Joni ja Teijo löysivät 400 miljoonaa vuotta vanhan fossiilin kesken tavallisen työpäivän: "Joku saa sitten hieman harvinaisemman kylpyhuonekalusteen"

Loimaalla tavallinen työpäivä muuttui astetta erikoisemmaksi, kun Öölannin kalkkikivestä löytyi fossiilia muistuttava kuvio.

– Hakkuri Joni ja hioja Teijo huomasivat lohkomassaan kivessä isokokoisen fossiilia muistuttavan kuvion, kertoo Loimaan Kivi -yrityksen myymäläpäällikkö Anne Paljakka.

Miehet ovat olleet töissä Loimaan Kivessä yli 20 vuotta, eivätkä olleet aiemmin vastaavaan törmänneet. 

– Täällä meillä Loimaan tehtaalla jalostetaan suomalaisia kiviä eikä niissä juurikaan ole fossiileja, joten tämä oli mukava yllätys meille, Paljakka kommentoi.

Hänen mukaansa kiveä ei läheteä analysoitavaksi, vaan siitä on tarkoitus viimeistellä asiakkaalle kylpyhuonekaluste.

– Joku saa sitten hieman harvinaisemman kalusteen kylpyhuoneeseensa.

Löytyy Ateneumistakin

Geologi Jari Nenonen Geologian tutkimuskeskuksesta vahvistaa, että kyseessä tosiaan on fossiili, tarkemmin pääjalkaisfossiili.

– Sellaiset fossiilit ovat yleisiä Viron, Gotlannin, Öölannin ja Ruotsin ordoviikki -kautisessa eli 444–488 miljoonaa vuotta vanhassa kalkkikivessä. Suomesta fossiileja löytyy ainoastaan Ahvenanmaalta, Nenonen sanoo.

Vastaavanlaisia fossiileja voi Nenosen mukaan nähdä useissa Helsingin portaikoissa, muun muassa Ateneumin portaissa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja