Johannes Hösflot Kläbon silmissä sumeni tuomarien sanojen jälkeen: "Keskityin vain siihen, mitä voisin tuhota"

Miesten 50 kilometrin kultamitalin hiihdon MM-kisojen päätöspäivän skandaalissa menettänyt Johannes Hösflot Kläbö on avautunut kokemastaan ensimmäistä kertaa norjalaisen NRK:n haastattelussa.

Kläbon suoritus hylättiin, kun kilpailun tuomaristo katsoi hänen estäneen Venäjän Aleksandr Bolshunovia loppusuoran voittotaistelussa. Sauvansa katkaissut Bolshunov jäi lopulta hopealle Emil Iversenin noustua voittajaksi.

Pettynyt Kläbo ei halunnut antaa kommentteja tapahtumapäivänä. Vasta neljä päivää myöhemmin hän on kertonut tuntemuksistaan norjalaismedialle, kun lopullinen päätös valituksen perumisesta oli tehty.

Kläbo ei ole halunnut katsoa tilannetta videolta.

– En ole nähnyt sitä kertaakaan sen jälkeen, kun oli tuomarien huoneessa. Haluan omalta osaltani unohtaa viidenkympin kisan ja katsoa eteenpäin. En ole varmaan koskaan käyttänyt yhtä paljon energiaa johonkin hiihtokisaan, Kläbo kommentoi rauhallisena NRK:lle.

– Otan mukaani hyvän tunteen, joka minulle tuli maaliviivan ylittämisestä ja yritän unohtaa muut tunteet siltä päivältä.

Päätöksen odottaminen pahinta

Odotellessaan tuomariston päätöstä Kläbo näytti jopa voivan pahoin tilanteesta. Taustalla oli raastavan kisan rasitus, jonka päälle hän joutui vielä kahteen kertaan selvittämään kiritaistelua tuomariston kanssa.

– Pahinta oli varmaankin odottaminen. Olin ylittänyt maaliviivan ja kysynyt, että mitä tapahtui. Silloin minulle sanottiin, että kaikki menee hyvin, Kläbo kommentoi.

– Odotimme aika monta minuuttia, ja se oli ehkä pahinta. On raskasta saada viesti tuomarihuoneeseen joutumisesta. Silloin minun piti vain hillitä itseni ja päästä pois ihmisten keskeltä.

Poistuessaan hiihtostadionilta hylkäyksen jälkeen tilanne oli Kläbolle erittäin raskas.

– En ehkä ollut silloin ihan rationaalinen ajattelussani. Keskityin vain siihen, että mitä voisin lyödä tai tuhota.

Valmentaja houkutteli päätösillalliselle

Norjan sprinttimaajoukkueen valmentaja Arild Monsen sai kuitenkin hiihtotähden rauhoittumaan.

– Hän on todella hyvä sanomaan oikeita asioita, ja sai minut tulemaan muiden kanssa illalliselle juhlimaan fantastisesti sujuneita kisoja, Kläbo kiitteli.

Tapaus on silti painanut jatkuvasti Kläbon mieltä.

– Olen ollut vihainen ja pettynyt. Tämä on ollut vuoristorataa. Se on ollut todella, todella raskasta, sitä en peittele. Olen kuitenkin käynyt asiaa läpi joukkuekavereideni kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat