Mainos

Jätevesiasetus raivostuttaa haja-asutusalueilla

Tuleva jätevesiasetus saa kovaa kritiikkiä haja-asutusalueiden asukkailta. Moni taajamien ulkopuolella asuva on huolissaan siitä, miten kalliiksi jätevesijärjestelmän uudistaminen tulee. Vapaa-ajan asukkaiden liiton puheenjohtajan Jouko Taskisen mukaan maalla asuvat eivät ole siipeilijöitä, vaan haluavat suojella vesistöjä kustannustehokkaasti.

– Haja-asutusalueiden asukkaat maksavat aivan saman kunnallisveron kuin viemäriverkon piirissä asuvat, ja osallistuvat näin taajama-asukkaiden puhdistuslaitosten investointeihin hyötymättä itse siitä mitään, Taskinen sanoo.

Asetus aiheuttaa arvioiden mukaan pahimmillaan 2,5 miljardin euron kustannuksen. Itämeren suojelukomissio Helcomin mukaan saman verran maksaisi koko Itämeren tilan elvyttäminen hyväksi.

Taskinen sanoo, että TM-Rakennusmaailman testin mukaan pienpuhdistamot eivät toimi tarkoitetulla tavalla ja vaativat paljon huoltoa.

– Maaseudun asukkaista halutaan tehdä lähes päätoimisia puhdistamojen hoitajia. Kuka kaupunkilainen haluaa tällaisen pestin?

"Viilaus ei riitä, tarvitaan uusi laki"

Puheenjohtajan mukaan asetuksen viilaus ei riitä, vaan tarvitaan kokonaan uusi laki. Hänen mielestään nykyinen asetus kyykyttää kansalaisia erilaisilla armonanelumahdollisuuksilla.

– Se on tsaarinaikaista meininkiä. Ympäristöministerin tekemät muutosehdotukset ovat kosmeettisia, eivätkä poista ongelmakohtia. Kahden vuoden siirtymäaika vain siirtää ongelmat eteenpäin, ja sama hulabaloo on silloin edessä.

Taskinen pitää myös ongelmana sitä, että monissa kunnissa on yhteinen ympäristösihteeri.

– Hänen pitäisi ehtiä joka paikkaan - eikä ammattitaito voi riittää määrittelemään sitä, kuka on pitkäaikaissairas. Tai kuka on työtön, kuka on köyhä. Näillä asioilla rikotaan jo intimiteettisuojaa.

Hän pitää epäreiluna myös sitä, että kesämökeillä keskimäärin 75 päivää vuodessa viettävät joutuvat tekemään samat toimenpiteet kuin ne, jotka asuvat haja-asutusalueilla vakituisesti.

- Lykkäys ainakin paikallaan! Asumme perheen kanssa haja-asutusalueella, ja toinen on työttömänä. Mistäköhän nekin rahat revitään? Ja monella mullla sama tilanne.

- Maajussit ajavat miljoonia litroja lietettä pelloilleen, eli suoraan luontoon. Mutta se ei saastuta, toisin kuin jonkin pientalon jätekaivot, jotka tyhjätään imuautoilla ja liete viedään puhdistamoille.

- Koko jätevesiasetus pitää muuttaa niin, että myös laivayhtiöt joutuvat maksamaan jätevesimaksua laivoista, jotka pumpaavat jätevetensä mereen ilmaiseksi tällä hetkellä. Kohtuutonta, että pienituloiset joutuvat maksamaan tätä maksua.

- Kuhmolaisen mummon jätöksetkö tuhoavat Itämeren? Itämeri saastuu venäläisten jätteillä ja Suomen kaupunkien jätteillä. Maaseutu on syytön.

- Jos päätättekin perua koko sirkuksen, niin varmaan me turhaan investoineet saamme korvauksen. Olisi 15 tonnille muutakin käyttöä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.