Jesse Joensuulta tunteikas puheenvuoro – koko hänen kiekkouransa oli katkolla, sitten Porissa tapahtui jotain suurenmoista

Jesse Joensuu: Jääkiekko tuntui jossain vaiheessa huonolta, mutta tällä kaudella ei kertaakaan 5:04
Video: Jesse Joensuu: Jääkiekko tuntui jossain vaiheessa huonolta, mutta tällä kaudella ei kertaakaan

Porin Ässien kausi päättyi sunnuntaina, kun Ilves kaatoi sen viidennessä puolivälieräottelussa lukemin 3–2. Jopa pettymyksen hetkellä Ässien kapteeni Jesse Joensuu saattoi katsoa taakse ja hymyillä. Mennyt kausi tarjosi hänelle suoranaisen pelastuksen.

Joensuu, 35, palasi kesällä Ässiin pitkän tauon jälkeen. Hän oli raatanut vuosikaudet KHL:ssä, missä into hiipui.

Nyt Joensuu lataa faktat pöytään: koko hänen kiekkouransa jatko oli vaakalaudalla.

– Toivoin, että Ässät olisi minun pelastuslauttani, Joensuu myöntää MTV Urheilulle.

– Aloin olla loppu. Niin jääkiekkoon kuin kaikkeen muuhunkin, mitä lajin ympärillä on.

Joensuu palasi Poriin, missä hänestä tehtiin Ässien kapteeni.

Nyt, maaliskuussa, mennyttä voi katsella ilon kera.

Usean heikon kauden jälkeen Ässät pesi kasvojaan.

– Toimme seuran uskottavuuden takaisin. Tämä oli todella positiivinen kausi. Porissa paikallisille riittää, kun vedetään täysillä, taklataan ja pelataan ikävästi. Vaikka monissa peleissä oli niin, että jätkät eivät olleet tyytyväisiä siihen, miten suoritimme, fanit näkivät, että yritimme ja he arvostivat sitä. He kannustivat meitä, vaikka peli oli jo hävitty. Sitten tuli myös pelejä, missä yrittäminen ei ollut aivan läsnä ja sitten tuli kuraa niskaan. Tuo on sellainen punainen lanka, mikä Porissa pitää tiedostaa, Joensuu käy läpi.

– On selvää, että haluamme päästä kärkisijoille, mutta sitä ei tehdä hetkessä. Otimme nyt ikään kuin pikaspurtin. Samalla fakta on se, että Porissa arvostus ei tule pelkästään sillä, että pelataan taitolätkää tai että on toimiva pelitapa. Taistelun pitää näkyä arjessa, jotta yleisö on takana. Ja Ässät tarvitsee yleisön tuen. Pelkästään hyvät tulokset eivät riitä.

Juttu jatkuu kuvan alla.

”Tämä ei lopu siksi, että olisin loppu”

Vaikka Ässien kausi päättyi tappioon, eli pettymykseen, eli puolivälierissä putoamiseen, Joensuu seisoi ylpeänä selkä suorassa.

– Tämä kaikki ylitti mun odotukset. Toivoin tänne palatessani, että patasydän olisi siellä. Ja se oli. Huomasin jo kesätreeneissä, että sitä jaksoi vetää kovempaa Ässien takia. Tuon kaiken päälle sain vielä palkinnon pelikavereiltani. Voisihan tunnelma olla hyvin erilainen, jos olisimme jääneet esimerkiksi sijalle 13. Nytkin olimme lähellä, vaikka hävisimme Ilvekselle 1–4. Peleistä näki sen, että yritimme ja taistelimme viimeiseen metriin asti, Joensuu sanoo.

VIDEO: Tunteikas hetki! Ässäfanit lauloivat joukkueelle tappion jälkeen

Tunteikas hetki! Ässäfanit lauloivat joukkueelle tappion jälkeen 2:25

Ässien väistyvä päävalmentaja Karri Kivi kuunteli Joensuun sanoja lämpimin mielin.

– Hänestä näkyi se, että intohimo on palannut. Hän mahdollisti sen ihan itse. Hän oli omalla taustallaan ja kaikilla pelivuosillaan jo huhtikuussa kesätreeneissä mukana. Kuka muu olisi tehnyt noin, voisi kysyä. Hän veti siellä nuorten miesten kanssa jumppamatolla ja loi itselleen tällaisen kauden. Hän sytytti mukaansa lukemattomia ihmisiä, Kivi kehuu.

Voiko sanoa, että Porin vuosi palautti rakkautesi jääkiekkoa kohtaan?

– Helposti voi sanoa. Nyt tämä on todella kivaa. Sitten kun kaikki tämä loppuu, niin se loppuu sen takia, etten pääse enää liikkeelle. Se ei lopu sen takia, että olisin henkisesti loppu, Joensuu ilmoittaa tunteikkaasti.

Lue myös:

    Uusimmat