Joonas Saartamo kuvasi kansainvälistä nyrkkeilyelokuvaa ammattinyrkkeilijöiden kanssa: "Jos hän lyö täysiä, niin minulta lähtee pää irti"

Jussi-palkittu Joonas Saartamo pääsi katsastamaan nyrkkeilyn maailmaa Bayoneta - Viimeinen isku -elokuvaa tehdessään.

Meksikolaissuomalainen tuotanto Bayoneta – Viimeinen isku kertoo tarinan meksikolaisnyrkkeilijästä, joka on paennut menneisyyttään kylmään Suomen Turkuun. Turussa Bayoneta-lempinimellä tunnettu Miguel Galindez (Luis Gerardo Méndez) käy paikallisella nyrkkeilysalilla jakamassa oppiaan suomalaisnyrkkeilijöille.

Yksi näistä nyrkkeilijöistä on Joonas Saartamon esittämä Remu, joka on valmistautumassa hänen uransa suuntaa määrittelevään nyrkkeilyotteluun. Saartamon ei alkuun pitänyt esittää aktiivista nyrkkeilijää, joten hän ei vielä roolin saatuaan treenannut aktiivisesti.

Saartamo aloitti rooliinsa valmistautumisen käymällä ammattinyrkkeilijöitä valmentavan Pekka Mäen nyrkkeilysalilla tutustumassa pääasiassa nyrkkeilyn maailmaan. Elokuvan ohjaaja Kyzza Terrazas päätti kuitenkin yhdistää käsikirjoituksessaan kaksi hahmoa, mikä tarkoitti harjoittelutahdin tiivistämistä.

– Se viimeinen puolitoista kuukautta meni tosi tiiviisti. Kolmea, neljää nyrkkeilytreeniä ja kahta kertaa personal trainerin kanssa viikossa. Kyllähän nuo kaverit, jotka ottaa noita matseja, ovat melkosessa tikissä, Saartamo kertoo MTV Uutisten haastattelussa.

Saartamon vastustajana elokuvassa nähdään ammattinyrkkeilijä Rodrigo Meija, joka esittää elokuvassa Baby-lempinimellä tunnettua meksikolaislyöjää. Saartamon mukaan ammattilaisnyrkkeilijän kanssa kuvaaminen helpotti työskentelyä.

– Oli upeaa päästä tekemään hänen kanssaan. Hän tiesi mitä tekee ja tiesi, että jos hän lyö täysiä, niin minulta lähtee pää irti, Saartamo kiittelee Meijan ammattitaitoa.

Nyrkkeilykohtaukset tehdään valkokankaalle tarkoin koreografioin. Pitkien kuvaussessioiden aikana iskuja saattaa kuitenkin lipsua läpi.

– Kyllä sieltä muutama pääsee milteipä aina välistä, tehtiin kuitenkin pitkiä päiviä. Ne itse matsit kuvattiin keskellä yötä Meksikossa, siinä kaikki aikataulut ja aikakäsitteet on ihan pyörällään. Moni asia vaikuttaa, Saartamo kertaa.

Saartamo kuvasi kaksi nyrkkeilykohtausta, joista toinen tehtiin Meijan kanssa ja toinen Venezuelasta kotoisin olleen nyrkkeilijän kanssa. Venezuelalaismies ei Saartamon mukaan ymmärtänyt sanaakaan englantia ja asteli kehään hullunkiilto silmissä.

– Siltä tuli yksi osuma liian kovaa, mistä piti sanoa, että hei nyt sinun pitää ymmärtää, että tämä on ihan leikkiä, näyttelijä muistelee naureskellen

Vasta hiljattain ennen kuvauksia nyrkkeilyyn tutustunut Saartamo sai itse luvan antaa palaa täysillä. Miehen kanssa näytelleet ammattinyrkkeilijät pitivät sitä vain hyvänä treeninä, jos Saartamo koitti osua tosissaan.

– Ehkä jonkun iskun sain suhteellisen kovaa osumaan, mutta silloinkin he ehtivät jo blokata sen, Saartamo myöntää.

Bayoneta – Viimeinen isku saa ensi-iltansa Suomen teattereissa tänään perjantaina 9.11. Elokuvan pääosaa esittää meksikolaistähti Luis Gerardo Méndez. Saartamon lisäksi elokuvassa nähdään suomalaisnäyttelijöistä muun muassa Laura Birn ja Ilkka Koivula.

Lue myös:

    Uusimmat