Järkytys hautajaisten jälkeen: Äiti kavalsi omalta pojaltaan tämän perinnön

Timo* oli hädin tuskin ehtinyt saattaa äitinsä haudan lepoon, kun niskaan putosi pommi. Äiti oli kavaltanut eläessään Timolta omaisuuden, josta hän ei itse tiennyt mitään.

Oikean osoitteen tunnistaa jo kaukaa. Etupihalla seisoo työkoneita rankkasateen armoilla. Vanha portti tärisee tuulenpuuskan kourissa. Ajan hammas on nakertanut myös omakotitaloa, joka seisoo tilavalla tontilla lätäköiden ympäröimänä.

Sisälle myrskyn merkit eivät ulotu. Timo toivottaa vierailijan lämpimästi tervetulleeksi kotiinsa. Ehdimme hädin tuskin istahtaa alas, kun vaimo kantaa eteen tarjottimellisen herkkuja ja kuumaa juotavaa.

Mistään ei voi äkkiseltään päätellä, että Timo on elänyt yli kolme vuotta keskellä piinaa, jolle ei näy loppua.

Petos paljastuu

Tieto, joka suisti Timon elämän raiteiltaan, paljastui vajaat neljä vuotta sitten. Timo oli laatimassa vastikään menehtyneen äitinsä perunkirjoitusta, kun hänen käsiinsä osui nivaska papereita.

Samaiset paperit sekä niiden myötä syntyneet romaanin paksuiset selvitykset lepäävät nyt edessämme pöydällä. Dokumenteista käy ilmi, että Timo ja hänen siskonsa olivat perineet vuonna 1961 kahdelta isovanhemmaltaan asuntoja ja osakkeita, joilla on huomattava rahallinen arvo.

− Vuonna 1962 äiti oli jo myynyt salaa talot ja ostanut rahoilla itselleen asunnon. 1980-luvulta eteenpäin äiti juonitteli siskoni kanssa jäljelle jääneistä rahoista keskenään. Paperit he olivat piilottaneet äidin siskon asuntoon.

Timo latelee faktat ilmoille rauhallisena. Mielentila oli toinen, kun tieto petoksesta tippui niskaan pommin lailla.

− Tuli sydänongelmia, joiden myötä jouduin sairaalaan, mies huokaa.

Varastettu perintö jakoon

Ensijärkytys on sittemmin taittunut piinaksi, jolle ei näy loppua. Sisko jatkaa huijauksen kierrettä siitä, mihin äiti menehdyttyään jäi.

Timo on tuskaisen tietoinen faktoista. Äiti ehti jakaa siskolle kavaltamastaan perinnöstä huomattavan rahasumman sekä asunnon ulkomailta. Lisäksi sisko oli aiemmin saanut Timolta arvokkaan tontin.

Tämä ei ole siskolle riittänyt. Tähtäimessä on myös Timon itsensä hankkima omaisuus.

− Nyt siis jaetaan äidin perintöä, mutta sitä se ei ole, vaan varastettua omaisuutta lapsilta. Kaiken lisäksi sisko yrittää jakaa myös nykyistä, äidiltä ostamaani taloa.

Epäoikeudenmukainen pesänselvitys

Pesänselvitystä on ehditty vääntää juristien kanssa jo kolmen ja puolen vuoden ajan. Timon vaatimus perunkirjan oikaisusta on kaikunut kuuroille korville.

− Pesän velat ja varat on liitettävä perunkirjaan. Näin ei ole tähän päivään mennessä tapahtunut. Miksi näitä tietoja on pimitetty?

Tähän kysymykseen Timo on hakenut vastausta kaikin keinoin. Yrittäjämies on perehtynyt omin avuin lain kiemuroihin. Mitä enemmän hän on oppinut virallisista säädöksistä, sitä suuremmaksi pettymys ja tyrmistys ovat kasvaneet.

Timo ei käsitä, miksi juristit kieltäytyvät itsepintaisesti huomioimasta perintöä pesänselvityksessä. Timo on valittanut asiasta oikeuskanslerille ja aikoo jatkaa prosessia.

− Jotain intressejä juristeilla on oltava asian suhteen. Oman käsitykseni on se, että tämä on jonkinlainen hiljainen sopimus. Juristit ovat siskoni puolella, asia on yksinkertaisesti näin.

Oman perheen pettämä

Timo korostaa, ettei hän ole tässä vaiheessa enää rahan perään. Sisko on saanut mitä on saanut, siitä viis. Raja menee miehen oman asunnon kohdalla.

− Me teimme aikanaan sopimuksen, että tämä on minun taloni. Miksi minun pitäisi ostaa omaa omaisuuttani äidiltäni uudestaan, Timo penää.

Tilannetta pahentaa se, että vanha omakotitalo on tikittävä aikapommi. Remontin tarve on muun muassa vesivahinkojen vuoksi akuutti, mutta mitään ei voi tehdä ennen kuin lakisotkuun löytyy ratkaisu.

Tilanteen aikaansaama paine heijastuu Timon kasvoilta. Omien perheenjäsenten tehtailema petosten ja kavallusten vyyhti on yhä vaikea käsittää todeksi.

− Heidän tarkoituksensa on tuhota minut, en vain tajua, miksi. Olen omasta mielestäni kiltti ihminen, Timo sanoo laskematta katsettaan.

Näillä näkymin oikeusprosessille ei näy loppua, sillä Timo ei ole aikeissa luovuttaa. Perinnönjako voi helposti paisua kymmenen vuoden riidaksi. Timo ei näe käytännössä järjen hiventä.

− Siskolleni olen ilmaissut reilun ehdotuksen: lopetetaan nyt, en halua sinulta mitään. Mutta jos asia menee oikeuteen, minun on pakko listata kaikki, mikä minulle kuuluu, Timo jyrähtää.

*Haastateltavan nimi on muutettu

Studio55.fi/Jenni Kokkonen


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme Studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja