Mainos

Jemenin tulitauko voimaan – asiantuntijat varovaisen toiveikkaita

Jemenissä on astunut voimaan YK:n välittämä tulitauko.

Sekä hallituksen joukot että niitä vastaan taistelevat huthikapinalliset ovat luvanneet lopettaa taistelut.

– Aiomme noudattaa tulitaukoa, kunhan huthikapinalliset eivät riko sitä, sanoi hallituksen joukkojen komentaja Mohamed Ali al-Makdashi.  

Kyseessä on jo neljäs yritys saada Jemenin taistelut päättymään. Rauhanneuvottelujen on määrä alkaa ensi viikon maanantaina Kuwaitissa. 

Asiantuntijat ovat varovaisen toiveikkaita sovun suhteen, koska osapuolet ovat lähentyneet hieman viime kuukausina. 

– Ensimmäistä kertaa ne ryhmät, jotka voivat lopettaa suuret sotilasoperaatiot - erityisesti saudit ja huthit - vaikuttavat olevan halukkaampia tekemään niin. Mutta vaikka taistelut päättyisivätkin, Jemenin tie rauhaan tulee olemaan pitkä ja vaikea ja sisäinen konflikti tulee jatkumaan jonkin aikaa, sanoi International Crisis Groupin asiantuntija April LongleyAlley. 

Jemen vajosi kaaokseen syksyllä 2014, kun Iranin tukemat huthikapinalliset valtasivat pääkaupunki Sanaan. Konflikti laajeni, kun Saudi-Arabian johtama liittouma ryhtyi pommittamaan kapinallisia tukeakseen Jemenin hallitusta. 

YK:n mukaan taisteluissa on kuollut yli 6300 ihmistä, joista noin puolet siviilejä. Lisäksi ainakin 30 000 ihmistä on haavoittunut ja 2,4 miljoonaa on joutunut jättämään kotinsa. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.