Jengistä eroaminen koitui miehen painajaiseksi – törkeää kiristystä, uhkailua ja väkivaltaa

Jengistä eroamisesta koitui ikäviä seurauksia pääkaupunkiseudulla asuvalle miehelle.

Kaikki alkoi viime vuoden syksyllä, kun mies päätti liittyä pääkaupunkiseudulla toimivaan jengiin, jota poliisi ei luokittele rikosjärjestöksi.

Mies havaitsi pian, ettei jengiin liittyminen ollut oikea ratkaisu, vaan päätti irtaantua jengistä viime vuoden lopulla oltuaan muutaman kuukauden toiminnassa mukana. Ero aiheutti kuitenkin ristiriitoja jengin sisällä. Poliisi epäilee, että jengistä eroaminen aiheutti pahoinpitelyn ja useita muita mieheen kohdistuvia vakavia rikoksia.

Poliisin rikollisjärjestöiksi luokittelemat Helvetin Enkeleiden ja United Brotherhoodin jäsenet ilmoittautuivat tarjoamaan miehelle kuitenkin suojelua. Helsingin poliisin tutkinnanjohtajan Petri Rainialan mukaan tarjottu "suojelu" ei ollut miehelle kuitenkaan ilmaista, vaan häneltä ryhdyttiin kiristämään jengiläisten palveluista pikku hiljaa korvauksia.

Rikoksen kohteeksi joutunut mies oli ollut siinä ymmärryksessä, ettei hänen tarvinnut maksaa mitään, koska hän ei ollut mitään suojelua pyytänytkään.

– Häneltä yritettiin kiristää kaiken kaikkiaan useiden kymmenien tuhansien arvosta omaisuutta ja rahaa. Poliisin epäilyjen mukaan jengiläiset onnistuivat kiristämään häneltä vajaan 20 000 euron arvosta muun muassa pari autoa ja elektroniikkaa. Miehellä itsellään ei ollut aavistustakaan, mistä hänen piti maksaa, Rainiala kertoo MTV3 Uutisille.

Miestä uhkailtiin väkivallalla

Rainialan mukaan Helvetin Enkeleiden ja United Brotherhoodin jäsenet saivat rahaa muun muassa uhkailemalla miestä väkivallalla. Kun miehen asema koitui liian tukalaksi, päätti hän ottaa yhteyttä poliisin.

Yhteensä kymmenen ihmistä on ollut kiinniotettuna, joista viisi on tällä hetkellä tutkintavankeudessa ja yksi istuu vankilassa valmiiksi jo muuta tuomiota.

Rainialan mukaan poliisi on takavarikoinut kiristämällä saadun omaisuuden. Tämän lisäksi poliisi on tutkinnan yhteydessä takavarioinut epäiltyjen hallusta pienehkön määrän huumeita, useita käsiaseita ja jengiliivejä.

Rikosnimikkeitä asiassa ovat olleet törkeä kiristys, useita ampuma-aserikoksia, huumausainerikoksia ja pahoinpitely. Asia siirtyy syyttäjälle syyteharkintaan lähiaikoina ja oikeudenkäynnin on tarkoitus alkaa vielä tämän vuoden puolella Helsingin käräjäoikeudessa.

Jengistä eroaminen ei välttämättä helppoa

Rainiala kehottaa jengiliittymistä pohtivia henkilöitä miettimään tarkkaan, onko heille selvää, mihin he tosiasiassa sitoutuvat ja kuinka pitkäksi aikaa.

– Jengistä eroaminen ei sitten välttämättä olekaan niin helppoa. Yleensä jengeistä eroamiseen on liitetty tietty rangaistus, sakko tai korvaus jengille, Rainiala toteaa.

Jengit tekevät myös yhteistyötä

Rikollisjengien toiminnan pääasiallisena tarkoituksena on hankkia varoja ja taloudellista hyötyä rikoksia tekemällä. Rikollisjengien jäsenet syyllistyvät vakavampien rikosten ohella aivan tavanomaisiin rikoksiin, kuten rattijuopumuksiin, pahoinpitelyihin ja näpistyksiin.

Rikollisjengit tekevät myös yhteistyötä. Miehen kiristystapauksessa jengin jäsenet ovat toimineet yhteistyössä keskenään ja ulkopuolisten jengeihin kuulumattomien rikoksesta epäiltyjen kanssa.

Rainialan mukaan Suomessa rikollisten reviireitä tai markkinoita ei kuitenkaan ole jaettu tai monopolisoitu, mikä ehkäisee jengien keskinäisiä yhteenottoja. Kansainvälisestä näkökulmasta katsottuna jengien väliset erimielisyydet ja riidat johtuvat yleensä reviiritaisteluista.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat