Järkyttävä onnettomuus olympialaisten avajaisten alla – traagisia vaiheita kokeneen suvun perinteet jatkuvat Pekingissä

Harjoituslaskussa tapahtunut ohjaskelkkailijan kuolemantapaus järkytti syvästi Vancouverin talviolympialaisten avajaisten alla vuonna 2010. Nyt georgialaisen Nodar Kumaritashvilin serkku on valmis kisaamaan Pekingin olympialaisissa. Suvun tragediat eivät jää vain yhteen tapaukseen.

Turmahetkellä vasta 21-vuotias Kumaritashvili lensi viimeisessä harjoituslaskussaan kelkkansa kyydistä ulos radalta hurjavauhtisen viimeisen mutkan jälkeen. Hän paiskautui ensin päin puisia tukirakenteita ja löi lopulta päänsä terästolppaan. Se tappoi hänet välittömästi, vaikka elvytystä yritettiinkin jatkaa sairaalassa vielä tunnin ajan onnettomuuden jälkeen.

Whistlerin talviurheilukeskuksessa tapahtunut onnettomuus varjosti samana iltana Vancouverissa käynnistyneitä kisojen avajaisia.

Edelliset talviolympialaisissa tapahtuneet kuolemantapaukset olivat sattuneet Innsbruckissa 1964, kun Ison-Britannian ohjaskelkkailija Kazimierz Kay-Skrzypecki ja australialainen syöksylaskija Ross Milne olivat saaneet surmansa samoissa kisoissa.

Oliko Whistlerin rata liian vaarallinen?

Onnettomuustutkinta totesi Whistlerin radan erittäin vaativaksi. Sitä oli suunnitteluvaiheessa hehkutettu kovaksi testiksi kelkkailijoille, mutta peräti yli 154 kilometriin tunnissa nousseet huippunopeudet olivat tulleet silti yllätyksenä.

Osa rataa testanneista urheilijoista oli antanut siitä kritiikkiä, mutta suoranaisen vaarallisena rataa ei pidetty. Onnettomuustutkinnassa jään todettiin olleen kunnossa. Hurjiin vauhteihin puututtiin jo kesken kisojen tuomalla starttipaikkaa alemmas.

Järjestäjät eivät joutuneet kuolemantapauksesta vastuuseen, vaikka onnettomuustutkinta suosittelikin turvareunuksia kaikkiin kohtiin, joissa ulosmeno on millään tavalla mahdollinen. Teräksisen tolpan pehmustaminen ei olisi tutkinnan mukaan pelastanut Kumaritashviliä, sillä törmäysvoima reilun 143 kilometrin vauhdissa oli yksinkertaisesti liian suuri.

Osasyyksi katsottiin Kumaritashvilin suhteellisen vähäinen kokemus Whistlerista, vaikka tämä oli ollut testaamassa rataa jo vuonna 2009.

Tragedia johti kuitenkin pysyviin turvallisuusmuutoksiin kelkkailussa. Neljä vuotta myöhemmin käydyissä Sotshin olympialaisissa kelkkaradan turvallisuuteen panostettiin huomattavasti enemmän.

Kelkkailusuvun surullinen historia

Nodar Kumaritashvili kuului Georgiassa aktiiviseen kelkkailusukuun, joka käytännössä toi lajin Neuvostoliittoon 1970-luvulla.

Häntä valmensi hänen isänsä serkku Felix Kumaritashvili, joka oli myös maan kelkkailuliiton puheenjohtaja. Felix Kumaritashvilin oma isä Aleko oli kuollut vuonna 1982 Krasnojarskissa Venäjällä jäätyään kesäharjoituksissa kuorma-auton alle.

Nuoren valmennettavan tragedia jätti Felix Kumaritashviliin syvät jäljet.

– Elämäni päättyi Kanadassa. En ole toipunut siitä vieläkään. On mahdotonta pukea sanoiksi sitä kamalaa tunnetta, joka minun piti käydä läpi siellä, Felix Kumaritashvili kertoi vuosia myöhemmin georgialaiselle Chveni Borjomi -lehdelle.

Todellisuudessa hänen elämänsä tuli päätökseen kymmenen vuotta tapahtuneen jälkeen 62-vuotiaana. Felix Kumaritashvili kuoli sydänkohtaukseen kelkkailijoiden harjoitusleirillä Latviassa maaliskuussa 2020.

Nodarin turman vuosipäivä oli ollut vain kuukautta aiemmin.

Tuttu nimi palaa lähtöviivalle Pekingissä

12 vuotta Nodar Kumaritashvilin turman jälkeen tuttu georgialainen nimi palaa olympianäyttämölle. Saba Kumaritashvili, 21, osallistuu Pekingissä ohjaiskelkkailuun tismalleen samanikäisenä kuin serkkunsa Nodar oli Vancouverin aikoihin.

Myös Saban isä jatkaa suvun perinteitä ja toimii nykyisin Georgian liiton puheenjohtajana. Pitkä historia 50 vuoden takaa saa elää yhä.

– Hänen ajattelemisensa sattuu, mutta se antaa minulle myös voimia, Saba Kumaritashvili sanoo serkustaan Nodarista uutistoimisto AP:lle.

– Olen onnellinen ja ylpeä siitä, että minulla on mahdollisuus edustaa perhettäni ja maatani olympialaisissa. Tunnen vastuuta heitä kohtaan, koska he odottavat minulta hyviä tuloksia. Se on todella motivoivaa, joten yritän antaa heille kaikkeni.

Suurin osa Suomen olympiaurheilijoista suuntaa Pekingiin ensi viikolla – mitä tapahtuu, jos urheilijan koronatesti näyttää positiivista? 3:57
Peking ja koronatestaus: mitä jos urheilijan testi näyttää positiivista?

Lue myös:

    Uusimmat