Jehovan todistajista homouden vuoksi erotettu: Minun sanottiin olevan mätäpaise, joka tulee puhkaista seurakunnasta

Jehovan todistajiin kuuluva Tom-Kristian "Tomppa" Heinäaho, 45, huomasi teini-ikäisenä olevansa homoseksuaali. Hän eli usean vuoden liikkeen sisällä kaksoiselämää, kunnes hänet erotettiin suuntautumisensa vuoksi. Tomppa katuu vain sitä, että ei lähtenyt liikkeestä jo aiemmin.

Tom-Kristian Heinäaho oli vain 2-vuotias kun hänen äitinsä kääntyi Jehovan todistajaksi. Isä liittyi liikkeeseen hieman myöhemmin, ja myös koko lähisuku kuului Jehovan todistajiin. Uskonto oli vahvasti läsnä arjessa.

– Joulua eikä syntymäpäiviä vietetty. Kokouksia oli monta kertaa viikossa, ja lapsesta asti piti kiertää ovelta ovelle julistamassa sanaa, Tomppa kertoo.

– Sitä eli kuplan sisällä. Ei sitä tajunnut, miten erilaista se (elämä Jehovan todistajissa) onkaan.

Homous sai kyseenalaistamaan

Jehovan todistajat on kristinuskosta erillinen lahko, jossa Raamattu on uskon ja opin ylin ohje. Kristinuskosta poiketen Jehovat eivät allekirjoita kolminaisuusoppia eivätkä he usko sielun kuolemattomuuteen.

Seurakuntalaisten on osallistuttava viikoittain kokouksiin sekä tehtävä saarnaamistyötä. Jehovan todistajat odottavat maailmanloppua eli Harmageddonia, jossa nykyinen maailmanjärjestys korvataan Jumalan eli Jehovan valtakunnalla ja hänen kannattajiensa asuttamalla paratiisilla.

Liike tunnetaan erityisesti tiukasta suhtautumisestaan seurakunnasta erotettuihin. Liikkeen oppien mukaan edes perheenjäsenet eivät saa olla missään tekemisissä Jehovista eronneen kanssa.

Tomppa tajusi teini-iässä olevansa homoseksuaali. Aluksi hän yritti taistella suuntautumistaan vastaan ja päästä siitä eroon.

– Koin suuren oivalluksen, kun tajusin, että en ole valinnut homoseksuaalisuutta vaan se on ollut osa minua. Kun tämän tajusin, aloin myös kyseenalaistamaan muita oppeja.

Epäilykset liikkeen tiukkoja oppeja kohtaan kasvoivat pikkuhiljaa. Internetistä löytyi paljon myös kriittistä tietoa Jehovista.

– Viimeiset vuodet seurakunnassa kului siten, että en enää itse uskonut.

Jehovan todistajien nykyoppien mukaan homoseksuaalisuus ei itsessään ole syntiä, mutta homoseksuaaliset teot ovat. Tompan mielestä jaon tekeminen on lähinnä sanahelinää.

– En ole koskaan seurakunnassa ollessani tai sen jälkeen kuullut kenenkään sanovan, että ”olen homo, mutta en voi toteuttaa homouttani”.

Runot johtivat erottamiseen

Tomppa erotettiin Jehovan todistajista hieman yli 10 vuotta sitten. Hänen mukaansa homoseksuaalisuuteen suhtauduttiin silloin liikkeessä varsin pilkallisesti.

Tompalla ei ollut ketään, kenelle olisi voinut puhua seksuaalisesta suuntautumisestaan. Hän purki ahdistustaan kirjoittamalla homoutta käsitteleviä ja uskontoa kritisoivia runoja, jotka hän julkaisi netissä. Seurakunnan jäsen kuitenkin löysi runot, ja Tomppa kutsuttiin vanhimmiston puhutteluun.

– Minulta kysyttiin, olenko kirjoittanut runot ja onko minulla miesystäviä. Aluksi kielsin asian, mutta lopulta minut pakotettiin tunnustamaan.

Erottamisen jälkeen Tompan koko seurakuntaan kuuluva suku katkaisi välit häneen, samoin hänen perheensä. Esimerkiksi isoveljeään Tomppa on nähnyt viimeksi vuonna 2006 pikkuveljensä hautajaisissa.

Tomppa epäilee, että hänen äitinsä olisi osannut aavistaa hänen suuntautumisestaan jo ennen seurakunnasta erottamista.

Tomppa kertoo vielä jäsenenä ollessaan suunnitelleensa tarkoin kaksoiselämänsä näennäisenä seurakunnan jäsenenä ja homoseksuaalina. Hän oli aina pitänyt esiintymisestä ja olikin matkannut ympäri maakuntia pitämässä puheita.

– Ajattelin, että otan asian työn kannalta. Voin elää omaa kaksoiselämääni ja jatkaa samalla seurakunnassa ihan muina miehinä.

– En ollut kuitenkaan valmistautunut siihen, että saatan jäädä kiinni, vaikka pelko olikin kokoajan takaraivossa.

Ahdistava, mutta vapauttava ero

Tomppa jäi erottamisessa täysin tyhjän päälle. Kaksoiselämästä huolimatta hänellä ei ollut ystäviä Jehovien ulkopuolella. Liikkeen ulkopuoliset suhteet olivat olleet irrallisia seksisuhteita.

Ensimmäiset pari vuotta menivät pelkässä järkytyksessä. Tomppa kuvailee erottamisprosessia ahdistavaksi kokemukseksi.

– Minut kutsuttiin oikeuskomitean eteen, jossa sanottiin, että olen mätäpaise, joka tulee puhkaista seurakunnasta. Minulta myös tivattiin, tiedänkö seurakunnasta muita homoja.

Tomppa muistaa tunteen, kun hän käveli seurakunnan salista pois: tuonne minun ei tarvitse enää koskaan mennä.

– Se oli kyllä helpottava ja vapauttava tunne.

Tompan mukaan Jehovan todistajilla ei hyväksytä mitään omaa mielipidettä, vaan kaikki tulee annettuna ylhäältäpäin. Raamattuakin tulkittiin niin kuin Vartiotorni-lehti sanoo. Mistään asiasta ei voinut olla eri mieltä, tai seurakunta osoitti ovea.

Kaikki poliittinenkin toiminta on Jehovan todistajille kiellettyä. Vasta 34-vuotiaana Tomppa kävi ensi kertaa vaaliuurnilla.

– Kokemus oli jännittävä, sillä en tiennyt miten äänestyspaikalla toimitaan. Toisaalta kokemus oli myös vapauttava, sillä sain tehdä juuri niin kuin itsestä tuntuu hyvältä ja äänestää juuri sitä, ketä itse haluan.

”Se ei ole enää vain uskonto”

Tompan mielestä uskonnonvapaus on hyvä asia, mutta hänen mukaansa Jehovan todistajilla ei ole uskonnonvapautta. Seurakunnasta kun ei voi lähteä menettämättä perhettään ja ihmissuhteitaan.

Tompan mukaan Jehovan todistajien alla tapahtuu jopa ihmisoikeusrikkomuksia.

– Esimerkiksi oikeuskomiteoissa kuulustellaan ihmisiä heidän yksityiselämästään ja sen perusteella langetetaan tuomioita. Se on nöyryyttävää.

– Se ei enää ole uskonto, kyseessä ei enää ole pelkkä uskominen Jumalaan. Se on sääntökokoelma, jonka joku on keksinyt ja jota orjallisesti noudatetaan.

Esimerkiksi lapsilla, joiden vanhemmat ovat Jehovan todistajia, ei ole oikeutta valita uskontoaan, vaan usko esitetään annettuna totuutena.

Tomppa vertaa tiukassa uskonlahkossa elämistä totalitaarisiin valtioihin.

– Koen ymmärtäväni hyvin Pohjois-Koreassa asuvia tai aikanaan DDR:ssä asuneita. Kun asiat kerrotaan ainoana totuutena, ei sitä osaa kyseenalaistaa. Varsinkaan lapset eivät osaa ajatella, että vanhemmat olisivatkin väärässä.

Vertaistuki auttoi erottamisen yli

Eron jälkeen Tompalle alkoi kertyä ystäväpiiriä harrastusten ja vertaistukiryhmien kautta.

– Kaikkien kanssa sai olla oma itsensä. Minun ei tarvinnut koskaan jännittää, kun esittelin puolisoni tai kerron hänestä.

Nykyisen kumppaninsa Tomppa on tavannut yhteisen harrastuksen kautta. Vuonna 2010 alkanut suhde muuttui viralliseksi, kun parisuhde rekisteröitiin viime tammikuussa.

Tomppa kertoo aina olleensa hyvin avoin Jehovan todistaja -taustansa suhteen, vaikka jotkut entiset seurakuntaan kuuluneet häpeävät menneisyyttään.

– Olen tullut kaapista siinäkin suhteessa – minulla ei ole mitään estoja eikä salaisuuksia vastapainona edelliselle elämälleni.

Nykyään Tomppa kertoo viettävänsä varsin seesteistä parisuhde-elämää. Hän sanoo katuvansa vain sitä, että ei lähtenyt Jehovan todistajista jo aikaisemmin.

– Sekin vähän harmittaa, että koulutus jäi aikanaan peruskouluun. Vaikka koskaan ei ole liian myöhäistä kouluttautua.

Intohimo esiintymiseenkään ei ole kadonnut. Tomppa kertoo nauttivansa siitä, että hän on löytänyt teatterin ja päässyt esiintymään näyttelijänä.

Vielä Jehovan todistajiin kuuluvia homoseksuaaleja Tomppa ei varsinaisesti kannusta eroamaan, mutta hän rohkaisee, että eron jälkeen ei tarvitse jäädä yksin. Netti on pullollaan vertaistukiryhmiä.

– Parasta vertaistukea on ollut se, että on voinut jutella toisten samanlaisten kanssa. Vaan he voivat ymmärtää, mitä on kokenut. Ystäväpiirissäni on paljon entisiä Jehovan todistajia, jotka ovat homoja.

– Elämää ei kannata tuhlata valheeseen.

Lue myös:

    Uusimmat