JFK:n lentokentälle avataan uusi luksusterminaali – mutta vain lemmikeille

ARK-niminen lentoterminaali on viimeisin luksuslisä hemmotelluille lemmikeille. Siellä jopa pingviineille on tarjolla oma hääsviitti.

Ilmailualan korkeassa kilpailussa lentoyhtiöt ja lentokentät tekevät mitä tahansa erottuakseen kilpailijoistaan. New Yorkissa, Yhdysvalloissa, JFK:n lentokenttä on päättänyt, että on tullut aika houkutella niin kaksi- kuin nelijalkaisiakin matkustajia. Jopa höyhenpeitteiset asiakkaat voivat odottaa hemmottelua uudessa terminaalissa, joka on rakennettu palvelemaan 70 000 eläintä, jotka matkustavat kentän kautta vuosittain.

ARK-nimellä kulkeva (suomeksi arkki) terminaali kelpaa vaativimmallekin lemmikille taulutelevisioineen, vesialtaineen ja hierontoineen. Kissoille on tarjolla kiipeilytelineitä ja huolestuneet omistajat tarkistaa, ettei heidän lemmikkinsä ole ikävissään. Huippuluokan mukavuudet ovat tarjolla myös kilpahevosille, nautakarjalle ja lampaille. Jopa pingviinit pääsevät luksuksen makuun – niille on nimittäin tarjolla omat eksklusiiviset hääsviitit.

Kaikkea on ajateltu, jopa kourut eläinten jätösten siivoamiseksi. Paikalla on myös ympärivuorokautinen eläinlääkäri. Palvelut eivät kuitenkaan ole halpoja, sillä yhden yön majoitus huippulaatuisessa koirasviitissä maksaa 100 dollaria. Se on enemmän kuin motelliyö monissa osissa Yhdysvaltoja.

Lentopisteitä myös lemmikeille

Lemmikkien kuljetus on merkittävää liiketoimintaa, etenkin Yhdysvalloissa, jossa jotkut perheet ovat melko vastahakoisia olemaan erossa karvaisista kumppaneistaan. Useat lentoyhtiöt, esimerkiksi Virgin Atlantic, ovat jopa ottaneet käyttöön erityisen kanta-asiakassysteemin nimeltä ”Flying Paws” (suomeksi lentävät tassut), jonka avulla lemmikit voivat kerätä lentopisteitä seuraavia matkoja varten. Esimerkiksi kissan kuljettamisen hinta Briteistä Yhdysvaltoihin on 800 ja 1000 punnan väliltä.

Yli 16 500 neliömetrin kokoinen terminaali, jonka rakentaminen maksaa noin 48 miljoonaa dollaria, on tarkoitus avata ensi vuonna käyttämättömän rahtiterminaalin tiloihin. Siihen asti eläimet vastaanotetaan JFK:N Vetportilla, joka rakennettiin 1950-luvulla.

ARK on kirjoittanut 32 vuoden vuokrasopimuksen kiinteistöstä New Yorkin ja New Jerseyn satamaviranomaisten kanssa, jotka hoitavat lentokenttää. JFK on jo Yhdysvaltoihin saapuvien eläinten tärkein läpikulkupaikka, mutta tiloja on tarjolla myös Chicagossa, Miamissa, Los Angelesissa ja Bostonissa.

Sanfranciscolaisen arkkitehtifirma Genslerin suunnitteleman ARKin toivotaan tuova kilpailua alalle.

– Suurin osa suunnittelusta tehdään yhteistyössä eläinlääkärien ja konsulttien kanssa, jotta eläinten stressiä saataisiin minimoitua, sanoi arkkitehti Cliff Bolmann The Telegraphin haastattelussa.

Lue myös:

    Uusimmat