"Joillakin mittareilla on menty ihan ennätyksellisen alas": Raakaöljyn hinta romahti jopa 30 prosentilla – näin se näkyy bensalaskussasi jo lähipäivinä

Raakaöljyn hinta laski dramaattisesti koronapelon vuoksi – näin se vaikuttaa Suomessa 1:31

Öljyn hinta on syöksynyt päivän aikana maailmanmarkkinoilla. Tavalliselle suomalaiselle autoilijalle vaikutukset voivat näkyä bensapumpuilla lähipäivinä.

9. maaliskuuta tulee jäämään historiaan hyvin poikkeuksellisena pörssipäivänä, kertoo Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu.

– Näitä nähdään ehkä kerran kymmenen vuodessa. Joillakin mittareilla on menty ihan ennätyksellisen alas, Koivu sanoo.

Raakaöljyn hinta romahti tänään hetkellisesti jopa 30 prosenttia. 

Taustalla on perjantaina päättynyt öljyntuottajamaiden kokous, jossa Saudi-Arabia ilmoitti lisäävänsä öljyntuotantoa voimakkaasti. Tämä merkitsee käytännössä hintasotaa Saudi-Arabian ja Venäjän välillä.

Monet teollisuuden ja yhteiskunnan osa-alueet ovat riippuvaisia öljystä, joten raakaöljyn hinnan syöksy on näkynyt myös pörssikursseissa ympäri maailmaa. Muun muassa Helsingin pörssi avasi rajulla noin seitsemän prosentin laskulla.

"Öljyn hinnalle tulee ilman muuta laskua bensapumpulla"

Koivun mukaan markkinoilla on nähty tänään paljon öljyn hintasotaan liittyvää liikettä, mutta taustalla on myös koronaviruksen aiheuttama yleinen epävarmuus.

– Pari viikkoa on oltu enemmän tai vähemmän kriisimoodissa. Nyt huonoja uutisia tulee aina uusia ja niihin reagoidaan vahvasti, Koivu sanoo.

Saudi-Arabian ja Venäjän välisen kiistan juurisyyt ulottuvat vuosien taakse, syvälle esimerkiksi öljyn hinnanmuodostukseen liittyviin erimielisyyksiin. Ratkaisu hintasotaan voi löytyä nopeassakin aikataulussa, mutta Koivun mukaan "vesi kielellä ei kannata jäädä odottelemaan".

Autoilijalle öljyn hinnan lasku tullee Koivun mukaan ilmenemään myös bensiinin hinnan laskuna.

– Uskoisin, että jo lähipäivinä öljyn hinnalle tulee ilman muuta laskua bensapumpulla, jos [raakaöljyn hinnan] liike jää yhtään pysyväksi, kuten näyttäisi jäävän.

Yleisesti päivän öljyromahdus on silti suomalaisillekin huono uutinen. Suomi on taloudellisesti voimakkaasti kytköksissä moniin öljyntuottajamaihin, esimerkiksi Venäjään. 

Neste: Hinnanmuutokset näkyvät Suomessa viiveellä

Öljyn hinnoittelu hankaloittaa maailmantalouden tarvitsemaa kasvua, joka on jo valmiiksi vahingoittunut koronaviruksen seurauksista.

Polttoaineyhtiö Nesteen jalostamoliiketoiminnan operatiivinen johtaja Sami Oja muistuttaa raakaöljyn markkinahinnan heilahtelujen näkyvän Suomessa kuitenkin vasta viiveellä.

– Tässä on todennäköisesti edessä vielä tämänkin päivän aikana paljon öljyn hinnan vaihtelua ja lähipäivinä myös. Hinta voi heilua mihin suuntaan vain, ja vielä ei pysty päättelemään, mikä lopullinen vaikutus on.

Kaupankäyntipäivä ei ole Ojan mukaan päässyt vielä täysin vauhtiin. Esimerkiksi maailman merkittävimpiin kaupankäyntipörsseihin lukeutuva yhdysvaltalainen Nasdaq avaa kauppapäivän vasta Suomen aikaa kello 15.30.

– Aika paljon tulee vielä markkinaosapuolia ja -volyymia markkinoille. Lähipäivinä tilanne riippuu siitä, millaisia reaktioita muilta öljyntuottajilta saadaan saudien toimenpiteeseen.

"Kaikki on mahdollista vielä"

Helsingin pörssi aukeni tänään seitsemän prosentin laskulla. Keskipäivän aikaan tilanne tokeni hieman, mutta iltapäivän aikana OMX Helsinki -indeksi on jälleen valahtanut 6,3 prosentin laskulukemaan.

Eniten laskua keränneisiin yrityksiin lukeutuu juuri Neste, jonka osakkeen hinnasta on kadonnut 8,7 prosenttia. Nordean osakkeen arvo on laskenut 8,9 ja teräsyhtiö SSAB:n A-osakkeelta 9,3 prosenttia.

Kansainvälisesti romahdus on vaikuttanut myös valuuttamarkkinoihin. Venäjän ruplan kurssi on valahtanut alimmilleen neljään vuoteen.

Ojan mukaan markkinoilla on toistaiseksi nähty vasta ensireaktio Saudi-Arabian ilmoitukseen.

– Kyllä vähän pidempään pitää seurata ennen kuin tiedetään, mihin öljyn hinta päätyy tämän tilanteen seurauksena. Kaikki on mahdollista vielä, Oja sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat