Joe Colombo Spider -valaisimet 1965

Joe Colombo suunnitteli Spider- valaisinsarjan alun perin Philipsin valmistaman ns. Cornalux polttimon ympärille. Polttimo on suunniteltu siten, että valaisimessa ei tarvittu erillistä varjostinosaa, sillä polttimon lasi oli yläpinnaltaan himmennetty. Ongelmana oli suojaamattoman polttimon kuumeneminen. Colombo ratkaisi asian suunnittelemalla laatikkomaisen, yläpinnaltaan osin avonaisen varjostimen ikään kuin polttimon suojaksi.

Lamppu varjostimineen kiipeää lattiasta nousevaa tankoa pitkin ylös, ja laskeutuu yhtä mutkattomasti alas. Siitä valaisin on varmaan saanut nimensäkin, Spider - hämähäkki.

Joe Colombo eli lyhyen kiihkeän elämän. Hän kuoli ollessaan vasta 41 -vuotias mutta oli ehtinyt suunnitella lukuisan määrän merkittäviä töitä ja vastaanottaa useita hienoja palkintoja kuten mm. Compasso d'oro palkinnon kaksi kertaa. Toisella kerralla hän sai tämän palkinnon juuri tästä valaisimesta.

Spider on ensimmäisiä valaisinsarjoja, joissa samaa valaisinelementtiä käytettiin pöytä-, lattia-, katto- ja seinävalaisimessa.

Pöytä ja lattiavalaisin tulivat hiljattain uustuotantoon limited edition sarjana eli valaisimia valmistetaan vain pieni rajoitettu erä.


Kuvauksen valaisin AERO Design Furniture Oy, Helsinki 09-680 2185

(t.i.l.a. osa 10, 16.3.2003)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja