Miten valita sopivin päivähoitoviidakosta? Järjestöt: Selvitä ainakin nämä asiat

Järjestöt ovat huolissaan varhaiskasvatuksen toteutumisesta. OAJ, Suomen Vanhempainliitto, Mannerheimin lastensuojeluliitto ja Lastensuojelun keskusliitto laativat yhdessä vanhempien tueksi listan kysymyksistä, joilla voi selvittää oman kunnan varhaiskasvatuksen laadun.

Monet vanhemmat ovat jo tehneet tai ovat tekemässä päätöstä ensi syksyn varhaiskasvatuspaikasta.

Jokaisella lapsella on oikeus päiväkodissa annettavaan pedagogiseen varhaiskasvatukseen vähintään 20 tuntia viikossa. Mistä vanhemmat voivat olla varmoja, että varhaiskasvatus on riittävällä tasolla?

– Yksi meidän suurimmista huolista oli se, että kunnat tiedottavat hyvin eri tavoin siitä, mitä sisällöllisesti varhaiskasvatuspalvelut ovat ja miten ne toisistaan eroavat. Kunnan sivuilta varmasti löytyy päiväkodit ja kerhot, mitkä toiminnoista ovat yksityisiä ja tietysti leikkipuistotoiminta. Mutta niistä ei käy ilmi, että mitkä ovat näiden palveluiden erot, sanoo Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n kehityspäällikkö Nina Lahtinen.

Järjestöt päättivät laatia vanhempien avuksi kysymyksiä, joilla voi selvittää kunnan tarjoaman varhaiskasvatuksen eroja.

– Jokaisella lapsella on oikeus osaamisesta ja omista mielenkiinnonkohteista lähtevään toimintaan, eli pedagogiseen varhaiskasvatukseen ja sitä tulisi olla riittävä määrä päivässä. Sitten voi keskittyä perheen laatuaikaan loppupäivän, sanoo Lahtinen.

Kaikki kunnan tarjoamat toimintamuodot eivät välttämättä täytä varhaiskasvatukseen vaadittavia perusteita. Esimerkiksi päiväkodin ja kerhon tarjoaman varhaiskasvatuksen välillä voi olla iso ero.

– Jos kerhossa ei ole pedagogista henkilöstöä, laki ei määrää ryhmän kokoa eli sitä kuinka paljon kerhossa voi lapsia olla yhdellä aikuisella. Eikä myöskään sitä, minkälaisissa tiloissa ja oloissa kerho järjestetään, eikä myöskään sitä, mikä kerhon sisältö on ja mitä lapsen pitäisi saavuttaa, sanoo Lehtinen.

Varhaiskasvatuslaki ja -asetus säätelevät tarkkaan päiväkotien toimintaa kun taas kerhotoimintaa ei säännellä. 

MTV Uutiset kokosi yhteistyössä OAJ:n kanssa keskeisimpiä asioita, jotka vanhempien olisi hyvä tietää.


Lue myös:

    Uusimmat