Mainos

Jeltsin käy presidenttipeliä seuraajastaan

Venäjän presidentti Boris Jeltsin ilmoitti tänään, ettei hän aio pyrkiä kolmannen kerran presidentiksi vuoden 2000 vaaleissa. Jeltsin kertoi myös valinneensa jo seuraajaehdokkaansa, mutta tämän nimeä hän ei vielä julkistanut.

Jeltsin sanoi venäläisten uutistoimistojen mukaan, että hänen on ehkä vaihdettava yksi tai kaksi hallituksensa jäsentä. Pääministeri Viktor Tshernomyrdin säilyttää kuitenkin Jeltsinin mukaan virkansa ainakin ensi vuoden parlamenttivaaleihin asti.

Jeltsinin ilmoitus mahdollisesta hallitusremontista lisäsi heti epävakautta Venäjän rahamarkkinoilla. Jeltsin kertoi, että hän on jo valinnut seuraajansa, mutta ei ole vielä päättänyt asian julkistamisajankohtaa.

-Ehdokas itsekään ei vielä tiedä asiasta. Presidenttiys saattaa tosin olla hänen unelmansa, mutta hän on vielä tietämätön kannastani, Jeltsin sanoi Interfaxin mukaan.

Venäjän perustuslaki rajaa presidentin valtakaudet kahteen, mutta eräät presidentin avustajat ovat huomauttaneet, että Jeltsin aloitti tosiasiassa ensimmäisen kautensa neuvostoajan perustuslain ollessa voimassa.

Tavatessaan venäläisten viestimien päätoimittajia tänään Jeltsin vakuutti kuitenkin, että hän "ei aio rikkoa perustuslakia". Presidentinvaalien ensimmäinen kierros on määrä järjestää 9. kesäkuuta vuonna 2000.

Nemtsovin tähti laskussa

Sydänvaivoista kärsinyt Jeltsin täyttää sunnuntaina 67 vuotta. Hänen ilmoituksensa, ettei hän pyri kolmannelle kaudelle, oli käytännössä lähtölaukaus presidentinvaalikampanjalle.

Nuorta ensimmäistä varapääministeriä Boris Nemtsovia on aiemmin pidetty Jeltsinin presidenttisuosikkina, mutta hänen asemansa on heikentynyt viime viikkoina. Samaan aikaan pääministeri Tshernomyrdinin asema on vahvistunut.

Myös talousuudistusta vetävän ensimmäisen varapääministerin Anatoli Tshubaisin asema on viime aikoina heikentynyt, jopa enemmän kuin Nemtsovin.

Muita varteenotettavia presidentinviran havittelijoita ovat kommunistipuolueen johtaja Gennadi Zjuganov, Moskovan kaupunginjohtaja Juri Luzhkov sekä entinen kenraali Aleksandr Lebed.
(STT-Reuters-MTV3)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.