Mainos

Johtajaylilääkäri: Valtava määrä hoidetaan vaaditussa ajassa

Lääkärit muistuttavat, että suurimmalla osalla sairaaloissa hoidettavista potilaista on kiirreellistä hoidon tarvetta ja nämä myös hoidetaan hyvin ja nopeasti.

Esimerkiksi Oulun yliopistollisessa sairaalassa hoidetaan 118 000 potilasta heidän vaivansa edellyttämässä ajassa ja laajuudessa tänä vuonna. Vain muutama sata kiireellistä on joutunut odottamaan hoitoonpääsyä. Laki vaatii, että ensikäynnille myös erikoissairaanhoitoon on päästävä kuuden kuukauden sisällä.

Johtajaylilääkäri Aino-Liisa Oukka Oulun yliopistollisesta sairaalasta korostaa, että kiireellisten määrä on erikoisalasta riippuen 70 prosentista 90 prosenttiin. Suurin osa sairaaloiden toimenpiteistä on kiireellisiä, mikä yleensä unohdetaan, Oukka muistuttaa.

Kirurgian ja neurologian potilaista 90 prosenttia on yleensä kiireellisiä.

Lääkärit arvioivat kiireen yhdessä

Kiireellisyyden ja hoidon tarpeen arvioivat sekä lähettävä että vastaanottava lääkäri yhdessä. Jotkut potilaat joutuvat kuitenkin suoraan lähetteellä hoitojonoon.

Esimerkiksi leikkaushoidossa tällaisia ei-kiireellistä hoitoa vaativia toimia ovat mm.suomikohju- ja tyräleikkaukset, joihin tarjotaan tukisukkaa ja -liiviä. Samoin yleinen lonkkaleikkaus on Oukan mukaan toimenpide, jonka hoito voidaan siirtää eteenpäin ilman että potilaan tila olennaisesti huononee.

Jatkohoitoon tasapuolisesti

Erikoissairaanhoitoon saapuu terveyskeskusten ja työterveyshuollon lisäksi yksityispuolelta potilaita samoin kriteerein, Oukko korostaa.

Syöpäpotilaat ovat aina kiireellisiä, ja epäselvät tapaukset luokitellaan kiireellisiksi.

Kiireellisiä hoitotapauksia tulee tyypillisesti päivystyksen kautta vuodeosastoille.

Jotkut potilaat voivat taas odottaa viikon tai vaikka kaksi kuukautta. On ihmisiä, jotka eivät voi odottaa, johtajalääkäri toteaa.

Aino-Liisa Oukka Oulun yliopistollisesta sairaalasta kertoo myös, että yhteydenottoja tulee ja hoitoon pääsystä kysellään tasaisesti.

Myös Oulun yliopistollinen sairaala antaa selvityksen hoitojonoista sosiaali- ja terveysministeriölle määräajassa eli tämän kuun loppuun menessä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.