Johanna Korhonen: Olen valtakunnansyrjitty

Lapin Kansan päätoimittajan paikalta potkut saanut Johanna Korhonen arvioi joutuneensa valtakunnansyrjityn rooliin. Hän kertoo mediamylläkän yllättäneen, mutta lähinnä myönteisesti.

- Syrjintää on vaikea käsitellä, jos ei ole konkreettista tapausta. Minun tapaukseni antoi syrjinnälle kasvot, Korhonen sanoi tänään Tampereella.

Käräjäoikeus ratkaisee aikanaan, syyllistyikö lehteä kustantava yhtiö syrjintään. Korhonen katsoo erottamisensa johtuneen nimenomaan siitä, että hän elää rekisteröidyssä parisuhteessa naisen kanssa.

- En ollut ymmärtänyt työhaastattelussa oma-aloitteisesti tuoda esiin, että puolisoni on nainen.

Ulkomaillakin äimisteltiin

Korhonen kertoi tapauksensa herättäneen kiinnostusta ulkomaillakin. Esimerkiksi Italian mediassa hämmästeltiin, eikö Suomi olekaan niin vapaamielinen Skandinavian maa kuin siellä on uskottu.

- Tanskassa taas ihmeteltiin, ketä se voi kiinnostaa, että jonkun naisen puoliso on nainen.

Korhosen mukaan Suomen henkinen ilmasto on osoittautunut avarammaksi kuin hän uskoikaan. Väli-Suomen sanomalehtien teettämässä kyselyssä 85 prosenttia vastaajista katsoi, että rekisteröidyssä parisuhteessa elävä henkilö voi toimia maakuntalehden päätoimittajana. Lappilaisista tätä mieltä oli peräti 93 prosenttia.

Eliitti ohjaa, kansa tietää?

Korhosen mielestä lehtiyhtiön johto ryhtyi aivan turhaan suojelemaan Lapin Kansan lukijoita normista poikkeavalta päätoimittajalta. Samaa sävyä hän on havainnut piispojen lausunnoissa, kun heiltä on kysytty Imatran kirkkoherran aikeista mennä sukupuolenvaihdosleikkaukseen.

- Jos eliitti päättää seurakuntalaisten puolesta, niin Imatran seurakuntalaisillehan ei anneta edes tilaisuutta katsoa, miten he tulisivat toimeen.

Korhonen oli kutsuttu vuosittaisen Urpo Harva -luennon pitäjäksi Tampereen yliopistoon. Satapäinen yleisö intoutui luennon jälkeen esittämään runsaasti kysymyksiä. Paikalla oli niin yliopisto-opiskelijoita kuin muutakin väkeä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat