Joka vuosi 2,5 miljoonaa asukasta lisää! Egyptistä tuli 100 miljoonan ihmisen kansa – presidentti pitää hurjaa väestönkasvua jopa terrorismin veroisena ongelmana

2:01
Egypti kamppailee nopean väestönkasvun kanssa.

Egyptin virallisessa väestönlaskennassa rikkoutui helmikuun alussa sadan miljoonan ihmisen raja. Väestönkasvu on ollut jopa niin nopeaa, että presidentti Abdel Fattah al-Sisi nimeää sen maan suurimpien haasteiden joukkoon terrorismin ohella. 

Kahden lapsen äiti Rania Sayed on yksi niistä kairolaisista, joille kotikaupunki on käynyt liian ahtaaksi. Kaupungin väkiluku on kasvunut nopeasti, samoin kuin koko Egyptin. Suurkaupunkialueella elää nyt reilut 20 miljoonaa ihmistä. Määrä on tuplaantunut 90-luvun alkupuolelta.

Sayed haluaisi kasvattaa lapsensa yhdessä valtion asuntopulan helpottamiseksi rakentamista siirtokunnista. Siellä olisi enemmän tilaan hengittää.

– Haluan muuttaa lasteni kanssa paikkaan, jossa ihmisillä on valoisammat tulevaisuudennäkymät ja koulutusmahdollisuuksia, 36-vuotias Ard Al Lewan alueen asukas sanoo Reutersille.

Ard Al Lewassa talot on rakennettu vieri viereen eikä kadulla ole päällystystä.

– Tällaisissa paikoissa monet asiat käyvät vaikeiksi. Toivon mahdollisuutta parempaan elämänlaatuun.

Sadan miljoonan ihmisen nuori kansa

Helmikuussa syntynyt sadasmiljoonas egyptiläinen syntyi maahan, josa kuusi kymmenestä ihmisestä on alle kolmekymppisiä, kertoo YK:n väestörahaston Egyptin edustaja Aleksandar Bodiroza.

Myös monet muut arabimaailman ja Afrikan maat kamppailevat nopean väestönkasvun kanssa. Egyptissä ongelmaa korostaa se, että 97 prosenttia nykyisestä väestöstä elää vain kahdeksalla prosentilla sen pinta-alasta. Käytännössä asutus on keskittynyt Niilin varrelle, jossa väestöntiheys on 1 400 asukasta neliökilometriä kohden.

Bodirozan mukaan Egyptin väkiluku kasvaa vuosittain noin 2,5 miljoonalla, eli lähes puolella Suomen väestöstä. Tarvitaan jatkuvasti uusia asuntoja, kouluja ja sairaaloita. Niitä rakennetaan jo olemassa olevien kaupunkien lisäksi uusiin siirtokuntiin. 

Valtio rakentaa jopa kokonaan uutta hallinnollista pääkaupunkia. Hallintoa aletaan siirtää kesäkuussa.

Kaikki eivät kuitenkaan pysty muuttamaan uuteen paikkaan, vaikka halua olisi. Huono liikenneninfra estää työssäkäynnin kauempaa eikä työpaikan vaihto välttämättä onnistu helposti.

– Egyptin valtio on varsinkin taloudellisesti ylikeskittynyt yhteen metropoliin (Kairoon), sanoo Tahririn instituutin tutkija Timothy Kaldas.

Uusiin työpaikkoihin tarvitaan voimakasta talouskasvua

Yksi suurimmista väestönkasvun tuomista ongelmista on työpaikkojen riittäminen. Bodirozan mukaan työikään tulee joka vuosi 700 000 – 800 000 nuorta, eikä eläköityviltä vapaudu tarpeeksi työpaikkoja.

Asiantuntija-arvioiden mukaan tarvittaisiin 7,5 prosentin talouskasvu, jotta tarvittavat työpaikat syntyisivät. Hallituksen ennuste tälle vuodelle on 5,9 prosenttia ja talouden ylle luo harmaita Etiopian suunnitelma rakentaa pato Niilin yläjuoksulle. Se voi aiheuttaa vesipulan Egyptissä.

"Kaksi on tarpeeksi"

Viranomaisten mukaan syntyvyyteen on jo pystytty vaikuttamaan "Kaksi on tarpeeksi" -kampanjalla, jonka viesti on suunnattu etenkin maaseudun lapsirikkaille perheille. Tilastojen mukaan maassa on yli 1,1 miljoonaa köyhää perhettä, jonka lapsiluku on yli kolme.

– Vuonna 2019 kampanjassa toteutettiin yli 2 miljoonaa kotikäyntiä, sanoo kampanjan projektijohtaja Desiree Labib.

– Näillä käynneillä noin 400 000 naista pyysi ohjaamista perhesuunnitteluklinikalle. 

Hedelmällisyyslukua on saatu jo jonkin verran laskemaan vuodesta 2014, jolloin se oli 3,5. Maan tilastokeskuksen asiantuntijan mukaan vielä kurinalaisemmalla työllä, luku voidaan painaa jopa 2,1:een vuoteen 2032 mennessä. Tälläkin hedelmällisyydellä väkiluku kasvaisi 153 miljoonaan vuonna 2052. Vuoden 2014 hedelmällisyysluvulla väkiluku olisi tuona vuonna 191 miljoonaa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.