Mainos

Jeltsin tukee Lebedin rauhansuunnitelmaa

Venäjän pääministeri Viktor Tshernomyrdin ilmoitti tänään, että presidentti Boris Jeltsin tukee Tshetshenian-lähettiläs Aleksandr Lebed rauhansuunnitelmaa, kertoi uutistoimisto Interfax.

Tshernomyrdinin mukaan Lebed keskusteli puhelimessa pitkään Jeltsinin kanssa.
-Keskustelujen pääaihe oli Lebedin suunnitelma, jonka Jeltsin hyväksyi, totesi Tshernomyrdin.
Lebed ja tshetsheenikomentaja Aslan Mashadov aloittivat tänään Tshetshenian poliittista tulevaisuutta koskevat neuvottelut Dagestanissa. Neuvotteluja käydään lähellä Tshetshenian rajaa sijaitsevassa Hasavjurtin kaupungissa.

Lebed sanoi matkalla tapaamiseen odottavansa, että neuvotteluissa saadaan aikaan merkittävä poliittinen edistysaskel. Hän toivoi, että Tshetsheniaa koskeva alustava poliittinen sopimus saataisiin allekirjoitettua jo tämän päivän kuluessa.

Neuvottelujen alkaminen viivästyi useita tunteja tshetsheenivaltuuskunnan myöhästymisen vuoksi. Mashadov kertoi olleensa myöhässä, koska hän ei saanut tietoa neuvotteluista ajoissa.

Ratkaisu vasta 10 vuoden kuluttua

Ennen lähtöään Lebed sanoi, että hän esittää lopullista päätöstä Tshetshenian asemasta siirrettäväksi kymmenen vuotta eteenpäin. Tshetsheenit haluavat täyttä itsenäisyyttä, kun taas Venäjä haluaa pitää Tshetshenian osana Venäjää. Lebedin Tshetshenia-suunnitelman yksityiskohtia ei ole kerrottu julkisuudessa.

Lebedin tiedottajan mukaan Lebed yrittää neuvottelujen tässä vaiheessa saada aikaan "yleisluontoisen sopimuksen", vaikka tshetsheenit voivatkin tarvita aikaa Venäjän ehdotusten harkitsemiseen.

Lebed kommentoi myös eilistä tapaamistaan pääministeri Viktor Tshernomyrdinin ja muiden keskeisten ministerien kanssa. Hän sanoi, ettei neuvottelussa tullut esiin mitään vakavia huomautuksia hänen Tshetshenian-suunnitelmaansa vastaan.

Interfaxin mukaan Lebedin neuvottelumatka, joka on hänen viides matkansa Tshetsheniaan, kestää päivän. Hän lensi ensin Dagestanin pääkaupunkiin Mahatshkalaan, josta hän jatkoi matkaansa helikopterilla.

Lebed on yrittänyt tavata presidentti Boris Jeltsinin saadakseen tältä hyväksynnän hahmottelemalleen rauhansuunnitelmalle. Venäjän johtaja on kuitenkin pysytellyt poissa julkisuudesta eikä ole ottanut vieraita vastaan huvilalla Zavidovossa Moskovan ulkopuolella, jossa hän parhaillaan viettää lomaa.

Jeltsin vieraili puolisonsa luona sairaalassa

Presidentti Jeltsin vieraili puolisonsa Nainan luona sairaalassa tänä iltana, kertoi presidentin edustaja Sergei Jastrzhembski uutistoimisto Interfaxin mukaan. Naina Jeltsinalle tehtiin munuaisleikkaus viime lauantaina.

Vaikka lapset ja lastenlapset olivat jo aiemmin vierailleet hänen luonaan, presidentti Jeltsinin kerrottiin ainoastaan puhuneen puolisonsa kanssa puhelimessa. Naina Jeltsina näytti hyvävointiselta ja hän oli selvästi toipumassa, Jeltsin sanoi Jastrzhembskin mukaan.

Presidentin puolisoa hoidetaan samassa moskovalaisessa sairaalassa, missä Jeltsin itse oli kahdesti viime vuonna hoidossa sydänvaivojensa vuoksi. Jastrzhembskin mukaan presidentti matkusti sairaalasta Moskovan ulkopuolella sijaitsevaan Barvihan parantolaan, mistä hän todennäköisesti palaa huomenna lomailemaan metsästysmajalle noin 100 kilometrin päähän Moskovasta.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.