Joka toinen turvapaikkaa Suomesta hakeva on afgaani – mikä saa afganistanilaiset pakenemaan?

Afganistan on EU:hun suuntautuvien turvapaikanhakijoiden toiseksi suurin lähtömaa Syyrian jälkeen. Myös Suomessa afganistanilaisten turvapaikanhakijoiden määrä on juuri nyt selvässä kasvussa.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan 13 prosenttia EU:hun tänä vuonna tulleista oli Afganistanista. Maahanmuuttovirastosta kerrotaan, että vuoden alusta Suomesta on hakenut turvapaikkaa 27 385 ihmistä, joista 3 119 on ollut afgaaneja.

Viimeksi kuluneen viikon aikana hakijoita on ollut kaikkiaan 2257, joista puolet, 1118, afgaaneja. Suurin osa afgaaneista on tullut Ruotsin kautta Suomeen, Tornioon. 

Ruotsiin tulleiden Afganistanin kansalaisten määrä on myös kasvanut vuoden kuluessa selvästi. Tammikuussa tulijoita oli 350 mutta lokakuussa jo 11 600 ja marraskuussa eiliseen mennessä 4 333. 

Iran karkottaa

Maahanmuuttovirasto ei vielä osaa sanoa, tulevatko afganistanilaiset suoraan kotimaastaan vai kolmannesta maasta kuten naapurimaa Iranista.

UNHCR:n mukaan Iranissa on ollut vajaa miljoona pakolaisaseman saanutta afganistanilaista mutta Iranin sisäministeriö arvioi, että maassa olisi kaikkiaan kolme miljoonaa afganistanilaista. Suuri määrä selittyy sillä, että Iran otti vastaan afganistalaisia ensin Neuvostoliiton miehityksen ajoilta 1980-luvuilla, sitten sisällissodan jaloista ja sen jälkeen Talibanien hirmuvaltaa ja sittemmin Yhdysvaltojen pommituksia ja seurannutta sotimista paenneet. Uutena uhkana Afganistanin länsiosissa on paikallinen ISIS.

Sinänsä väestö on historiallisista ajoista lähtien vaeltanut Iranin ja Afganistanin väliä ja afganistanilaiset ovat olleet perinteistä vierastyövoimaa Iranissa.

Iran on kuitenkin muuttanut suhtautumistaan. Vuosi sitten Afganistan pyysi uutistoimisto Reutersin mukaan Irania luopumaan aikeesta karkottaa arviolta 760 000 Afganistanin kansalaista ja jatkamaan väliaikaista oleskelulupaa vuodella. Tämä aika on ilmeisesti nyt kulunut.

Iran on myös pitänyt rajansa Turkkiin auki joka mahdollistaa liikenteen Iranin ja Afganistanin raja-asemalta Heratin ja Mashadin valtatiellä Iranin pohjoisosan läpi Turkkiin. Joidenkin tietojen mukaan rajan ylittää siellä jopa 40 bussia päivittäin.

Liikennettä on havaittu myös toisella kahdesta raja-asemasta, eteläisellä Milakin-Zaranjin tiellä.

Afganistan painaa passeja

Epävakaa tilanne ja tulevaisuudennäkymät ajavat afganistanilaisia kotimaastaan. Vuoden verran virkaansa hoitaneeseen presidentti Ashraf Ghaniin ei luoteta ja Yhdysvaltojen ja liittolaisten aikomus vetäytyä lähivuosina maasta koetaan uhkana turvallisuudelle.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan maan ainoa passitoimisto Kabulissa oli syyskuussa tilannut uusia painokoneita passinhakuruuhkan takia, kun passin saaminen venyi parista päivästä yli kuukauteen. Dagens Nyheter -lehden lähteen mukaan Afganistan myöntäisi jopa 5 000 passia päivässä,  

Syyria pelottaa

Iran on tiettävästi myös ryhtynyt käyttämään afganistanilaisiaan sotimiseen Syyriassa. The Guardian -lehden mukaan Iran rekrytoi pakolaisia itäisessä Mashadin kaupungissa sekä Qumissa luvaten kuukausipalkkaa ja oleskelulupaa. Virallisesti Iranilla on vain neuvonantajia Syyriassa, mutta käytännössä shialaisen Iranin uskotaan taistelevan aktiivisesti Bashar al-Assadin hallinnon tukena sunnien ISIS:tä ja kapinallisryhmiä vastaan. 

Lue myös:

    Uusimmat