Joka viides töissä käyvä nainen pitää vakavaan uupumukseen sairastumista mahdollisena – asiantuntija hätkähtyi: "Lasten ilmestyminen siihen kuvioon voi tuntua aika hankalalta"

Naispalkansaajien jaksamisongelmissa hurja kasvu, kertoo tuore tutkimus 2:01

Noin joka viides naispalkansaaja kokee vakavaan työuupumukseen sairastumisen selväksi riskiksi työssään. Tämä pelko on yli kaksinkertaistunut viidessä vuodessa. Tilastokeskuksessa pohditaan jo sitä, että heijastuuko naisalojen merkittävä kiireen ja kuormittavuuden kasvu vauvojen syntyvyyslukuihin.

Muutostahti suomalaisessa työelämässä on ollut suhteellisen hidas. Ei enää, kertoo tuore tilastokeskuksen työolotutkimus.

– Viidessä vuodessa on tapahtunut tosi isoja muutoksia. Erityisesti meitä hätkähdytti jaksamisongelmien ja kiireen kasvu erityisesti naispalkansaajilla, toteaa erikoistutkija Hanna Sutela.

Miten se näkyy?

– Se näkyy psyykkisissä oireissa. Jännityksen, ärtymyksen tunteet, univaikeuksien kasvu. Vakavan työuupumuksen selväksi vaaraksi kokemisen osuus on kaksinkertaistunut viidessä vuodessa. Nyt jo lähes joka viides nainen kokee vakavan työuupumuksen selväksi vaaraksi, Sutela kertoo.

"Sitä ajattelisi, että muistamisen vaikeudet olisivat ikääntyneiden palkansaajien ongelma"

Oireet ulottuvat muistikykyyn asti.

–Keskittymiskyvyn ja muistamisen vaikeudet ovat tosi yleisiä erityisesti nuorilla aikuisilla ja erityisesti naisilla. Tämä liittyy paljon sellaisiin erityisasiantuntijatöihin, joissa käsitellään paljon tietoa.

– Sitä ajattelisi, että univaikeudet ja keskittymiskyvyn ja muistamisen vaikeudet olisivat jotenkin ikääntyneiden palkansaajien ongelma, niin tuntuu, että nyt ne ovat kasvaneet ja ovat erityisesti yleisiä nuorilla aikuisilla.

Keskiössä sote- ja opetusalat

Onko meno työelämässä jo liian kovaa?

– Haittaavan kiireen tuntu on kasvanut tosi paljon viimeisessä viidessä vuodessa ja erityisesti naisilla. Tuntuu, että monilla on aika hektistä menoa. 

Mitä aloja tämä erityisesti koskee?

– Kiire ja myös tämä vakavan työuupumuksen pelko ovat yleisempiä sote-aloilla ja opetuksessa, naisvaltaisilla aloilla. Toki siellä miehetkin kokee kuormitusta, mutta heijastuu pitkälti näihin naisten lukuihin, koska ne ovat hyvin naisvaltaisia aloja. 

"Kuntasektorin naispalkansaajista lähes puolet kokee kiireen haittaavana rasituksena"

Kuinka paha tilanne laajemmin on?

– Kuntasektorin naispalkansaajista lähes puolet kokee kiireen haittaavana rasituksena. Siellä on myöskin tämä vakavan työuupumuksen selväksi vakavaksi kokeminen on kaikkein korkeimmilla.

Mihin tämä heijastuu?

– Se heijastuu esimerkiksi siihen, että naiset kokevat kehittymismahdollisuutensa työssä huonommaksi kuin ennen. He tekevät vähemmän aloitteita työpaikoilla kuin ennen. Eli tavallaan sillä on yhteys myös innovaatioiden tekoon ja kehittymiseen. Jos on liian kiire, niin ei vaan ehdi. 

"On kyllä kieltämättä käynyt mielessä, kun on nähnyt nuorten naisten jaksamisongelmien kasvun ja syntyvyyden laskun, niin onko näillä jokin yhteys"

– On kyllä kieltämättä käynyt mielessä, kun on nähnyt nuorten naisten jaksamisongelmien kasvun ja syntyvyyden laskun, niin onko näillä jokin yhteys. Sitä haluaisin tutkia tarkemmin.

– Ylipäänsä naisilla ja nuorilla naisilla ansiotyön arvostus on nykyisin hyvin suurta tai se on kasvanut hyvin paljon heillä. Naiset useammin kuin miehet kokevat ansiotyön erittäin tärkeänä elämänalueena. Ja sitten jos siihen vielä yhdistyvät kiire, paine ja se, että haluaisi tehdä työt hyvin – myöskin vapaa-ajan arvostus tärkeänä elämänalueena on kasvanut, niin onhan se kokonaispaketti silloin aikamoinen. Että joku lasten ilmestyminen siihen kuvioon voi tuntua aika hankalalta. 

Perhemyönteisyys kasvussa

Tutkimuksessa paljastui myös myönteisiä muutoksia.

– Esimerkiksi perhemyönteisyys työpaikoilla on kasvanut, sanoo Sutela. 

Lue myös:

    Uusimmat