Jätevedet muuttuvat pian arvokkaiksi raaka-aineiksi

Teknologian tutkimuskeskus VTT on kehittänyt erilaisia menetelmiä, joilla jätevesistä saadaan talteen arvokkaita metalleja ja mineraaleja.

- Olemme esimerkiksi kehittäneet sienirihmastosta erityistehokkaan suodattimen, joka ottaa kullan talteen kaivosten jätevesistä, kertoo VTT:n johtava tutkija Mona Arnold.

Kaupallisia tuotteita on luvassa muutaman vuoden päästä.

- Menee 3-5 vuotta, että saostus- ja suodatusmenetelmät ovat kaupallisessa käytössä, arvioi Arnold.

Jätevedenpuhdistamoista on kovaa vauhtia kehittymässä raaka-aineiden ja energian tuotantolaitoksia. Tutkijan visioissa jätevedenpuhdistuksesta tulee kannattavaa liiketoimintaa.

- Jätevesistä kannattaa ottaa kaikki talteen: metallit ja sitten fosfori, joka Euroopassa jo katsotaan kriittiseksi mineraaliksi. Jätevesissä voi myös olla biokomponentteja, joita voidaan erottaa. Jäteveden orgaanisten aineiden energia voidaan hyödyntää joko biokaasuttamalla tai polttamalla. Lopuksi vesi kiertää suoraan puhtaana takaisin käyttöön, kuvailee Mona Arnold.

Uusia mahdollisuuksia suomalaisyrityksille

Pula puhtaasta vedestä ja arvometallien hupeneminen luovat suuria mahdollisuuksia jätevesiä hyödyntävälle liiketoiminnalle.

- Markkinat ja mahdollisuudet ovat todella isot. Vesisektorin kooksi arvioidaan lähteestä riippuen 600-700 miljardia. Se on toiseksi suurin teollisuus energian jälkeen. Sitä on vaikea arvioida, miten suuri osuus siitä on jäteveden hyödyntämisellä, sanoo Outotecin johtaja Kaj Jansson.

Suurimmat markkinat ovat Euroopan ulkopuolella vesipulasta kärsivissä maissa. Asiantuntijan mukaan suomalaisyritysten mahdollisuudet menestyä kilpailussa ovat hyvät.

- Minusta ne ovat todella hyvät. Jos mietitään metsäteollisuutta ja metsäteollisuuden taustaa, niin he ovat olleet pioneereja tällä puolella. Nyt metalliteollisuus tulee perässä ja myös kaivosteollisuus, ennakoi Jansson.

Esimerkiksi kaivos, joka ei tuota lainkaan jätevesiä, on mahdollista toteuttaa.

- Kyllä meillä sellaisia on suunnittelupöydällä. Toteutus on kiinni asiakkaiden tarpeista. Kustannustehokkuus on tietenkin asian ydin, toteaa Kaj Jansson.

 

Lue myös:

    Uusimmat