Jorma Ollila, Antti Herlin ja 18 muuta korkean profiilin yritysjohtajaa vetoavat: EU-elpymispakettia on syytä tukea – "Suomi tarvitsee myös kavereita ja turvaa"

Rikkooko EU:n elpymyspaketti perussopimusta, ja astutaanko tässä uudenlaisen unionin tielle? Kokoomusedustajilla kipakka väittely aiheesta 4:00
Video: Kokoomusedustajien välille syttyi kipakka väittely puolueen kipuilusta EU:n elvytyspaketin kanssa: "Tässä on kyseessä persujen pelko"

Useat merkittävät yritysmaailman vaikuttajat vetoavat päättäjiin Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) tiedotteessa. Yritysjohtajat haluavat Suomen hyväksyvän EU-elpymispaketin.

Suomi tulee lähiaikoina äänestämään 750 miljardin euron EU-elpymispaketista sekä tulevien vuosien EU-budjetista.

Kokonaisuus vaatii jokaisen EU-maan hyväksynnän, joten mikäli Suomen eduskunta ei pakettia hyväksyisi, se kaatuisi nykymuodossaan koko Euroopassa.

20 yrityselämän vaikuttajaa vetoaakin nyt tiedotteessa poliitikkoihin: elpymispaketin kaatumisesta seuraisi epävarmuus, "joka olisi myrkkyä käynnistyvälle kasvulle ja johtaisi Suomen ulkokehälle EU:ssa".

Vetoomuksen ovat allekirjoittaneet esimerkiksi Jorma Ollila, Koneen pääomistaja Antti Herlin, Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark ja hallituksen puheenjohtaja Sari Baldauf sekä Supercellin toimitusjohtaja Ilkka Paananen.

– Tulevaisuutemme on vahvasti sidoksissa Euroopan pärjäämiseen. Suomi tarvitsee myös kavereita ja turvaa, tiedotteessa sanotaan.

– EU:n elpymispaketti on veitsenterällä ja eduskunta äänestää siitä lähiaikoina. Sopimus ei ole täydellinen, kaukana siitä. Sen syntyminen rauhoitti kuitenkin koronan runtelemat markkinat. 

Tulossa tiukka äänestys?

Eduskunnan perustuslakivaliokunta linjasi viime viikolla, että EU-elpymispaketin ja tulevien vuosien budjetin hyväksyntä vaatii eduskunnassa kahden kolmasosan enemmistön äänistä.

Kokoomus ilmoitti tämän jälkeen äänestävänsä tyhjää, mikä mahdollistaisi paketin läpimenon.

Toisaalta muutamat kokoomusedustajat ovat ilmoittaneet äänestävänsä pakettia vastaan, ja äänestyksestä ennustetaankin varsin tiukkaa, vaikka paketin odotetaankin menevän läpi.

EK:n tiedotteen ovat allekirjoittaneet yrityselämän vaikuttajat Matti Alahuhta, Lasse Aho, Sari Baldauf, Harri Broman, Juha Gröhn, Antti Herlin, Mika Ihamuotila, Johanna Ikäheimo, Vesa-Pekka Kangaskorpi, Ilpo Kokkila, Pekka Lundmark, Inka Mero, Marjo Miettinen, Jorma Ollila, Ilkka Paananen, Tuomas Pere, Timo Ritakallio, Risto Siilasmaa, Jaana Tuominen ja Juha Vidgrén.

Lue myös:

    Uusimmat