Koulutusta pidennetään, koska järjestyksenvalvojan työstä on tullut yhä vaativampaa. Järjestyksenvalvojat ovat olleet tyytyväisiä uutiseen lisäkoulutuksesta.
Järjestyksenvalvojista koulitaan entistä ammattitaitoisempaa joukkoa. Maaliskuun alusta tulee voimaan laki, joka pidentää valvojien peruskurssia sekä edellyttää oppien kertausta vähintään viiden vuoden välein. Myös kaasusumuttimen kantamiseen oikeuttava koulutus muuttuu.
Ylitarkastaja Keijo Kanerva sisäasiainministeriöstä kertoo, että lakia muutettiin siksi, että järjestyksenvalvojien työnkuva on muuttunut. He ylläpitävät järjestystä ja turvallisuutta yhä useammissa paikoissa. Lisäksi työ on aiempaa vaativampaa.
- Järjestyksenvalvojat joutuvat puuttumaan nykyään myös ihmisten perusoikeuksiin. Siksi valvojalla pitää olla kirkkaasti mielessä, mitä saa tehdä ja mitä ei. Järjestyksen pitäminen on julkisen vallan käyttöä, Kanerva perustelee koulutuksen lisäämisen tarvetta.
Kanervan mukaan Suomessa on noin 53 000 järjestyksenvalvojaa. Heistä osa työskentelee lähes ammatikseen, esimerkiksi ravintolan ovella useita kertoja viikossa. Osa on hankkinut järjestyksenvalvojan oikeudet toimiakseen tehtävässä ehkä vain pari kertaa kesässä.
Sumuttimelle uusi lupa
Järjestyksenvalvojien peruskoulutus kasvaa nykyisestä 24 tunnista 32 tuntiin. Valvojakortti on voimassa enimmillään viisi vuotta, minkä jälkeen valvojan on käytävä päivittämässä tietonsa ja taitonsa kertauskurssilla.
- Lisätunnit tuovat peruskoulutukseen muun muassa voimankäytön ja voimankäyttövälineiden eli käsirautojen, muovisten siteiden ja patukan harjoitteita. Lisäksi mukana on erillinen osio ihmisten perusoikeuksista, Keijo Kanerva kertoo.
Kaasusumuttimen käytön koulutus tulee nyt erilliseksi. Tämä tarkoittaa sitä, että valtaosa vartijoista, joilla on tällä hetkellä oikeus työtehtävissään kantaa kaasusumutinta, joutuu uusimaan lupansa maaliskuun loppuun mennessä. Tämä on aiheuttanut hieman hämmennystä.
- Olemme saaneet paljon huolestuneita yhteydenottoja. Luvan haltijoille on ilmoitettu, että lupa perutaan maaliskuun viimeinen päivä. Järjestyksenvalvojat joutuvat koulun penkille, jos he eivät ole suorittaneet niin sanottua vartijan erityistä voimankäyttökoulutusta kaasusumuttimen käyttöön, koulutussuunnittelija Petri Walter Oulun seudun ammattiopiston Limingan yksiköstä selvittää.
Walterin mukaan muutos ei koske suurta joukkoa. Hän arvioi, että vain noin 5-10 prosentilla järjestyksenvalvojista on kaasusumutinlupa.
"Lisäkoulutus aina plussaa"
Kentällä lakimuutos otetaan vastaan hyvillä mielin.
- Näissä hommissa lisäkoulutus on aina plussaa, Oulun alueen järjestyksenvalvojat ry:n puheenjohtaja Jyrki Väisänen tuumaa.
Myös järjestyksenvalvojien kouluttaja katsoo, että koulutuspaketin laajentaminen on askel parempaan suuntaan: järjestyksenvalvonnasta tulee entistä ammattimaisempaa.
-Minulla on sellainen näppituntuma, että järjestyksenvalvonta on lisääntynyt valtavasti viime aikoina. Lisäksi tilastot osoittavat, että esimerkiksi ravintoloiden järjestyksenvalvojat ovat Suomen väkivaltaisimmassa ammatissa, ja siitä huolimatta heillä on ollut Suomen lyhyin koulutus, Walter selvittää.
Pitkään alalla ollut Väisänen sanoo, että ennen järjestyksenvalvoja oli enimmäkseen tilanteen seuraaja. Nyt tehtäviin kuuluvat myös turvatarkastukset.
- Olen itsekin joutunut tilanteeseen, jossa taskuista on löytynyt ruuvimeisseleitä ja huumeita, hän kertoo.
Yhdistyksessä on kaikkiaan noin 130 järjestyksenvalvojaa.
(MTV3-STT)