Joko vappuna uskaltaa nähdä kavereita ja sukua? Terveysviranomaisilta yksimielinen arvio tulevista juhlapäivistä

7:40
Montako viikkoa menee, että pääkaupunkiseutu pääsee epidemian perustasolle? Diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen vastaa.

Koronatilanne on muuttunut parempaan suuntaan jo useamman viikon. Uskaltaako neljän seinän sisältä poistua viettämään vappua jo ihmisten ilmoille?

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen tyrmää toiveet ulkotiloissa tapahtuvista joukkokokoontumisista.

– Vappu kannattaa ottaa rauhallisesti, samaan tapaan kuten joulu, eli perhepiirissä.

Lehtonen sanoo, että kun toukokuun ajan rajoituksia jaksetaan vielä noudattaa, kesää voidaan viettää hyvässä koronatilanteessa.

– Vielä kannattaa ottaa varovaisesti. Jos nyt lähdetään hötkyilemään, tartuntojen kanssa voi käydä huonosti. Maltilla kohti kesää, niin saadaan viettää mukava kesä ja lomat suhteellisen normaaleissa oloissa.

Uhkana tautipiikki

– Ei tämä ihan normaali vappu tule olemaan vieläkään. Emme voi mitenkään taata sitä, että vappuna olisi tilanne niin hyvä leviämisriskin suhteen, että olisi viisasta lähteä viettämään vappua niin kuin normaalioloissa, Salminen sanoi.

Salminen sanoi tuolloin, että huonoimmassa skenaariossa vappu voisi aiheuttaa uuden tartuntapiikin.

– Se on sekä mallinnuksen että kokemuksen perusteella ihan selvä asia, että jos juuri ennen kesää on valtavan korkea ilmaantuvuusluku, niin kesän [helpottava] vaikutus siihen on aika pieni. Tätä ei varmaan kukaan toivo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja