Jorma Uotinen Paloma Picasson häissä: Naiset painivat mudassa

Tanssitaiteilija ja koreografi Jorma Uotinen muutti Pariisiin vuonna 1976. Pariisin kulttuuririkkaassa sykkeessä vietetyt vuodet ovat jääneet Uotisen mieleen ikimuistoisina. Taiteilija muistelee nyt hienoimpia hetkiään kaupungissa.

– Muuttaminen Pariisiin oli tajunnanräjäyttävä kokemus. Olin nuori tanssija ja astuin mukaan siihen hektiseen rytmiin, joka Pariisissa on. Kun ensimmäisen kerran tanssin Pariisin Oopperan näyttämöllä, siinä oli taikaa ja hohtoa, Jorma Uotinen sanoo.

Taiteilija ei usko samanlaista glamouria löytyvän mistään muualta.

– Olen tanssinut muissakin merkittävissä paikoissa, mutta tämä oli jotain ainutlaatuista. Luulen, että olen ainoa suomalainen, joka koskaan on tanssinut sillä näyttämöllä.

Mieleen on jäänyt myös tanssiminen Pariisin Hallien avajaisissa.

– Vanhat hallit purettiin ja uudet avattiin vuonna 1980. Tanssin avajaistilaisuudessa isolla atriumpihalla. Katoilla soitti 40 saksofonistin ryhmä, Urban Sax. Se oli merkittävä kokemus.

– Kolmas työhöni liittyvä kohokohta oli ensimmäisen sooloteokseni Jojon esittäminen Pariisin Bouffes du Nord -teatterissa. Sieltä alkoi Jojon kymmenvuotinen menestyksekäs kulku.

Ravintolakulttuuri antoi uusia tuttavuuksia

Vapaa-ajallaan Uotinen imi kulttuuria itseensä muun muassa kuuluisassa Brasserie Lipp -ravintolassa. Vuonna 1880 perustettu ravintola on vuosien saatossa ollut monien taiteilijoiden ja poliitikkojen kohtaamispaikka.

– Se on minulle hyvin merkityksellinen ravintola. Kävin siellä useat kerran ja tutustuin upeisiin ihmisiin. Myös vastapäätä sijaitseva Café de Flore on sellainen, jonne menen heti ensimmäiseksi, kun saavun Pariisiin.

"Paloma Picasson olivat hurja kokemus"

Yhtenä erikoisena kokemuksena Uotisen mieleen on jäänyt Pablo Picasson tyttären Paloman häät. Paloma Picasso tunnetaan erityisesti korusuunnittelijana.

– Häät vietettiin Le Palacessa, ja se oli hurja kokemus. Juhlissa oli paljon erilaisia esiintyjiä, muun muassa naisten mutapainiesitys. Paloma sanoi, että hänen isänsä olisi todella pitänyt siitä ohjelmanumerosta. Se oli todella erikoista, en ole muualla nähnyt moista.

Pariisi on rakkauden kaupunki

Kaikkein eniten Uotinen arvostaa ihmisiä, joihin hän sai Pariisin-vuosinaan tutustua.

– Kaipaan välillä sitä vuorovaikutusta ja maailmanluokan kulttuuritarjontaa, mikä Pariisissa on.

Taiteilijaelämään kuului myös rakastumisia, mutta niistä Uotinen ei halua julkisesti puhua. Ne jääkööt Pariisin salaisuuksiksi.

Kuvat: Lehtikuva ja Colourbox.com

Studio55.fi/Tuuli Lindgren

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja