Jeltsin tuomitsi vuoden 1917 väkivallan

Venäjän presidentti Boris Jeltsin tuomitsi perjantaina vuoden 1917 Lokakuun vallankumouksen verenvuodatuksen ja kehotti kansakuntaa muistamaan tämän "kohtalokkaan historiallisen erehdyksen". Hän kehotti viettämään vallankumouksen vuosipäivää sovinnon ja anteeksiannon päivänä.

-Se oli vallankumous, joka aiheutti selkkauksen yhteiskunnan sydämeen. Se eristi meidät pitkäksi aikaa kansainvälisestä yhteisöstä, Jeltsin sanoi nauhoitetussa radio- ja televisiopuheessaan vallankumouksen 80-päivän johdosta.
-On ymmärrettävä ja annettava anteeksi niille, jotka tekivät tämän kohtalokkaan historiallisen erehdyksen, sen että utopistinen ihanne asetettiin ihmiselämän edelle, Jeltsin sanoi.

Kaksi totuutta

Vallankumouksesta on Jeltsinin mukaan ollut kaksi totuutta. Yksi on, että se teki omalta osaltaan Venäjästä ja myöhemmin Neuvostoliitosta supervallan, joka voitti toisen maailmansodan ja oli avaruuden valtauksen pioneeri. Toinen on, että vallankumous johti katkeraan sisällissotaan ja sen jälkeen "poliittiseen fanatismiin". Jeltsin viittasi tällä diktaattori Josef Stalinin puhdistuksiin, jotka vaativat miljoonien ihmisten hengen.

Jeltsin, joka näytteli ratkaisevaa osaa kommunistisen järjestelmän purkamisessa, totesi myös:
-Mennyt on aika, jolloin me olimme supervalta, jonka kansa eli köyhyydessä, jolloin me olimme avaruuden pioneereja, mutta ajoimme kuoppaisilla teillä.
Jeltsinin mukaan olisi kuitenkin väärin poistaa kalenterista vallankumouksen vuosipäivä.
-Mitä tahansa tästä aikakaudesta ajatellaan, se on osa elämäämme. Se ei tapahtunut jollekin muulle, vaan meille.
Vuosipäivä on edelleen joillekin juhla, jona pidetään mitaleja, kutsutaan vieraita, lauletaan vanhoja lauluja ja muistellaan nuoruutta.

Nyt päivän viettoa rikastuttaa kuitenkin uusi ajatus, että se on historiallinen opetus, jonka vuosipäivä on aina syytä säilyttää kalenterissa.
Jeltsin kertoi antaneensa määräyksen rakentaa muistomerkki kaikille sisällissodan uhreille kummallakin puolella, "muistomerkki uskolle ja erehdyksille, rohkeudelle ja kärsimyksille, ensimmäinen muistomerkki ihmisille, jotka kohtalon oikusta löysivät itsensä barrikadien vastakkaisilta puolilta".

Marsseja

Jeltsinin puhuessa marssivat kommunistit ja muut hallituksen arvostelijat - tai valmistautuivat marssimaan - kaikkialla Venäjällä Vladivostokista Pietariin samoin kuin Ukrainassa ja Valko-Venäjällä, jotka ovat nyt itsenäisiä valtioita.
Aamulla marssi tuhansia ihmisiä Moskovan keskustan halki. Ensimmäistä marssijajoukkoa johti äärivasemmistolainen kirjailija Eduard Limonov ja hänen jälkeensä tuli radikaalijohtaja Viktor Anpilov, joka pitää kommunisteja liian maltillisina.

Eräät marssijoista kantoivat fasistityylisiä punaisia lippuja, joissa oli keskellä valkoinen ympyrä ja musta sirppi ja vasara -symboli.
Gennadi Zjuganovin johtamat perinteisen kommunismin kannattajat kantoivat kuitenkin Neuvostoliiton punalippuja kullanvärisine sirppeineen ja vasaroineen.
(STT-AFP-Reuter)

Lue myös:

    Uusimmat