukana on miljardööri Jared Isaacman, joka on Shift4 Payments -yhtiön perustaja ja joka henkilökohtaisesti rahoittaa Inspiration4-lentoa.

Lennon avulla on myös kerätty rahaa St. Juden lastensairaalalle. Miehistöön kuuluu sairaalan 29-vuotias apulaislääkäri Hayley Arceneaux, jota myös hoidettiin siellä lapsena syövän vuoksi. Hän oli ensimmäinen ihminen avaruudessa, joka käyttää proteesia.

Lisäksi miehistöön kuuluvat Yhdysvaltain ilmavoimien veteraani Chris Sembroski, 42, sekä 51-vuotias geotieteilijä Sian Proctor. Hän on vasta neljäs tummaihoinen nainen, joka on päässyt avaruuteen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja