"Jokaisen valittajan pitäisi nähdä Bangladeshin olot omin silmin"
Heikki Salmela perheineen on pakertanut jo viisi vuotta Bangladeshiin sijoittuvan hyväntekeväisyyshankkeen parissa. Lopputulos, lastenkoti ja katulasten koulu, valmistuu vihdoin ensi keväänä.
Miten supisuomalainen yrittäjäperhe päätyi suuntaamaan apua kaukaiseen maahan, johon heillä ei ollut aiemmin mitään kontakteja?
Heikki Salmela toteaa, että Bangladesh ilmestyi heidän elämäänsä sattuman kautta.
− Kaksi Suomessa asuvaa bangladeshilaista tuli ehdottamaan meille, että he pystyttäisivät Hesburgerin Bangladeshissa rakenteilla olevaan kauppakeskukseen, Heikki aloittaa.
Salmelat kiinnostuivat asiasta siinä määrin, että lähettivät perheen pojan Karin paikan päälle. Kari viestitti, että kauppakeskuksesta tulisi toden totta hieno. Liiketoiminnan käynnistäminen täysin erilaisissa olosuhteissa muodostui kuitenkin liian vaikeaksi.
"Kurjuus kosketti syvästi"
Kari palasi kotiin Bangladeshin köyhistä olosuhteista järkyttyneenä. Vaikka bisnekset menivät jäihin, Salmelat alkoivat pohtia, voisiko maan olojen eteen tehdä jotain.
− Laitoin useiden lähetysjärjestöjen nettisivuille viestiä, että täällä olisi innokas porukka, joka haluaisi lähteä paikan päälle auttamaan. Yhteenkään viestiin en saanut vastausta!
Lopulta Salmelat päätyivät monen mutkan kautta kehitysyhteistyöjärjestö Fidan pariin. Sillä oli Bangladeshissa yhteistyöseurakunta. Heikki ja Kari saivat mahdollisuuden lähteä katsomaan tilannetta omin silmin.
− He kuljettivat meitä ympäriinsä, muun muassa kouluissa, joissa oli kadulta pois päässeitä lapsia. Kurjuus ja Fidan tekemä työ koskettivat minua syvästi. Ajattelimme Karin kanssa, että meillä on asiat sen verran hyvin, että lähdetään tekemään jotain, Heikki kertaa.
Korruptio vaikeutti hanketta
Kun Heikki alkaa jotain tehdä, hän tekee sen tosissaan. Tässä tapauksessa hän perusti Bangladeshiin yhtiön, jonka kautta oli tarkoitus ostaa alkuun tontti Bangladeshin pääkaupunki Dhakasta.
− Se oli monen vuoden projekti. Kun lopulta saimme noin kolmen vuoden kuluttua tontin, kävi niin, että kehitysapuhanke meni valtion taholta vaikeaksi. Päätimme jatkaa itse eteenpäin, Heikki kertoo.
Mittavin ongelma tuli eteen korruption muodossa. Salmelat saivat tuta omakohtaisesti korruption vaikutukset Bangladeshin kaltaisessa kehitysmaassa.
− Me otimme alusta asti periaatelinjan, ettemme maksa killinkiäkään korruptioon. Sen vuoksi hanke on kestänyt näin kauan. Paperinpyöritystä on ollut erittäin paljon.
− Hanke ei olisi ylipäätään onnistunut ilman järjestöä sekä paikallista tukiorganisaatiota, Heikki lisää.
Sitkeä työ palkittiin
Viisi vuotta hankkeen aloittamisesta asiat ovat lopulta edenneet. Tontille nousee parhaillaan 7−8-kerroksinen talo, jonne tulee asumaan 50 tyttöä ja 50 poikaa. Lastenkodin ohella taloon valmistuu koulu, jossa on tilaa 500 lapselle.
− Jos olen oikein ymmärtänyt, nyt käytössä on 2−3 kerrosta. Talo on helmi-maaliskuussa kokonaan valmis. Sitten lähden käymään paikan päällä uudemman kerran.
Salmelat eivät ole tähän mennessä saaneet talon rakentamiseen lainkaan kehitysapurahaa, mutta sitä on ilmeisesti myöhemmin luvassa koulun pyörittämistä varten. Jatkuvuus on lastenkodin ja koulun kannalta tärkeää.
− Oli täysin sattumaa, että Bangladesh tuli kohteeksemme, mutta valinta oli helppo tehdä. Jokaisen suomalaisen valittajan pitäisi mennä näkemään omin silmin, mitä elämä siellä on.
Heikki Salmela pähkinänkuoressa |
- Pikaruokala- ja elintarvikeyrittäjä |
- Perusti ensimmäisen yrityksensä, kahvila-grillikioskin, 19-vuotiaana. |
- Ensimmäinen Hesburger-hampurilaisravintola aloitti toimintansa Turussa vuonna 1980. |
- Hesburger on nykyään Suomen suurin pikaravintolaketju. |
Studio55/Jenni Kokkonen
Lue myös:
Uusimmat
-
15:06
WSJ ehdottaa Venäjän Yhdysvaltain-suurlähettilään ja venäläistoimittajien karkottamista Yhdysvalloista
-
14:54
Junaliikenne poikki Tampereen ja Parkanon välillä sähköratavaurion vuoksi – korjauksen arvioidaan kestävän koko perjantai-illan
-
14:49
Tutkija: Donald Trumpin rikossyyte saattaa rikkoa Yhdysvaltojen poliittista järjestelmää
-
14:45
Poliisi pyytää edelleen havaintoja Turun seudulla kadonneesta 14-vuotiaasta pojasta
-
14:32
Irvokas näytelmä Turussa – Petteri Sihvonen otti TPS:n hampaisiinsa Ahokas-potkuista: "Se on härskisti muotoiltu"
-
14:29
Pöllöraati: Uutta hallitusta ei synny ilman Kokoomusta: "Käytännössä on vain kaksi relevanttia vaihtoehtoa"
-
14:27
Upin tutkijat: Nato-jäsenyydellä on merkittäviä vaikutuksia – kulttuurinmuutos vaatii vuosia
-
14:26
Ampumahiihtopomo raivostui täysin Venäjä-ratkaisusta – esitti kovan uhkauksen: "Vie meidät takaisin 1980-luvulle"
-
14:19
Eettinen neuvottelukunta: Viestintätoimiston olisi pitänyt kertoa, että mielipidekirjoitus HS:ssä oli osa Dove-tuotemerkin kampanjaa
-
14:13
Pizzasta löytyi listeriaa – vedetään myynnistä
-
14:09
Punavuoren puukotus: Käräjäoikeus vangitsi kaksi nuorta naista ja kaksi kuusikymppistä miestä taposta epäiltynä
-
14:04
Behm joutuu perumaan Radiogaala-esiintymisensä – tämä artisti hyppää tilalle
-
14:02
Venäjä: Kaikki ulkomaiset akkreditoidut toimittajat voivat jatkaa työskentelyä Venäjällä – MTV seuraa sotaa
-
13:49
Paavi Franciscus voi jo paremmin – kotiutunee viikonloppuna sairaalasta
-
13:47
Kirja-arvio: Maailmanparantajan muistelmat – yhden ihmisen odysseia paremman maailman puolesta
-
13:46
Nasa rakensi avaruuden veden pinnan alle – tältä näyttää ainutlaatuinen miljoonien litrojen harjoitusallas
-
13:26
Lähde: Lionel Messille tarjotaan käsittämätöntä sopimusta: Cristiano Ronaldokin jäisi kakkoseksi – Barcelonassa heräsi toivo
-
13:20
Minttu Räikkönen ja lapset kannustivat Kimi Räikköstä varikolla – Rianna pääsi lavalle isänsä kanssa
-
13:17
Merirosvot kidnapanneet osan tanskalaistankkerin miehistöstä Guineanlahdella
-
13:17
Kysyimme somessa, kuka suoriutui MTV Uutisten pääministeritentistä parhaiten – Jodel, Instagram ja Twitter: Arvaatko, missä oma suosikkisi oli suosituin?
-
Lataa lisää