Mainos

Libyasta Italiaan pelastetut väittävät: "Jopa 500 kuollutta Välimeressä"

Satojen Libyasta Italiaan laittomasti pyrkineiden siirtolaisten pelätään hukkuneen Välimerellä. Asiasta kertovat useat viestimet.  

BBC:n haastattelemien onnettomuudesta selvinneiden mukaan kuolleita olisi jopa 500, kun uponneesta laivasta olisi saatu pelastettua vain nelisenkymmentä ihmistä. Somalian Kairon-lähetystö kertoi puolestaan kuolleiden määräksi 400.  

Pelastetut kertoivat, että heidät vietiin Etelä-Kreikassa sijaitsevaan Kalamatan kaupunkiin. Laivalla oli pakolaisia ainakin Etiopiasta, Sudanista, Somalia ja Egyptistä.  
Mediaraporttien mukaan alus upposi yöllä, mutta onnettomuuden tarkka ajankohta ei ollut tiedossa.

Viranomaiset eivät ole vahvistaneet tietoja. Esimerkiksi Kreikan rannikkovartiosto ilmoitti, ettei sen aluevesillä ole tapahtunut kyseistä onnettomuutta.

Aiemmin eilen kerrottiin, että toisessa onnettomuudessa Välimerellä kuoli ainakin kahdeksan ihmistä, kun pakolaisia Libyasta Italiaan kuljettanut kumivene upposi.   

Ranskalainen pelastusjärjestö kertoi poimineensa vedestä turvaan 108 ihmistä. Kuolleiden määrä voi olla moninkertainen, sillä erään selviytyjän mukaan veneessä oli ollut ainakin 135 ihmistä.

Tuhoisimmasta pakolaisturmasta vuosi

Onnettomuudet tapahtuivat lähes tarkalleen vuosi siitä, kun pakolaisia kuljettanut ylitäysi laiva upposi Libyan edustalla ja vei mukanaan jopa 800 ihmistä. Selviytyneitä oli alle 30. Tapausta pidetään vakavimpana nykyisen pakolaiskriisin aikana ja pahimpana onnettomuutena Välimerellä vuosikymmeniin.

Italian pääministeri Matteo Renzi on luvannut huhtikuun 2015 onnettomuudessa kuolleille asianmukaiset hautajaiset. Aluksen nostaminen on kuitenkin viivästynyt vaikeiden sääolosuhteiden vuoksi ja se saadaan ylös aikaisintaan toukokuussa. Alus on tarkoitus hinata nostamisen jälkeen Sisiliaan, jossa mahdollisimman moni uhri pyritään tunnistamaan.

Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön IOM:n mukaan yli 350 ihmistä on kuollut matkalla Libyasta Italiaan vuoden alun ja huhtikuun puolivälin välisenä aikana. Italiaan on selvinnyt yli 24 000, joista lähes kaikki pelastusviranomaisten avulla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.