Mainos

Joka viides pahoinpitelyn uhri on lapsi – pahoinpitelyt lisääntyneet viime vuodesta

Viranomaisten tietoon tulleet lapsiin kohdistuneet pahoinpitelyt lisääntyivät viime vuonna yhdeksän prosenttia, kertoo Tilastokeskus. Lapsiuhreja tilastoitiin nyt 6 450.

Pahoinpitelyrikosten uhreista lähes joka viides oli lapsi, ja kolmanneksessa lapsiin kohdistuvista pahoinpitelyistä uhri oli alle 10-vuotias. Pahoinpitelyn lapsiuhreista 64 prosenttia oli poikia ja 36 prosenttia tyttöjä.

Seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi joutui viime vuonna yhteensä 1 100 lasta, joista 87 prosenttia oli tyttöjä ja 13 prosenttia poikia.

2010-luvulla tulleet lakimuutokset lisäsivät Tilastokeskuksen mukaan kirjattujen pahoinpitelyiden määrää huomattavasti. Vuonna 2010 voimaan tullut laki teki alaikäiseen tai läheiseen kohdistuneet lievät pahoinpitelyt syytteen alaisiksi.

Vuonna 2015 tullut lastensuojelulain muutos taas laajensi ilmoitusvelvollisuutta tilanteissa, joissa on syytä epäillä lapsen henkeen tai terveyteen kohdistunutta rikosta.

Ulkomaalaistaustainen useimmiten toisen ulkomaalaisen uhri

Selvitetyissä rikoksissa, joissa uhri oli ulkomaalaistaustainen, myös epäilty oli useimmiten ulkomaalaistaustainen.

Samoin uhrin ollessa suomalainen myös rikoksesta epäilty oli yleensä suomalainen, Tilastokeskus kertoo.

Seksuaalirikoksissa, joissa uhri oli suomalainen, ulkomaalaisten epäiltyjen osuus kasvoi. Viime vuonna osuus oli 42 prosenttia, kun vuonna 2015 osuus oli 23 prosenttia. Luvut eivät sisällä lapsiin kohdistuneita seksuaalirikoksia.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja