Jo yli puolet israelilaisista saanut toisenkin koronarokotteen – tartuntamäärät romahtaneet

Israel on koronarokottamisen kärkimaa – paikallinen toimittaja kertoo, miten se onnistui 4:39
Katso yllä oleva video: Israel on koronarokottamisen kärkimaa – paikallinen toimittaja kertoo, miten se onnistui.

Yli puolet Israelin väestöstä on saanut molemmat koronavirusrokoteannokset, maan terveysministeriö kertoi torstaina.

Maailman nopeimman rokottajan 9,2 miljoonasta asukkaasta yli 4,6 miljoonaa on saanut toisenkin annoksen Pfizerin - Biontechin rokotteesta.

Vähintään yhden rokoteannoksen on saanut 58 prosenttia israelilaisista.

Tässä vaiheessa rokotusohjelmaa haasteena alkaa olla saada rokotteisiin skeptisesti suhtautuvat ottamaan rokotus.

Tartuntamäärät romahtaneet

Tehokkaan rokotusohjelman myötä uusien tartuntojen määrä on pudonnut noin kymmenesosaan tammikuun puolivälin huippulukemista.

Tällä viikolla uusia tartuntoja on todettu alle tuhat päivässä, kun tammikuun puolivälissä päivittäisten tartuntojen keskiarvo oli pahimmillaan yli 8  000.

Terveysministeriön mukaan vakavia oireita on tällä hetkellä alle 500 potilaalla, kun kuukausi sitten vastaava lukema oli yli 800.

Positiivisten tulosten osuus testeissä on pudonnut 1,1 prosenttiin, kun se oli vielä kuukausi sitten lähes kuusi prosenttia.

Tautitilanteen parantuessa Israel on vähitellen alkanut purkaa koronarajoituksia.

Pääministeri Benjamin Netanjahu teki rokoteannosten tehokkaasta hankkimisesta keskeisen osan parlamenttivaalikampanjaansa.

Netanjahun Likud-puolue sai tiistain vaaleissa eniten ääniä, mutta on vielä epäselvää, saako hän muodostettua enemmistöhallituksen.

Israelissa on kuollut pandemian aikana koronavirukseen liittyen yli 6  100 ihmistä.

Myös kuolemantapausten määrä on laskenut roimasti viimeisten parin kuukauden aikana.

Palestiinalaiset lahjoitusrokotteiden varassa

Palestiinalaisalueilla rokottaminen on sujunut paljon hitaammin, sillä palestiinalaiset ovat olleet lahjoituksena saatujen rokotteiden ja Israelilta saatujen rajallisten rokote-erien varassa.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat patistaneet Israelia tarjoamaan rokotteita kaikille miehittämiensä palestiinalaisalueiden asukkaille.

Israel on rokottanut yli 100  000 palestiinalaista, joilla on työlupa Israelissa tai Israelin siirtokunnissa.

Palestiinalaishallinto sai aiemmin tässä kuussa 60  000 Pfizerin–Biontechin ja Astra Zenecan rokoteannosta YK:n köyhille maille tarkoitetun Covax-ohjelman kautta.

Palestiinalaiset ovat saaneet myös 60  000 annosta venäläistä Sputnik V -rokotetta Arabiemiraateilta ja saavat tulevaisuudessa 100  000 annosta kiinalaisrokotetta.

Palestiinalaishallinnon terveysministeriön mukaan Länsirannalla on kuollut virukseen liittyen yli 1  900 ihmistä ja Gazassa lähes 600.

Lue myös:

    Uusimmat