Jemenin hallituksen ote maasta heikkenee – Separatistit valtasivat presidentillisen palatsin

Arviolta 85 000 lasta kuollut nälkään sodan aikana Jemenissä 0:50
Arviolta 85 000 lasta on kuollut nälkään sodan aikana Jemenissä.

Jemenin hallituksen ote maasta heikkenee. Etelä-Jemenin separatistit kertoivat lauantaina ottaneensa haltuun presidentillisen palatsin maan toiseksi suurimmassa kaupungissa Adenissa.

Separatistien mukaan palatsi saatiin haltuun ilman taistelua. Aiemmin lauantaina separatistit valtasivat Adenissa armeijan rakennuksia ja ottivat haltuunsa aseita.

– Kaksisataa presidentillisen vartioston sotilasta päästettiin turvallisesti pois palatsista, separatistien edustaja kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Jemenin presidentti Abderabbo Mansour Hadi asuu Saudi-Arabiassa, joten palatsin merkitys on lähinnä symbolinen. Jemenin hallitus syytti separatistista Etelän siirtymäneuvostoa ja sen tukijaa Arabiemiirikuntia vallankaappauksesta.

Jemenin pääkaupunki Sanaa on ollut jo useamman vuoden ajan huthikapinallisten hallussa. Aden on sinä aikana toiminut kansainvälisesti tunnustetun hallituksen väliaikaisena pääkaupunkina. Nyt kuitenkin hallituksen ote myös Adenista näyttää lipsuvan, kun Etelä-Jemenin itsenäisyyttä tavoitteleva Etelän siirtymäneuvosto vahvistaa asemiaan. Etelä-Jemen oli itsenäinen valtio vuoteen 1990 asti ennen Jemenien yhdistymistä.

Saudi-Arabia vaatii tulitaukoa

Saudi-Arabia ei katsonut Adenin tapahtumia hyvällä. Se vaatii osapuolia tapaamaan heti ja sopimaan erimielisyytensä. Saudi-Arabia vaati myös välitöntä tulitaukoa ja uhkasi sitä rikkovia sotilaallisilla toimilla.

– Osapuolten pitää keskustella erimielisyyksistään, antaa mahdollisuus viisaudelle ja vuoropuhelulle, jättää eroavaisuudet taakseen ja tulla yhteen, Saudi-Arabia lausui.

Tilanne Jemenin sisällissodassa on mutkikas. Saudi-Arabia ja Arabiemiirikunnat kuuluvat liittoumaan, joka taistelee Jemenin hallituksen puolella huthikapinallisia vastaan. Samaan aikaan Arabiemiirikunnat kuitenkin tukee taloudellisesti ja sotilaallisesti myös Etelän siirtymäneuvostoa.

Separatistien joukot ovat keskiviikosta asti taistelleet hallituksen joukkoja vastaan Adenissa.

– Jemenin tasavalta vaatii Arabiemiirikuntia keskeyttämään materiaalisen tukensa ja vetämään sotilaallisen tukensa ryhmiltä, jotka ovat kapinoineet valtiota vastaan, Jemenin ulkoministeriö sanoi.

Sota sodan sisällä uhkaa

Kansalaisjärjestö International Crisis Group varoitti, että Adenin kahakat uhkaavat johtaa "sisällissotaan sisällissodan sisällä" Etelä-Jemenissä.

Arabiemiirikuntien ulkoministeri Abdullah bin Zayed Al-Nahyan kehotti lievittämään jännitteitä Adenissa. Hänen mukaansa Arabiemiirikunnat tekee kaikkensa rauhoittaakseen tilannetta. Ministerin mukaan molempien osapuolten tulisi keskittyä taistelemaan hutheja vastaan.

Saudi-Arabian johtama liittouma on taistellut Iranin tukemia huthikapinallisia vastaan vuodesta 2015. Huthit hallitsevat edelleen laajoja alueita maan pohjois- ja länsiosissa. 

Lue myös:

    Uusimmat