Jemen painii koleran ja nälänhädän keskellä – hallinto suhtautuu epäillen kapinnallisten ilmoitukseen vetäytyä

Jemenin hallituksen edustajan mukaan huthikapinallisten vetäytyminen Hodeidasta ja kahdesta muusta satamakaupungista on juoni. YK kertoi tänään, että kapinalliset ovat luvanneet vetäytyä kolmesta tärkeästä satamasta.

– Huthit ovat aloittaneet uuden juonen luovuttamalla takaisin itselleen Hodeidan, Saleefin ja Ras Issan kaupungit ilman YK:n tai hallituksen edustajien valvontaa, aluejohtaja Al-Hasan Taher sanoi.

Sataminen luovuttaminen olisi ensimmäinen käytännön askel joulukuussa Ruotsissa solmitun tulitaukosopimuksen soveltamisessa. Huthikapinallisten oli määrä vetäytyä Hodeidasta jo helmikuussa, mutta operaatio epäonnistui.

Huthien mukaan he ovat nyt täyttäneet velvoitteensa.

– Olemme panneet toimeen kaikki ensimmäisen vaiheen velvoitteet. YK:n on nyt saatava vastapuoli toteuttamaan omansa, sanoi huthien edustaja, prikaatikenraali Mohammed al-Qaderi Twitterissä.

Hutheja lähellä olevien lähteiden mukaan satamat luovutettiin Jemenin rannikkovartiostolle. Huthit ovat hallinneet satamia vuodesta 2014.

Kaksi kolmannesta tarvitsee apua

YK valvoo vetäytymistä ja sen etenemisestä on tarkoitus raportoida mahdollisimman pian turvallisuusneuvostolle.

Sitten vuoden 2015 kymmeniätuhansia ihmisiä on kuollut huthikapinallisten ja Saudi-Arabian tukemien hallituksen joukkojen välisissä yhteenotoissa. Monet kuolonuhreista ovat olleet siviilejä. YK:n mukaan sota on saanut aikaan maailman pahimman humanitaarisen kriisin. Arvioiden mukaan yli 24 miljoonaa jemeniläistä eli yli kaksi kolmasosaa maan väestöstä on humanitaarisen avun tarpeessa.

Pelastakaa Lapset -järjestö varoitti huhtikuun lopussa maassa mahdollisesti voimistuvasta koleraepidemiasta. Vuodenvaihteen jälkeen jo yli 100 000 alle 15-vuotiasta jemeniläislasta on sairastunut koleraan. Määrä on yli kaksinkertainen viime vuoden vastaajaan ajanjaksoon verrattuna.

 

Lue myös:

    Uusimmat